Küçükyoncalı 1. Keşkek Şenliği büyük ilgi gördü

Saray Küçükyoncalı Mahallesi'nde bu yıl ilki gerçekleştirilen keşkek şenliği beklenenin üstünde bir ilgi görmesi mahalle halkını sevindirdi. Şenliğin gerçekleşmesinde en büyük katkıy

Saray 21.05.2017 19:10:00 0
Küçükyoncalı 1. Keşkek Şenliği büyük ilgi gördü

TEPKİ GÖRDÜ

 

Küçükyoncalı 1. Keşkek Şenliği’nin bu yıl gerçekleşmesinde ön ayak olan ve şenliğin Koordinatörlüğünü yapan gazeteci ve Araştırmacı yazar Selman Akı, şenliğin oluşmasında büyük emek harcayan Küçükyoncalılı kadınların oluşturduğu çalışma ekibinin Başkanı Gülten Oktay ve ekipte yer alan şenlik ekibi ikinci planda tutulması tepkilere neden oldu. Küçükyoncalı Muhtarlığı’nın arkasında bulunan eski okul alanda gerçekleşen keşkek şenliğinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray belediye Başkanı Nazmi Çoban, Başkan Yardımcıları Dilaver Perçin, ,Arif Naci Öngören, Saray Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Rıfat Poyraz, Büyükşehir Belediye meclisi üyesi Nazmi Duygu, Show Tv’de sağlık programı yapan Prof. Dr. Yavuz Dizdar, Saray Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet koop. Başkanı Ali Özen, Küçükyoncalı muhtarı Ekrem Sevinç, Belediye Meclisi üyeleri, mahalle muhtarları, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Sosyal Etkinlikler Koordinatörü Caner Alözkan ile sosyal etkinlikler ekibi ve sendika üyeleri, Küçükyoncalılar ve çevreden gelen yaklaşık üç bin kişi katıldı.

 

‘’MAHALLEMİZİN KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMADA İLK ADIM ATTILDI’’

 

Küçükyoncalı Şenliği’nde, şenliğin oluşmasının baş mimarlarından ve şenlik ekibi kadınları ekip başı olan Gülten Oktay’ın sunuculuğunu yaptığı şenlik, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından mahalle muhtarı Ekrem Sevinç açılış konuşması yaptı. Sevinç; “Bu yıl Küçükyoncalı Mahallesi olarak ilkini gerçekleştirdiğimiz 1. Keşkek şenliğimizde mahallemizin kuruluşundan bu yana gelenek ve kültürünü yansıtıldı. Bu şenliğin hazırlanmasında büyük emekleri olan mahallemizden yetişen Gazeteci ve Araştırmacı Yazar Selman Akı’ya Büyükyoncalılı kadınlarımıza, şenliğe katkı sağlayan Saray belediyemize ve kent konseyimize çok teşekkür ediyorum. Keşkek bizlerin düğünlerde, asker gecelerinde konuklarımıza ikram ettiğimiz özel bir yemek kültürümüzdür. Bunu yaşatmak için düzenlenen şenliğimizde, mahallemizin dünü ve bu günü ile geçmişten bugüne değişimleri hazırlanan sergilerle göz önüne serilmektedir. Tekrar emeği geçenleri tebrik ediyor şenliğe katılan herkese çok teşekkür ediyorum ”dedi.

 

‘’BUGÜN KÜÇÜKYONCALIDA TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ’’

 

Muhtar Sevinç’in ardından konuşan Saray belediye Başkanı Nazmi Çoban; “Bugün Küçükyoncalı mahallemizde tarihi bir gün yaşıyoruz ve heyecanlıyız. Küçükyoncalı deyince bizde ayrı bir yeri var. Eğitimde, kültürde ve her alanda Trakya’da önde gelen bir mahallemizdir Küçükyoncalı. Bugün burada bizlere bu büyük onur ve gururu yaşatan Küçükyoncalı mahallemizin yetiştirdiği tarihçi gazeteci Araştırmacı Yazar Selman Akı başta olmak üzer Küçükyoncalı Mahallesi kadınlarımıza bu güzel ve anlamlı şenliğe imza attıkları için kendilerini tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

 

KEŞKEK, ÖZ TÜRK YEMEĞİDİR

 

Başkan Çoban şöyle devam etti; “Keşkek bizim öz ve öz Türk yemeğimizdir. UNESCO’nunda tarihinde Türk yemeği olarak girmiş ve yerini almıştır. Güzelliklerimizi görelim, yarınlara daha iyi bakalım. İşte bu şenlik bizlerin güzelliklerinden biridir ve bu güzellikler nesilden nesile yaşatmalıyız” şeklinde konuştu.

 

‘’ATATÜRK İLKE VE İNKİLAPLARI DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞACAĞIZ’’

 

Saray Belediye Başkanı Konuşmasının son bölümünde de şunları söyledi. “19 Mayıs’ta Atatürk Samsun’a çıkarak Cumhuriyetimizin temellini atmıştır. Eğitimde, çağdaşlıkta atılan bu ilk adımın adı Atatürk’tür. Atatürk benim doğumum 19 Mayıs demiştir. Çağdaş, demokratik bir ülke bırakan ve cumhuriyeti kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve gazilerimize borçlumuz var. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri ışığında sunulan bu şenliği yaşatma mecburiyetindeyiz. Bizlere bu güzelliklerin yaşatmasına vesile olan Atatürk’e borcumuz var. Bu güzellikleri yaşatanlara selam olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı devrimleri koruyacağız. Cumhuriyetin bir bedeli ve savunuculuğun bir bedeli var. Son günlerde Gazi Mustafa kemal Atatürk’e ve devrimlerine saldırılar var. Bunlara meydan vermemek de bizlerin görevidir” diye konuştu.

 

BÜ GÜZELLİKLERİN YAŞATILMASI ÇOK GÜZEL

 

Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’ın ardından da Show Tv sağlık programı sunucusu Prof. Dr. Yavuz Dizdar da kısa bir konuşma yaptı. Dizdar; “Beni yakından tanıyorsunuz. Sağlıklı bir nesil ve sağlıklı bir gelecek için sizlere sağlık konusunda programımda bilgiler aktarıyorum. Şu da bir gerçektir ki bugün burada gerçekleşen şenlikte bir sağlık kadar önemlidir. Emeği geçenleri kutluyorum. Edindiğim bilgiye göre bu şenliğin ayrı bir önemi var. O da Küçükyoncalı’nın geçmişten bugüne kadar olan gelişimi gün yüzüne çıkarılmış olmasıdır. İnşallah bundan böyle bu şenlik geleneksel olarak devam eder” dedi.

 

BU ŞENLİK TAMAMEN KADINLARIMIZIN ESERİDİR

 

Açılışta son konuşmayı Küçükyoncalı 1. Keşkek Şenliği’nin Koordinatörü Gazeteci Araştırmacı yazar Selman Akı yaptı. Akı; “ Bugün gerçekleştirdiğimiz Küçükyoncalı 1. Keşkek şenliğinin oluşumu tamamen Küçükyoncalılı kadınlarımızın eseridir. Gece gündüz demeden 2 aylık özverili bir çalışmanın ürünüdür. Başta Gülten Oktay ve ekibi olmak üzere, bizlere en büyük yardımı yapan Beyza Yılmaz annemiz olmak üzere bu çalışma ekibinde yer alan tüm kadınlarımıza sonsuz teşekkür ediyor saygılar sunuyorum. Bu şenliğimizde mahallemizin çok eskilere dayanan tarihini ve kültürünü, ekonomisini, tarımını, gelenek ve görenekleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Bunların gün yüzüne çıkarmak için Küçükyoncalılı kadınlarımız bir şeyler yapılması gerektiğini bana belirttiler ve bu konuda bir araya gelerek neler yapabiliriz nasıl olursa başarılı oluruz? diye görüşlerimizi ortaya koyduk. Sonunda tüm görüşlerimizi birleştirerek iki ay gece gündüz demeden yoğun bir çalışma yaptık. Bizlerin yaptığı bu çalışma ve araştırmalarımızda bizlere tarihimizin gün yüzüne çıkmasında en büyük desteği sağlayan Beyza yılmaz annemize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Keşkek şenliği altında gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarımızda etkinlik kapsamında küçükyoncalımızın 2500 yıllık tarihi ve kültürünü de gün ışığına çıkartmanın mutluluğunu yaşıyoruz ”dedi.

 

‘’TEŞEKKÜR EDİYORUM’’

 

Selman Akı konuşmasını şöyle noktaladı. “Küçükyoncalı 1. Keşkek şenliğinin oluşumunu üstlenen ve  Gülten Oktay’ın önderliğinde bir araya gelen Emine Güldik, Beyza Yılmaz, Kaniye Oktay, Zekiye Dere, Türkan Bayraktar, Derya Cari, Aylin Cari, Melahat Taştekin’e şahsım adına ve Küçükyoncalılar adına çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu şenlik kapsamında şenliğimize katkı ve destek veren Saray Belediye başkanımız Nazmi Çoban’a, Saray Kent Konseyi Başkanımız Mehmet Bilecen’e ve de şenliğimizde yer alan sanatçılar Süheyla ve Blues-of’a da çok teşekkür ediyorum”diye konuştu. Akı’nın ardından şenliğe katkı sağlayanlara plaket takdim edildi.

 

YÖRESEL OYUNLAR SERGİLENDİ

 

Plaket takdim töreni ardından, Küçükyoncalı İlkokulu folklor ekibi ve ardından da Saray belediyesi folklor ekibi Saray yöresine has yöresel oyunları oynadılar. Folklor ekiplerinin gösterileri büyük alkış aldı.

 

SERGİ AÇILIŞINI ÇOBAN, SEVİNÇ VE ALÖZKAN YAPTI

 

Halk oyunları gösterilerinin ardından Küçükyoncalı’nın Tarihi ve Kültür Sergisi açılışı yapıldı. Serginin açılışını Saray belediye Başkanı Nazmi Çoban, mahalle muhtarı Ekrem Sevinç, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Sosyal Etkinlikler Koordinatörü Caner Alözkan ve mahallenin en yaşlıları kurdelayı keserek açılışı gerçekleştirdi.

 

TARİH VE KÜLTÜR SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

 

Sergi açılışının takiben protokol mensupları ve vatandaşlar sergiyi gezdi. Sergide Gazeteci Araştırmacı yazar protokol mensuplarına ve vatandaşlara sergilenen eserler hakkında bilgiler verdi. Sergide 2500 yıllık Küçükyoncalı’nın kuruluşundan bu yana yaşayanların soy ağacının çıkarıldığı stand ile geçmişten bu yana Küçükyoncalı fotoğrafları, Atatürk’ün 1937 yılında Küçükyoncalı ziyareti fotoğrafı ile 1916 yılından 1950 yılına kadar olan yaşayan küçükyoncalıların fotoğraflarının bulunduğu stand ile geçmişten günümüze tarım standları, köy yaşantısı ve köy düğünlerinin standları ilgiyle izlendi. Sergiyi gezenler buralardan görüntü almak için bir birleriyle yarıştılar.

 

6 KAZAN KEŞKEK DAĞITILDI

 

Şenlik öncesi 2500 kişilik olarak planlanan keşkek dağıtımı şenliğe yoğun bir katılım olması düşünülerek 5 bin kişilik hazırlandığı belirtildi. Sergi açılışı ve ziyareti sonunda şenliğe katılanlara keşkek ikramı yapıldı. Keşkek ikramı sırasında yoğunluk nedeniyle izdiham yaşandı.

 

YÖRESEL LEZZETLERDE İLGİ GÖRDÜ

 

Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve Küçükyoncalı Muhtarı Ekrem Sevinç ve diğer protokol mensupları şenlik alanında kurulan ve yöresel lezzetlerin satışının yapıldığı ve 20 standın bulunduğu yöresel lezzetler standlarını gezdiler. Standtlarda Küçükyoncalılı kadınların el emeği ile hazırladıkları erişteler, makarnalar, salçalar, tarhana, turşu, tatlılar, börekler, pideler, poğaçalar, değişik hamur işleri, köy ekmeği gibi daha birçok yemek ve tatlı çeşitlerinin satışı yapıldığı standlar ilgi gördü.

 

ALBAYRAK GEÇ KATILDI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, programlarının yoğun olması nedeniyle Küçükyoncalı keşkek şenliğine saat 17:00 sularında katılım gösterdi. Albayrak köylünün soy ağacını anlatan panoları inceleyen ve köyün tarihini anlatan Küçükyoncalı'nın Tarihi ve Kültürü Sergisi'ni gezen Başkan Albayrak, yöresel lezzetlerin yer aldığı stantları da ziyaret etti. Küçükyoncalı tarihi ve kültürünün yansıtıldığı şenliğe vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Albayrak şenlik kapsamında açılan Küçükyoncalı tarih ve Kültür Sergisi’ni Saray belediye Başkanı, Mahalle muhtarı ve protokol üyeleriyle birlikte gezdi. Başkan Albayrak’a şenlik koordinatörü Gazeteci Araştırmacı yazar Selman Akı sergi hakkında bilgiler verdi. Albayrak  şenlikte emeği geçen Selman Akı ve Küçükyoncalı kadınları tebrik etti.

 

TARİHİ ÇIKRANCIK KÜÇÜKYONCALI’DA YENİDEN KURULDU

 

Keşkek Şenliğinde Küçükyoncalılar ile ve çevreden gelen vatandaşlarla bol bol sohbet eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarihi eser dokuma tezgahı, İngiliz Mehmet Hatırası gelin arabası ve tarihi tarımsal eserlerin bulunduğu bölümleri gezerken çok duygulandığını ve gerçekten çok iyi bir çalışma ile küçükyoncalının geçmişten günümüze olan tarihinin gün yüzüne çıkarılmış olmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Süheyla&Blues of Rumeli grubu da parçalarıyla şenlik alanındaki vatandaşlara eğlenceli dakikalar yaşattı. Etkinlikte ayrıca unutulmaya yüz tutmuş tahterevallinin ayrı bir çeşidi olan ve yıllar önce küçükyoncalı başta olmak üzere bölgede bir eğlence aleti olan geleneksel Çıkrancık’ında ilgi gördüğü şenlik bir gün sürdü.

 

PROTOKOLDE YER VERİLMEDİ

 

Küçükyoncalı 1. Keşkek şenliğnin hazırlanmasına ön ayak olan Küçükyoncalılı kadınlar ile şenliğin koordinatörlüğünü yapan gazeteci araştırmacı yazar Selman Akı’nın şenlikte ikinci palanda tutularak, protokol da bile kendilerine yer ayrılmaması Küçükyoncalılar tarafından tepki gördü. Küçükyoncalılar. “Selman Akı ve Gülten Oktay ve ekibi olmak üzere ve ayrıca mahallemizin köy olduğu yıllardan bu yana önemli bir tarihinin gün yüzüne çıkmasına vesile olan Beyza yılmaz annemize protokolde yer verilmemesi bizleri üzdü. En azından bu şenliğe emek veren önde gelen birkaç isme protokolde yerilmeliydi ama verilmedi ve bu insanlara çok ayıp oldu onların aylardır verdiği emeklere saygı duyulmadı.”diyerek tepki gösterdiler.

 

PROTOKOL MENSUPLARI ALIŞVERİŞ YAPMADI

 

Küçükyoncalılılar, “Protokol mensuplarının lezzet standlarını ziyaretlerinde yalnızca iyi olmuş, güzel olmuş elinize sağlık, hayırlı alışverişler dediklerini ve hiçbir standtan yöresel yiyeceklerden alışveriş yapmadılar. En azından birkaç standtan başkanların bir şeyler almalarını beklerdik ki vatandaşlara da örnek olsunlar bu vesile ile vatandaşlar da alışveriş yaparlardı. Ancak Bu lezzet standlarında beklenen ilgiyi görmemiş olmaktan da üzgünüz’’ diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10