BU RAMAZAN DA EN ÇOK TERCİH EDİLEN TATLI:GÜLLAÇ

Tatlılar… Ramazan sofralarının olmazsa olmazıdır.

Çerkezköy 2.06.2017 17:55:00 0
BU RAMAZAN DA EN ÇOK TERCİH EDİLEN TATLI:GÜLLAÇ

Ramazan ayında kurulan iftar sofraları, su ve hurmayla açılan, çorbayla başlayıp çeşitli yemeklerle devam eden ve tatlı ile biten birer ziyafet sofrasına dönüşmektedir. Ancak, doktorlar Ramazanda tatlı seçimi yaparken hafif tatlıların tercih edilmesini öneriyor ve yapılan yanlış tatlı tercihlerinin ise kan şekerini olumsuz yönde etkilediği ve Ramazanda kilo alımını kaçınılmaz hale getirdiğini söylüyor. Bu nedenle Ramazanda tatlı seçiminin doğru yapılması ve ağır tatlılardan kaçınılması gerektiğini belirttiler.

 

ŞERBETLİ TATLILARA DİKKAT!

 

Diyetisyenler Ramazan ayında şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini belirterek; “Ramazanda, özellikle iftara doğru kan şekerinin düşmeye başlamasıyla oluşan açlık hissi, tatlı yeme arzusunun artmasına yol açmaktadır. Ramazanda sofralarda bulunan yemekler genellikle karbonhidrat ve yağ yönünden zengin olması nedeniyle bunların yanına öğün sonunda bir de tatlı tüketiminin eklenmesi gereğinden fazla enerji alımına, dolayısıyla kilo artışına neden olmaktadır. Hamur işi tatlılar içerdikleri yağ, un, şeker ve şerbet nedeniyle sütlü tatlılara oranla daha ağırdır. Ramazanda ve Ramazan sonrasında kilo alımını önlemek için enerji yoğunluğu düşük tatlılar tercih edilmelidir. Baklava, revani, kadayıf gibi şerbetli tatlıları daha nadir tüketilmeli ve onların yerine buzdolabından çıkartılarak tüketilen güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma gibi sütlü tatlıların tüketilmesi tüketilmesi sağlık açısından daha uygundur”dediler.

 

‘’RAMAZANIN BAŞTACI VE GÜLÜ GÜLLAÇTIR’’ 

 

PERA VİLLA Pastaneleri sahibi Şahin Aktürk, Ramazan ayının baş tacı olan tatlının güllaç olduğunu belirterek; “Özellikle Ramazan ayında sağlıklı bir beslenme düzeni içinde tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı, günlük besin gereksiniminin yüzde 45’i ile 60’ı arasında olan ve bu nedenle tatlı çeşidi olarak enerji, karbonhidrat ve yağ içeriği düşük olan Ramazan ayının Baştacı ve de gülü olan güllaç ve sütlaç gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Güllaç ve sütlaç cevizle, antepfıstığı ile lezzetlendirildiğinde ise besin kalitesi açısından daha faydalıdır.

 

GÜLLAÇ YAPIMININ PÜF NOKTALARINI ANLATTI

 

Çerkezköy’de bulunan PERA VİLLA Pastaneleri imalathanesinde tatlıların, deneyimli ustalar tarafından büyük bir titizlikle hazırlandığını belirten Pera Villa Pastaneleri Sahibi Şahin Aktürk, güllacın püf noktalarını anlattı. Güllacın Ramazan ayının vazgeçilmez ve en önemli tatlısı olduğunu söyleyen Aktürk; “Güllacın en büyük özelliği hafif olmasının yanında, tüketiminin de çok rahat ve mideyi yormayan bir tatlı olmasıdır. Bu nedenle Ramazan ayında özellikle tercih edilen tatlılarında başında gelmektedir’’ dedi. Güllacın yapımını bizlerle paylaşan Aktürk yapım aşamaları hakkında kısa bilgiler verdi. Aktürk; ‘’Güllaç yaprağı çok ince ve gevrek olmalıdır. Güllaç yaprağı, ılık süt içinde ıslatılır ve tepsiye döşenir. Çok süt koyulmalı, süte doymalıdır. 1 kilogram süte 200 gram şeker koyulur. Süt ocakta kaynatıldıktan sonra yavaş yavaş karıştırılarak şeker koyulur ve biraz bekletilir. Parmağımızın ucuyla kontrol ederiz ve sütü güllaç yaprağıyla buluşturmaya başlarsınız. Tepsi içine önce süt koyulur. Ardından üzerine ıslatılan güllaç yaprağını yavaş yavaş bol süt ile ıslatıp yapraklar tek tek dizilir. Arasına fındık, fıstık ne istiyorsanız onu atarsınız. Üzerine tekrar ıslanmış vaziyette güllaç yaprağı koyarsınız. Ardından süslemeye geçilir. Süslemesi kiraz, böğürtlen, fındık, fıstık, ceviz ile süslenir” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10