Gereken desteği vermeye hazırız

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çölyak hastalığında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen "Tıpkı Sizin Gibiyiz Bizler Çölyaklıyız" seminerine katıldı.

Muratlı 12.06.2017 20:09:00 0
Gereken desteği vermeye hazırız

Muratlı Belediyesi tarafından düzenlenen ve çölyak hastalığına dikkat çekmeyi hedefleyen program, Muratlı Kültür Merkezinde düzenlendi. Programa Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Muratlı Belediye Başkan Yardımcıları, Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda, hekimlerin konuyla ilgili konuşmalarıyla katılımcılar bilgilendirildi.

 

‘’NE GEREKİYORSA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’’

 

Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, Glutensiz Yaşam Derneği Başkanı Tülin Taşören Ünal ve Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe'nin de konuşma yaptığı programda konuşma yapmak üzere Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak kürsüye davet edildi. Başkan Albayrak bu hastalığın herkesin başına gelebileceğini belirterek, "Tekirdağ'ın her ilçesinde Çölyaklı hastaların belirlenmesi için çalışmalar yapacağız. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak çölyak hastalığına farkındalık oluşturmak için gereken desteği vermeye hazırız. Tekirdağ'ı yaşanabilir bir kent haline getirebilmek için ben ve ekip arkadaşlarım ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz." dedi.

 

KATILIMCI DOKTORLARA PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Programda Op. Dr. Hakan Sunal tarafından çölyak hastalığı hakkında sunum, diyetisyenler ve yaşam koçları tarafından da katılımcılara tavsiyeler verildi. Çölyaklı, down sendromlu ve arginesli çocukların annelerinin de söz aldığı programda, şiirler okunarak etkinliğe destek verildi. Programın sonunda Başkan Albayrak verdiği desteklerden ötürü Op. Dr. Hakan Ünsal'a Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe'de katılımcı doktorlara plaket takdim etti.

 

ÇÖLYAK NEDİR?

 

Çölyak Hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen tüysü oluşumların bozulmasına neden olan, dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsaklarda hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir protein oluştrmaktadır.

 

ÇÖLYAK NEDEN ORTAYA ÇIKAR

 

Çölyak hastalığında ailevi kalıtım söz konusudur. Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10