Çocuk işçi sayısı 56 ilin nüfusundan büyük

CHP Kadın ve Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ve Mücadele Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, ülkemizd

Tekirdağ 13.06.2017 17:56:00 0
Çocuk işçi sayısı 56 ilin nüfusundan büyük

Başkanlığını Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in yaptığı ve Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’den oluşan CHP Kadın ve Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu 6-17 yaş arasında olan yirmi milyondan fazla çocuktan, bir milyona yakınının çalışma hayatının içinde fiilen yer aldığını, resmi rakamlara göre 15-17 yaş aralığında 708 bin çocuğun çalışma hayatı içinde olduğunu bildirdi. Bu sayıya 1 milyon 170 bin kadar, çırak işçi çocuk eklendiğinde sayının neredeyse iki milyona ulaştığını belirten komisyon üyeleri, yalnızca 708 bin çocuk işçi düşünüldüğünde bile rakamın korkunç boyutlarda olduğu kaydedildi. Açıklamada bu sayının 56 ilimizin nüfusundan büyük olduğu, bu rakama ise göçmen çocukların dahil edilmediği vurgulandı.

 

ÇOCUKLAR MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİSİ

 

Çalıştırılan Suriyeli çocuklarla ilgili resmi bir istatistik bulunamadığı ifade edilen açıklamada, ‘’Bu çocukların bir kısmı fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalarla uluslararası standartlara uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaktadır. Büyük bir çoğunluğu kayıtdışı çalıştırılan bu çocuklar, hiçbir sosyal güvenlik hakkından yararlanamamaktadır. 1 milyona yakın çalışan çocuktan 400 binden fazlası, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olarak tanımladığı mevsimlik gezici tarım işçiliğinde çalıştırılmaktadır” şeklinde ifade edildi.

 

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

 

Uluslar arası anlaşmalarda çocuklarla ilgili maddelere dikkat çekilen yazılı açıklamada, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 32’inci maddesindeki “Çocuğun ekonomik sömürüye karşı korunmasını, riskli ya da eğitimini engelleyecek, sağlığına veya bedensel, akılsal, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişimine zarar verecek işlerde çalıştırılmayacağı yönündeki ibareye göre uluslar arası sözleşme ihlali olduğunu belirtildi. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün “En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Sözleşmesi” hükümlerinin, hükümetleri “çocuk işçiliğini önlemek ve bunun için gerekli önlemleri almak; çocukların en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinden uzaklaştırılmaları için ücretsiz temel eğitim ve mümkün ve uygun olduğu takdirde meslekî eğitim sağlamakla” yükümlü kıldığına işaret edildi.

 

ÇOCUK CİNAYETİNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR

 

Yeterli denetim yapmadığını, çalışan çocukların korunmadığını ve çalışması yasak olan işkollarında 15 yaşın altında çocukların çalıştırılmasına göz yumulduğu ifade edilen açıklamada, dört yıl içinde 200’e yakın çocuğun iş kazasında hayatını kaybettiğini belirtildi. Açıklamada “Neresinden bakılırsa bakılsın bu Devletin göz yumduğu çocuk cinayetlerinden başka bir şey değildir” ifadelerine yer verildi.

 

ÇOCUK YOKSULLUĞU EN ÖNEMLİ ETKEN

 

Çocuk işçi çalıştırılmasının art alanındaki en önemli etkenin yoksulluk olduğunu öne süren açıklamada, Türkiye’nin, AB ve OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında çocuk yoksulluk oranı en fazla olan ülke olduğu gerçeğine işaret edildi. Erken yaşta çalıştırılmak zorunda kalan çocukların sorununu Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlardan biri haline getirdiğine vurgu yapıldı. Açıklamanın sonunda “Bütün bu veriler çocuklarımızın ekonomik istismara maruz kaldığını ve Çocuk haklarına uymayan bir şekilde işleyen ve geleceklerini ipotek altına alan bir ekonomik yapıya mahkûm edildiklerini göstermektedir. Çocuklarımızın geleceği çalınmaktadır ve Devlet ne yazık ki buna seyirci kalmaktadır. Buna seyirci kalan bir devletin devlet olma görevini yerine getirdiğini söylemek imkânsızdır” denildi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10