Atık ücret davasını esnaf odası kazandı

Kapaklı Belediyesi'nin Pazar yerleri için evsel atık ücreti alınmasının hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, Tekirdağ İdare Mahkemesine iptal davası açan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası, mahk

Kapaklı 22.06.2017 18:08:00 0
Atık ücret davasını esnaf odası kazandı

İDARİ MAHKEMESİNE DAVA AÇILDI

 

Kapaklı Belediye Meclisi’nin 7 Ekim 2015 tarih ve 12 sayılı kararıyla kabul edilen 2016 mali yılı ücret tarifesinin 45/6. Maddesinde Pazar yerleri için evsel katı atık ücreti belirlenmesine ilişkin kısmının; Pazar yerlerinin işgal harcına tabi olduğu, ayrıca evsel katı atık ücreti alınmasının hukuka aykırı olduğu, emsal mahkeme kararları bulunduğu ve ücretin fahiş olduğunu ileri süren Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası kararın iptali için Tekirdağ İdare Mahkemesine dava açtı.

 

ÜCRET TARİFESİNİN BELİRLENDİĞİNİN ANLAŞILDIĞI İFADE EDİLDİ

 

Kapaklı Belediyesi tarafından yapılan savunmada, görülen hizmetin karşılığı olan bir ücret olduğu, ücretin makul olduğu, emsal mahkeme kararları bulunduğunu belirterek davanın reddini talep etti. Mahkeme heyetinin dosyada yaptığı incelemede, Büyükşehir yasasının ardından evsel atık ve katı atık bertaraf tesislerinin Büyükşehir Belediyelerinin bulunduğu ilçelerde ücretlendirme yetkisi ile kurma ve işletme sorumluluğun ilçe belediyelerinde değil, Büyükşehir Belediyelerin olduğu belirtilerek, Kapaklı Belediye Meclisi tarafından kabul edilen bu maddede, pazar yerleri için evsel katı atık ücret tarifesinin belirlendiğinin anlaşıldığına yer verdiği ifade edildi.

 

OY BİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ

 

Tekirdağ İdare Mahkemesi tarafından itiraz yolu açık olmak üzere verilen kararda, şu ifadelere yer verildi; Somut olayda katı atık bertaraf tesisini kuran ve işletmekte olan kurumun Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olduğu dikkate alındığında, evsel katı atıkları toplama ve taşıma aşamalarının da dahil olduğu katı atıkların bertaraf sürecine ilişkin giderlerin içinde yer aldığı bütün maliyet unsurlarına göre belirlenecek olan ücretin,2872 sayılı kanunu 11/11. Maddesi ve 5216 sayılı kanunun 7/1-i maddesi uyarınca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce belirlenmesi gerektiği açıktır. Bu durumda; evsel katı atık ücret tarifesi belirlenmesi konusunda yetkili olmayan Kapaklı Belediye Meclisi’nin 7 Ekim 2015 tarih ve 12 sayılı kararıyla kabul edilen 2016 mali yılı ücret tarifesinin 45/6 maddesinde Pazar yerleri için evsel katı atık ücreti belirlenmesine ilişkin kısmında yetki unsuru bakımından hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin iptaline, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10