Esnaf odası farkındalıklara dikkat çekti

Dezavantajlı grupların özellikle romanların toplum ve çalışma hayatına entegrasyonu projesi'nin ikincisi dün, Çerkezköy Esnaf Odası ile Tekirdağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği'nce, Çer

Çerkezköy 5.07.2017 20:06:00 0
Esnaf odası farkındalıklara dikkat çekti

Dezavantajlı gruplara yönelik farkındalık oluşturmak amacı ile yapılan seminerde açış konuşmasını Çerkezköy Esnaf odası Başkanı Ali Bozdağ gerçekleştirirken, proje koordinatörü Ertekin Soyer projenin farkındalık oluşturmak ve dezavantajlı gruplara istihdam olanağı sağlamak için olduğunu dile getirdi.

 

Dün Çerkezköy Polisevi lokalinde 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleşen toplantıya Çerkezköy Esnaf odası Başkanı Ali Bozdağ ve Oda Yönetim Kurulu üyeleri, Dezavantajlı grupların toplum ve çalışma hayatına entegrasyonu proje sahibi Ertekin Soyer, proje eğitimcisi Cüneyt Örkmez, SGK Çerkezköy Merkez Müdürü Levent Altıntaş, İş-kur Çerkezköy Merkez Müdürü İlhan Kütük, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Fatma Eras, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları Müdürü Gökhan İnce, Çerkezköy Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı ve Bağlık Mahallesi Muhtarı Tahsin Akgün ve muhtarlar, oda temsilcileri ile esnaflar katıldı.

 

Açış konuşmasını Çerkezköy Esnaf odası başkanı Ali Bozdağ yaptı. Bozdağ; “Çerkezköy Esnaf odamız ile Tekirdağ Esnaf ve Sanatkârlar odaları birliğimiz ile düzenlemiş olduğumuz ve bugün Tekirdağ’dan sonra ikincisini ilçemizde gerçekleştirdiğimiz, dezavantajlı grupların toplum ve çalışma hayatına entegrasyonu projesi toplantımıza hoş geldiniz. Katılımınız için teşekkür ediyorum. Konu ile ilgili proje sahibi Ertekin Soyer ve Proje Eğitimcisi Cüneyt Örkmez konu hakkında sizleri bilgilendirecekler’ dedi.

 

PROJENİN AMACI MESLEKİ BECERİLERİ GELİŞTİRMEKTİR

 

Proje koordinatörü Ertekin Soyer, projenin amacının mesleki becerileri geliştirmek olduğunu belirterek, “Söz konusu proje Tekirdağ ilinde, kentsel yoksulluk bölgelerinde yaşayan, geçimlerini gündelik işlerle sağlayan ya da mevcut mesleki becerilerini geliştirmeyi, istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırmayı, girişimcilik eğitimleri ile kendiişlerini kurabilecek potansiyele taşımayı sağlamaktır. Girişimcilik eğitimleri ile İşgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak, bir kısmının kendi işlerini kurmalarını sağlamak ve toplumda insanlara yönelik önyargıların giderilmesi yer almaktadır. Aynı zamanda sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak ve onları kendi ayakları üzerinde durabilen özgüvenli bireyler haline getirmek için yapılan faaliyetler, bu nedenle ekonomik entegrasyon konusu önem arz etmektedir. Aynı zamanda projemizin genel amacı, Tekirdağ il genelinde yaşayan romanların iş piyasasına erişimlerin kolaylaştırılması ve sosyal uyum yeteneklerinin geliştirilmesidir. Roman vatandaşların istihdamında, nitelik ve beceri eksikliği sorunu romanların kolay yapabileceği meslek dallarında verilecek eğitimler ile giderilerek iş piyasasına girişleri kolaylaştırılacaktır” dedi.

 

PROJEYE KATILANLAR 20 TL CEP HARÇLIĞI ALACAK

 

Soyer şöyle devam etti; “Projemizin özel amacı ise, meslek edindirme kursları ve girişimcilik ile romanların istihdam edilebilirliklerinin arttırılması, sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonlarının önündeki engellerin azaltılması ve böylelikle toplumsal hayata uyum yeteneklerinin geliştirilmesidir. Projemizin uygulama süresi bir yıl olup, 139.00 Euro bütçesi bulunmakta ve bu miktar Avrupa birliği ve Türkiye Hükümeti tarafından finanse edilmektedir. Proje faaliyetleri olarak, meslek edindirme kurslarının verilmesi (El yapımı sabun üretimi, süpürge yapımı ve ambalaj-paketleme) girişimcilik eğitimi verilmesi, bilgilendirme ve farkındalık arttırma faaliyetleri, ön yargı ve ayrımcılığın sona erdirilmesine yönelik seminerler, dezavantajlı kişilerin kamu hizmetlerine erişimleriyle ilgili araçlar hakkında bilgilendirilmeleri için yapılacaklar, farkındalık arttırma seminerleri, kurum ziyaretleri öne çıkmaktadır. Proje ortağımız Tekirdağ Romanları Eğitim Kültür Dayanışma ve Halk Oyunları Derneğidir. Tekirdağ Halk Eğitimi Merkezi ise proje iştirakçisidir. El yapımı sabun üretimi eğitimlerimiz Süleymanpaşa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Eğitim Merkezi’nde yapılmaktadır. Ambalaj ve paketleme eğitimlerimiz ise Halk Eğitimi Merkezi’nde yapılmakta olup, kursa katılan kursiyerlere katıldıkları gün başına 20 TL cep harçlığı ve MEB onaylı sertifika verilmektedir”  ifadelerini kullandı.

 

EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR

 

Ertekin Soyer, eğitimlerin devam ettiği bilgisini de vererek, “Projemiz kapsamında eğitimler devam etmekte olup, başvurular Tekirdağ Halk Eğitimi Merkezi’ne yapılmaktadır. Proje çerçevesinde verilecek meslek kursları ve girişimcilik eğitimleri, romanların mesleki ve genel bilgi ve becerilerini, bilgilendirme seminerleri ise toplumla kaynaşma ve iş yaşamına girme konusunda eksikliklerini tamamlayıcı nitelikte faaliyetlerdir. Proje özellikle sosyal çevre açısından dezavantajlı konumda olan roman vatandaşlara ve ailelerine olumlu katkılar sağlayacaktır. Söz konusu hedef gruptaki kişilerin özgüveni artacak, elde ettikleri yeni yeterliliklerle hayatlarına yeni bir yön verebileceklerdir. Aynı zamanda ilin ihtiyaç duyduğu iş gücü de sağlanmış olacaktır. Aileler maddi ve manevi olarak olumlu etkilenecektir. Söz konusu hedef grubun niteliklerinin artması il ve ülke genelinde sosyal bütünleşmeye olumlu katkı yapacak, özellikle sosyal ve ekonomik hayata katılım konusunda hem girişimcilik faaliyetleri, hem de istihdam edilebilirliğin arttırılması yöntemiyle destek verilecektir” dedi.

 

ÖNYARGILI OLMAYIN!

 

Soyer’den sonra konuşan Proje eğitimcisi Cüneyt Örkmez de günümüzde insanların her konuda önyargılı olduğunu ve insanların giyimi ve herhangi bir şeyi ile önyargılı olunmaması gerektiğini ve önyargılı olmanın hiçbir kimseye yarar sağlamadığını ve insanların işleriyle takdir edilmesi gerektiğini belirtti. Örkmez; “Bu proje Avrupa kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı’mız tarafından iş geliştirme konusunda daha yaygın duruma gelinmesi için hayata geçirilmiş bir projedir. Aynı zamanda bu proje verimliliği arttırma acısından da önemlidir. Çerkezköy’ün sosyal ve ekonomik hayatı ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Bu konuda da önemli bir nüfusa sahip kentimizdir. Birçok ilden buraya iş için gelip de yerleşen İnsanların birbirleriyle iyi anlaşması görmekten de mutluyuz. İnsanlara her zaman empati ile yaklaşılmalı. Bu çok önemli. İnsanları sen şuralı sen buralı diye ötekileştirdiğimiz zaman bir yere varamayız. Çerkezköy, insanların bir birleriyle birlik ve beraberlik içinde dostane olarak huzur içinde yaşadığı örnek bir kentimiz. Her zaman her alanda eğitime önem vermeliyiz. Eğitim başarının başlıca etkenidir. Örnek vermek gerekirse işte Japonya ve Güney Kore yaşamın her alanında eğitimin olduğu ilkelerin başında yer almaktadır. İnsanların yaşı ne olursa olsun öğrenmeye ve bilgilenmeye ihtiyaçları vardır. Eğitimsiz insan ülke içinde maliyeti yüksektir. Eğitimli insan üretkendir ve maliyeti düşüktür. Bu nedenle eğitime çok önem vermemiz gerekiyor. Hiçbir zaman insanlara karşı önyargılı olmayalım. Önyargılı insanlar hem kendilerine hem çevresine zarar verir” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10