Sonuçlar açıklandı tercih telaşı başladı

Özel Çerkezköy Uğur Okulları Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa, LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından, Üniversite tercihi yapacak adaylara önerilerde bulundu. Üniversite tercihleri

Çerkezköy 13.07.2017 19:38:00 0
Sonuçlar açıklandı tercih telaşı başladı

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

Özel Çerkezköy Uğur Okulları Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa, üniversite tercihleri öncesinde yaptığı açıklama da tercihlerde dikkat edilmesi gereken konulara değindi. Küçükkısa; ‘’Tercihler 18-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Adayların bu tarihler arasında https://ais.osym.gov.tr adresinden tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Tercihler öncesinde ‘’ÖSYS Tercih Kılavuzunu’’ mutlaka dikkatlice okuyunuz. Tercihler sırasına https://yokatlas.yok.gov.tr/http://www.tercih.tv/ yardım alabilirsiniz. Puan ve başarı sıranız yeterli olsa da tek tercih yaparak risk almayın. Tercihlerinizi sadece kendi başarı sıranızdan yapmayın, puan ve başarı sıralarının yıldan yıla değişebileceğini düşünerek mutlaka kendi başarı sıranızın üstünde ve altında da tercihleriniz olsun. Tercih listenizin tümünü dikkatli ve istekleriniz doğrultusunda hazırlayın. İlk sıralardaki tercihlerinizi dikkatli yazarak, sonlara doğru ‘’Bunlar gelmez.’’diye önemsememezlik yapmayın. Sırf kazanmış görünmek için ilgi duymadığınız ve kariyer planında olmayan bir tercihe listenizde yer vermeyin. Bu sene bir bölümü kazandığınız takdirde, kayıt olsanız da olmasanız da önümüzdeki yıl tekrar sınava girmeniz durumunda (OÖBP) orta öğretim başarı puanınız yarı yarıya düşecektir’’ diye konuştu.

 

KONTENJANI AZ OLSA DA TERCİHİNİZİ YAPIN!

 

Üniversite tercihleri yapacak öğrencilerin en çok çekindiği konu olan kontenjanı az olan bölümlerin tercih edilmemesi konusuna Türker Küçükkısa açıklık getirdi. Küçükkısa; ‘’Kontenjanı az olan bölümleri tercih etmekten kaçınmayın. Az tercih aldığı için şans bazen bunlarda daha yüksek olabiliyor. Yeni açılan ve kılavuza ilk kez giren programlara da dikkat edin. Bunlarda puan ve başarı sırası bilgisi görmeyince çekinmeyin. Taban puan ve başarı sıralarının üniversitelerin niteliklerinin yegane ölçütü zannetmeyin. Tercihi, aile baskısında özgürlüğe kaçış gibi algılayıp uzak yerlere öncelik verirken bir kez daha düşünün. Meslek yüksekokullarında sınavsız geçiş uygulamasının kaldırıldığını unutmayın. Bu nedenle meslek yüksekokullarını tercih ederken tercih aralığınızı geniş tutun. Üniversiteye bağlı bölümlerin tamamının kent merkezinde olduğunu düşünmeyin. Özel(Beden eğitimi, müzik vb.) yetenekten tercih yapacak adaylar tablo-5’i iyi inceleyin. Fiziki yeterlilik ve sağlık koşulları uygunluğu gerektiren dalları incelemeden tercih etmeyin. Vakıf ve özel üniversiteleri tercih etmeyi düşünenler, üniversitelerin burs oranlarıyla birlikte fiyatlarını da mutlaka inceleyin. Sadece burs oranlarına göre tercih yapıp fiyatları incelemediğiniz takdirde; %50 burslu bir bölüme başka bir üniversitenin %25 burslu bölümünden daha fazla ücret ödeme durumuyla karşılaşabilirler. YGS barajını geçen her adayın açık öğretime yerleşebileceğini düşünmeyin. Bu yıl örgün programlarla aynı statüde ve puan türleriyle tercih alacak’’ şeklinde konuştu.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10