104. yılında ilk kez kutlandı

Tekirdağ'ın Bulgar işgalinden kurtuluşunun üzerinden 104 yıl geçmesine rağmen, bu yıl ilk defa Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat'ın ev sahipliğinde kutlama etkinlikleri d?

Süleymanpaşa 14.07.2017 20:05:00 0
104. yılında ilk kez kutlandı

Düzenlenen etkinliklere, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kemal Cöne, Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Ali Işıkgör, Cumhuriyet Halk Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları, Süleymanpaşa Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlarken, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat sahil Atatürk anıtına Süleymanpaşa Belediyesi’nin çelengini sundu.

 

 “BİR ŞEHİR GEÇMİŞİ İLE BİRLİKTE YAŞAR VE KİMLİĞİNİ DEVAM ETTİRİR”

 

Çelenk sunma töreninin ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Eşkinat, düzenlenen etkinliğin önemine vurgu yaparken; “13 Temmuz tarihi bizim yaşadığımız bölge açısından çok önemli bir tarih. Biz hep yıllardır 13 Kasım'da kutladığımız kurtuluşumuzun yanında bir başka kurtuluşun daha olduğunu ve Balkan Savaşları sırasında 1912 yılında bu toprakların işgal altına girdiğini ve 8 ay süreyle işgal altında kaldığını tekrar hatırladık. Bir şehir geçmişi ile birlikte yaşar ve kimliğini devam ettirir.” dedi.

 

BİR İLKE TANIKLIK ETTİNİZ

 

Eşkinat; törenlerin herhangi bir kasıt içermediğini de belirtirken;  “Bizim buradaki amacımız her hangi bir ülkenin işgalini yermenin ötesinde geçmişte yaşanan savaşların artık yaşanmaması, bugün önünde saygı ile eğildiğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesinin yetiştirdiği çocuklar olarak artık silahla değil yazarak, çizerek, sanat ve bilimle gelişmenin önemli olduğunun bilincindeyiz. Her ne kadar Bulgar işgalini yaşamış olsak da bugün dostça ve kardeşçe Balkanlar'da birlikte yaşadığımız Bulgar kardeşlerimize karşı herhangi bir kastımız yoktur. Burada, sadece tarihi bir gerçeği ortaya çıkarmak ve bir daha bu topraklarda işgal görmemek, barış içerisinde yaşamak adına bu günü kutluyoruz. Bize bu fırsatı sağlayan sevgili arkadaşımız Ali Işıkgör’ü de sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Bir ilke tanıklık yaptınız. Bundan sonraki yıllar artık 13 Temmuz bu şehrin kurtuluşu olarak daha kapsamlı kutlanmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

 

ALBAYRAK: “EŞKİNAT VE ÇALIŞMA ARKADAŞLARINI KUTLUYORUM”

 

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bir konuşması gerçekleştirdi. Albayrak; “Uzun zaman Balkanlar'da yaşadık. Oraya hem kültürümüzü götürdük hem de orasını ana vatanımız kabul ettik. Fakat yaşanan Balkan Savaşı'ndan sonra bu toprakları kaybettik. Bugün bu konunun gündeme gelmesinin nedeni geçmişin acılarını anmak değil, tarihimizden bu yana Tekirdağ'ın ve ülke topraklarının tamamının nasıl kurtarıldığının, nelerin yaşandığı öğrenmek ve bu toprakların değerini daha iyi kavramak içindir. Ebedi Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün `Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesi çok önemli ve her dönemde de önemini ortaya koyuyor. Bu etkinlikte emeği geçen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

ÖZTRAK: “BAYRAMLAR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ANITININ ÖNÜNDE BAŞLAMALIDIR”

 

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın açılış konuşması yaptığı etkinlikte Öztrak; “Bu önemli günü ortaya çıkaran Kent Konseyi Başkanımız Mehmet Ali Işıkgör'e ve bunu bir törene dönüştüren Süleymanpaşa Belediye Başkanımız Ekrem Eşkinat'a teşekkür ediyorum. Bizler vatan toprağı kaybetmenin acısının ne olduğunu bilen insanların çocuklarıyız, torunlarıyız. Balkanlar'da geçmişte yaşananlar belki de dünyanın en büyük, en acı olaylarından biridir. Atalarımız çok büyük sıkıntılar çektiler ama anavatanlarına geri dönerek burada bu yurdu kurdular. Yurdumuzun her gün biraz daha ilerlemesi için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ben değerli başkanımıza bu anmayı Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtının önünde başlatmasından dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Şunu bilmemiz lazım; Türkiye'deki bütün kutlamalar, anmalar, bayramlar Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtının önünde başlamalıdır. Bugün burada geçmişte yaşanan acıların bir daha yaşanmaması, Türkiye ile Bulgaristan arasında yaşanan dostluğun daha da ileri noktalara varması temennisi ile hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

‘BALKAN SAVAŞINDA TEKİRDAĞ’LI KIZÇELER’ KİTABI VATANDAŞLARLA BULUŞTU

 

Konuşmaların ardından günün anlam ve önemine yönelik anıtın açılışına geçilirken, açılış kurdelesini protokol üyeleri, birlikte kesti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Kent konseyi Başkaı Ali Işıkgör’ün yaptığı programda Araştırmacı Gazeteci Yazar Şerif Baysalan’ın yazdığı dönemin olayları ve Tekirdağlı kadınların kahramanlıklarının anlatıldığı “Balkan Savaşında Tekirdağlı Kızçeler” adlı kitap da vatandaşlarla buluştu. Süleymanpaşa Belediye konservatuarı Halk Oyunları ekibinin de gösteri yaptığı program şehitler anısına 13 Temmuz Kurtuluş Günü çelenginin denize bırakılması ile sona erdi.

 

ETKİNLİKLER 104. YIL PANELİ İLE DEVAM ETTİ

 

Tekirdağ’ın Bulgar İşgalinden Kurtuluşunun 104’üncü yıldönümü nedeniyle, Tekirdağ Kent Konseyi salonunda panel düzenlendi. Panelde Akademisyen Nuran Koltuk, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Araştırmacı-Yazar M. Ali Işıkgör ve Araştırmacı Gazeteci Yazar Şerif Baysalan Tekirdağ’ın Bulgar işgalinden kurtuluşu ile ilgili bilgiler verdi. Nuran Koltuk, Balkan Savaşları sırasında Tekirdağ’ın durumu ve Bulgar işgalinin yaşandığı dönemle ilgili önemli bilgiler aktardı. Koltuk konuşmasını Tekirdağ’ın Bulgar işgali altında geçirdiği 8 aylık dönemde neler olduğunun bilinmediğini ve araştırılmayı beklediğini ifade ederek bitirdi.

 

IŞIKGÖR KURTULUŞ MÜCADELESİNİ ANLATTI

 

Koltuk’un ardından M. Ali Işıkgör de Tekirdağ’ın Bulgar işgaline karşı verdiği mücadeleyi ve şehrin işgalden kurtuluşunun perde arkasında yaşananlara ışık tuttu. Işıkgör, İttihat ve Terakki Fırkası üyesi Kuşçubaşı Eşref Efendi’nin komuta ettiği milis birliklerinin denizden Tekirdağ’a yaptığı çıkarmayı ve şehrin kısa sürede teslim alınmasının detaylarını anlattı.

 

BAYSALAN BAŞKAN EŞKİNAT’A TEŞEKKÜR ETTİ

 

“Balkan Savaşında Tekirdağlı Kızçeler” kitabı ile Tekirdağ’ın Bulgar işgalinden kurtuluşunun yeniden hatırlanmasını sağlayan Gazeteci Şerif Baysalan da panelde bir konuşma yaparak, günümüzde Tekirdağ’ın Bulgar işgalinden kurtuluşuna gereken önemin verilmesi için verdiği mücadeleyi anlattı. Üzerinden ancak 104 yıl geçtikten sonra ilk kez hak ettiği şekilde kutlanan ve anılan 13 Temmuz tarihini bir bayram olarak kabul eden ve kutlanmasını sağlayan Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a teşekkür eden Baysalan, kurtuluşun 105’inci yılı kutlamalarının çok daha görkemli olacağından emin olduğunu dile getirdi. Panele Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral ile Hulusi Özocak ve Belediye Meclis Üyeleri de iştirak etti.

 

Haber / Abdullah ADIGÜZEL


0282 726 91 91
0282 747 65 10