Yüceer'den sert tepki

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Meclise sevk edilen tasarıyla il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi verilmesine sert tepki gösterdi.

Tekirdağ 26.07.2017 21:01:00 0
Yüceer

Yüceer, yaptığı yazılı açıklamada, bu yapılanlar din devletine giden yolda döşenen taşlardır. Bunda herhangi bir iyi niyet yoktur. İktidar Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni dini kurallar tarafından belirlenen bir Türkiye’ye çevirmeye çalışıyor” dedi.

 

2015 ve 2016 yıllarında da bu ve benzeri girişimlerin kadın sivil toplum örgütleri ve kamuoyunun tepkisiyle geri çekildiğini belirten Yüceer, “Bu gibi düzenlemelerle amaçlanan medeni kanunun düzenlediği tüm alanları dini kurallara dayanan bir sisteme dönüştürmektir. Amaç laikliğin içini boşaltmaktır” dedi.

 

‘’ÇOCUK EVLİLİKLERİN ÖNÜ AÇILIYOR’’

 

Daha önce resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyanlara verilen cezaların kaldırılarak çocuk evliliklerine zemin hazırlandığını hatırlatan Yüceer, “bunlarla beraber düşünüldüğünde niyet ortaya çıkmaktadır. Adım adım sosyal hayat dini kurallara göre biçimlenmeye çalışılıyor, çocuk evliliklerine yasal kılıf hazırlanıyor, çocuk evliliklerinin önündeki son bariyer yıkılmaya çalışılıyor” dedi.

 

KADINLARI KARŞI ÇIKMAYA ÇAĞIRDI

 

Çoklu evliliklerin önündeki engelleri dolanmaya çalışan bu düzenlemeye tüm kadınların karşı çıkması gerektiğinin altını çizen Yüceer, “Türkiye’de 81 ilde, 919 ilçede evlendirme daireleri bulunmaktadır. Binlerce evlendirme memuru vardır. 18 binden fazla köy muhtarları da nikah kıyabilmektedir. Bunlar yetersiz mi kalmıştır da böyle bir düzenleme ihtiyacı doğmuştur? Böyle bir eksiklik olmadığı bilinmektedir. Yani bu ihtiyaçtan doğan bir düzenleme değil İktidarın keyfiyetidir” dedi.

 

‘’SOSYAL HAYATIN DİNİ KURALLARA GÖRE ŞEKİLLENDİĞİ BİR ÜLKE OLDUK’’

 

Kadınların ne giyeceklerine, kaç çocuk doğuracaklarına, nasıl kahkaha atacaklarına kadar her alana müdahale edildiğini kaydeden Yüceer, “TV programları da dahil olmak üzere hemen her tarafta birilerinin çıkıp kadınlara ilişkin fetva verdiği, kadınların sosyal hayatının din kurallarına göre belirlemeye çalıştığı bir ülke halini aldık. Kadın hakları ve kadınlar boğucu bir kuşatma altındadır” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10