''Amaçları Dünya Bankası'nın istekleri doğrultusunda tarımı bitirmek''

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer buğday başta olmak üzere hububatta, canlı hayvanda ve karkas ette Bakanlar Kurulu Kararıyla gümrük duvarının aşağı çekilmesine ilişkin aç?

Tekirdağ 1.08.2017 21:30:00 0

Yaptığı açıklamada hükümeti sert bir dille eleştiren Yüceer “Gerekçe olarak gıda enflasyonunu kontrol altına almak gösteriliyor. Ancak, gıdanın enflasyondaki payı yüzde 3 civarındadır. Geçersiz bir gerekçe ileri sürüyorlar. Asıl amaç Dünya Bankasının istekleri doğrultusunda Türkiye’de tarımı bitirmektir” şeklinde konuştu.

 

DESTEK BİNDE 7 DÜZEYİNDE

 

Hükümetin yasal olarak vermesi gereken desteği vermediğini belirten Yüceer, ‘’Tarım Kanunu’na göre bütçenin yüzde biri kadar, çiftçi ve üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Ancak destek binde 7 düzeyinde’’ dedi. Açıklamalarına şu şekilde devam eden Yüceer; “Hem yasal olarak vermeniz gereken desteği vermeyeceksiniz, hem ithalat vergilerini aşağı çekeceksiniz. Sonra da üreticiden verim ve rekabet bekleyeceksiniz. Hollanda büyüklüğünde bir arazinin ekilmemesine şaşmamalı. Üretici artık üretim yapmak istemiyor çünkü destekleneceği yerde köstekleniyor” belirtti.

 

DEVLETİN GÖREVİ ÇİFTÇİNİN BORCUNU DEĞİL, ÜRETİMİNİ ARTTIRMAKTIR

 

Buğdayda yüzde 130 olan gümrük vergisinin yüzde 45’e, karkas ette yüzde 100 olan verginin yüzde 40’a düşürüldüğünü ifade eden Yüceer, “Tekirdağlı üreticilerimizin buğday hasadına başlayacakları dönemde bu kararın alınması fiyatları kilo başına 40 kuruş aşağı çekmiştir. Bu koşullarda Trakya üreticisinin bankalara olan borçlarını ödemesi imkansız hale gelmiştir. Devletin görevi çiftçinin borcunu değil üretimini artırmak olmalıdır. Bu karar acımasızlıktır” şeklinde ifade etti.

 

‘’GÜMRÜK DUVARI AŞAĞI ÇEKİLİRSE İKTİDAR BUNUN VEBALİ ALTINDA KALACAKTIR’’

 

Yüceer, “Avrupalı üreticiler mazotu 2 lira 30 kuruşa kullanırken, Türkiye üreticisi mazotu 4 lira 57 kuruşa kullanmaktadır. Avrupa çiftçileri gübrenin tonunu 1270 liradan kullanırken Türkiye’deki çiftçiler 1665 liradan kullanmaktadır. Bu koşulların üzerine bir de alınan kararla gümrük duvarı aşağı çekilirse iktidar bunun vebali altında kalacaktır” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10