''Kentlerimizi yağmacılara rantçılara teslim ettik''

CGenel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Hazim Tamer Dodurka, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde yaşanan doğu Marmara Depreminin 18. Yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklaması yayınladı.

Marmara Ereğlisi 20.08.2017 19:18:00 0

Tamer Dodurka yayınladığı basın açıklamasında kentlerin afete karşı hazırlanması yerine daha çok rantçılara, yağmacılara, AVM’lere, beton yığınlarına teslim edildiğini ifade etti.

 

‘’YAŞANAN ACILARDAN DERS ALMADIK’’

 

Dodurka; ‘’18 yılda ülke olarak depremde yaşanan acılardan çok ders aldığımız söylenemese de, depremlerin doğal bir olay olduğunu, ancak hatalı, niteliksiz kentleşme nedeniyle bu doğal olayın afete dönüştüğünü gayet iyi anladık. Anladık, iyi ama bu niteliksiz kentleşmeye “dur” diyebildik mi? Şüphesiz hayır! Birinci ve ikinci derece deprem bölgesi olan Tekirdağ, ülkemizin en çok göç alan kentlerinden birisidir. Bu nedenle Tekirdağ nüfusu hızla artıyor ama ne yazık ki kentleşme bu hıza yetişemiyor.Merkezin dışında kalan kent kesimleri niteliksiz, dayanıksız, mühendislik hizmeti alamayan binalarla dolup taşıyor. Üstüne üstelik, bu da yetmiyor gibi Tekirdağ, merkezi idarenin yüklediği yeni bir yükü daha almaya hazırlanıyor.

 

‘’KAPAKLI’YA BİR YIĞIN FABRİKA TAŞINMAYA HAZIRLANIYOR’’

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Hazim Tamer Dodurka sanayileşmenin getirdiği çarpık kentleşme durumuna eleştiride bulunarak, devletin buna karşı önlem almadığını belirtti. Dodurka; ‘’Bilindiği gibi Kapaklı ilçemizde yeni bir sanayi bölgesi oluşturuluyor. İstanbul’dan bazı fabrikalar taşınmaya başladı bile, bir yığın fabrika daha bölgeye taşınmaya hazırlanıyor. Elbette İstanbul’daki sorunlara da duyarlıyız, orayı rahatlatacak çözümleri destekleyeceğiz. Ancak buraya fabrikaları göndermeye karar veren, bu kararı alırken birkaç formalite dışında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin fikrini sormaya bile gerek duymayan idare, gelecek binlerce işçinin hem de çoğu asgari ücretle çalışan bu insanların nerede, hangi şatlarda barınacağının hesabını yapıyor mu acaba? Ne yazıktır ki bu, devlet eliyle insanları niteliksiz ve hatta kaçak yapılara teşvik etmek anlamına geliyor. Bu kararı verirken belediyelere sormayan idare bu sorunun çözümü için hiçbir destekte bulunmuyor ve sorumluluğu tamamen belediyelerin omzuna yüklüyor. İnsanlarımızın fakirliği nedeniyle, zorunlu olarak nitelikli mühendislik hizmeti alamadan, zeminin durumu göz önüne alınmadan gerçekleştirilen yapılanma ile depremlerin tahribata ve can kaybına yol açmasını engellemek mümkün olamayacaktır. Sorun da bellidir, çözüm de…Bu nedenle plansız, çarpık, niteliksiz kentleşmeye “dur” demek için, afetlerde daha fazla can kaybını engelleyebilmek için sivil ve resmi her kesim üzerine görevi yerine getirmelidir’’açıklamasında bulundu.


0282 726 91 91
0282 747 65 10