Danıştay 'dur' dedi ama...

Çerkezköy Ambardere mevkii ile Silivri Çayırdere arasında yapılması planlanan kömürlü termik santral projesinde  Ambardere mevkiinde başlatılan' Acil Kamulaştırma Kararına' karşın, Çerkezköy B

Çerkezköy 21.09.2017 19:48:00 0
Danıştay

13 Eylül Çarşamba günü Danıştay 6. Dairesi'nden oy birliği ile aldığı yürütmeyi durdurma kararı sonrası ortaya atılan Çerkezköy-Kapaklı termik santral  iddiası ise yeni bir tartışmayı gündeme getirdi.

 

KARARI 6. DAİREDEN GELDİ

 

Çerkezköy Belediyesi tarafından başlatılan hukuk mücadelesinde Danıştay'dan  yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İstanbul ile Tekirdağ arasında kalan alanda Ambardere mevkiine yapılması planlanan termik santral ile ilgili olarak 23 Ocak 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan Acele Kamulaştırma Kararı'nın reddini talep eden Çerkezköy Belediyesi'nin talebini Danıştay 6. Dairesi hukuka uygun bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ambardere mevkiinde bulunan 1380 ada 3 parsel, 1356 ada 5 parsel, 1356 ada 6 parsel ve 1352 ada 1 parsel sayılı taşınmazlar hakkında çıkartılan acele kamulaştırma kararının iptali ve yürütmenin durdurulması yönünde açılan davada Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen karar, Çerkezköy halkı tarafından sevinçle karşılanırken, ortaya atılan yeni bir iddia ise, Çerkezköy sularıyla birlikte bu defa Kapaklı sularını da bulandırdı.

 

AMBARDEREYE TERMİK SANTRAL YAPILMAYACAK

 

Danıştay 6. Dairesi Başkanı Habibe Ünal başkanlığında ve kurul üyeleri, Emin Sınmaz, Mehmet Gökpınar, Ekrem Özübek ve Binnaz Mahioğlu imzası ile alınan kararda; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 27. maddesinde öngörülen koşulların bulunması nedeniyle dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı kanunun 20/A maddesi uyarınca Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğuna oy birliği ile karar verildiği kaydedildi.

 

BAKANLAR KURULUNUN KARARI ANAYASA'YA UYGUN DEĞİL

 

Danıştay Tetkik Hakimi Nuran Doğan Çakmak imzalı hakim düşüncesinde ise: "Yürütmenin durdurulmasının isteminin kabulü gerekeceği düşünülmektedir" ibaresi yer alırken, karar veren Danıştay 6. Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten sonra davanın gereği görüşüldü. Danıştay 6. Daire Başkanı Habibe Ünal başkanlığında imzalanan kararda ise Anayasa gereği mülkiyet hakkının kamu yararı adına Anayasa'ya uygun olarak sınırlandırılabileceği, fakat bu sınırlamalar için 3 hususun olması gerektiğine vurgu yapıldı. Bakanlar Kurulu tarafından alınan 'Acele Kamulaştırma Kararının' haklı gerekçelere dayanmadığını ifade eden Danıştay 6. Dairesi, Acele Kamulaştırma Kararı çıkartılabilmesi için gereken 3 husus olan; Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu gereği yurdun savunmasında, olağanüstü durumlarda ve kamu yararına ve kamu düzenine ilişkin olma halinin diğer iki hususa uygunluk taşıması gerekmekte iken, üçüncü husus üzerinden karar veren Bakanlar Kurulu'nun diğer ilk iki maddeye göre paralellik taşımaması sebebiyle yürütmenin durdurulmasını istedi.

 

KARARIN GEREKÇELERİ İSE ŞÖYLE

 

Öte yandan Danıştay 6. Dairesince alınan kararda dosyanın incelenmesinin ardından, Çerkezköy-Silivri arasına yapılması planlanan termik santralin, 542, 52 hektarlık alanın bir kısmının 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı içerisinde bir kısmının ise Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı içerisinde kaldığı alanda 'enerji üretim alanı' kullanımı getirildiği, plan değişikliğinin henüz kesinleşmediği, ve bu çevre düzenine karşın Danıştay'da birden çok dava bulunması, uyuşmazlık konusu termik santral için bakanlığa ÇED başvurusu yapılmadığı, bununla birlikte herhangi bir ÇED raporu bulunmadığı da anlaşıldı. Ayrıca Danıştay 6. Dairesi tarafından acele kamulaştırma kararı çıkartılan alan için net ve kesin olarak plan değişikliğinin belirtilmediği ve bu sebeple yaşanan belirsizlik sonrası mülkiyet hakkı ile sınırlandırma arasındaki dengenin zedelendiğine de vurgu yapıldı. Danıştay'ın bu tarihi kararı ile Çerkezköy ve Silivri halkı tarafından takdirle karşılanan kararda "Söz konusu taşınmazların acele kamulaştırması yolunda tesis edilen Bakanlar Kurulu Kararında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır" ibaresi adaletin terazisinin şaşmadığını bir kez daha gösterdi.

 

AKAY VE MUHTARLAR MUĞLA'YA GİDİYOR

 

Ambardere'ye termik santral yapılacağının duyulmasının ardından bu alanda arsa fiyatlarında ciddi manada düşüşler yaşanırken Danıştay'ın bu kararının ardından burada değer kaybeden arsa fiyatlarının ise tekrar yükselişe geçip geçmeyeceği ise şimdiden merak edilirken, Çerkezköy'e yapımı planlanan termik santralle ilgili her türlü eylem planını masaya yatıran Vahap Akay bu defa mahalle muhtarları ile termik santralin etkilerini yerinde görmek için Muğla Yatağan ilçesinde bulunan termik santrale gidecekleri öğrenildi.

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10