40 ayda 40 dev projeyi hayata geçirdik

TESKİ Genel Müdürlüğü kurulduğu günden buyana bulunduğu faaliyet ve yaptığı yatırımların anlatıldığı bir basın bilgilendirme toplantısı yaptı.

Tekirdağ 4.10.2017 19:57:00 0
40 ayda 40 dev projeyi hayata geçirdik

Yapılan toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Genel Müdür Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, ilgili Daire Başkanları ve basın mensupları katıldı.

 

“1.2 MİLYAR YATIRIM YAPTIK”

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “ Hizmette tam olarak 3,5 yılımızı doldurduk. TESKİ olarak 40 ayda 40 dev projeyi hayata geçirdik. Büyükşehir Belediyesi olarak da 68 adet proje yaptık. Bugüne kadar yaklaşık 1.2 Milyar TL değerinde yatırım yaptık. Altyapı çalışmalarımız tamamlanmak üzere. TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa yatırımlarımız hakkındaki detaylı bilgileri sizinle paylaşacaktır” dedi.

 

“BENİ İSTANBUL’UN KADİR ABİSİ İLE KARIŞTIRMAYIN”

 

Albayrak, geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevinden istifa eden Kadir Topbaş'a göndermede bulundu.  Başkan Albayrak açıklamasında, "Beni İstanbul'un Kadir abisi ile karıştırmayın. Ben Tekirdağ'ın Kadir Abisiyim. Hizmeti 5 yıla aldım. Bu hizmeti 5 yıl boyunca bütün gücümle çalışabilmek için. Sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar 30 Mart 2019 tarihinde de halkıma hesap vereceğim. Bırakıp gitmem ben" dedi.

 

"YÜRÜYEREK GİDİYORUM, AKŞAM YÜRÜYEREK GELİYORUM"

 

Albayrak, "Arkadaşlar ben günü her saatinden işime Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Tekirdağ'da kaldığım zaman eski belediyenin oraya iniyorum ta Hayrabolu yolundaki binaya yürüyerek gidiyorum. Akşam yürüyerek geliyorum. Orasının kaç adım olduğunu biliyor musunuz? Orası bin 800 metre ve benim hesabıma göre de 3 bin adım gidiş 3 bin 200 adım dönüş. Yani halkın içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

 

“441 MİLYON 1143 BİN TL YATIRIM”

 

Toplantıda Konuşan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, tamamlanan ve devam eden projeler hakkında bilgi vererek, şu ana kadar tamamlanan 34 büyük proje ve devam eden 22 projenin olduğunu belirtti. Tamamlanan yatırım projelerinin maliyetlerinin KDV hariç 147 milyon 205 bin 391 TL olduğunu da açıklayan Dr. Başa, devam eden 22 yatırım projelerinin maliyetinin ise KDV'siz 226 milyon 619 bin 411 TL olduğunu ve TESKİ toplam proje yatırım bedelinin KDV dahil 441 milyon 113 bin 266,00 TL olduğunu da açıkladı.

 

TEKİRDAĞ'DAN KARS'A KADAR ALTYAPI İMALATI

 

Başa "TESKİ bin 650 altyapı imalatı yaptı. Bu yaklaşık Tekirdağ'dan Kars arası mesafe kadar altyapı imalatı yaptığımız anlamına geliyor. 700 kilometre içme suyu, 850 kilometre kanalizasyon ve 100 kilometre yağmursuyu imalatı yapılmıştır. Kolay değil şu ana kadar yapılan döşenen imalat Kars'a kadar uzanmış. Bu bin 650 kilometre ama en son verilere göre biz bin 700'ü geçtik. İnşallah Türkiye haritasını bitireceğiz sınır ötesine geçeceğiz" açıklamasında bulundu.

 

TESKİ SAĞLIKLI İÇME SUYUNDA ÖRNEK İL

 

TESKİ'nin sağlıklı içme suyu konusunda da örnek bir il olduğunu da kaydeden Başa “Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 2017 yılının 8. Ayına kadar 81 il mevzuatlarına değerlendirdiğinde Tekirdağ ilinin kimyasal parametreler, mikrobiyolojik parametreler ve bakiye klor değerlerindeki uygunluk açısından Türkiye'de 3. Sırada yer aldığı, 2017 yılı Ağustos ayına kadar yapılan değerlendirmede kimyasal uygunsuzluk yüzde 1,50 mikrobiyolojik uygunsuzluk yüzde 2,40 bakiye klor uygunsuzluğu yüzde 2,30 olarak belirlendiği Tekirdağ il genelinde 11 ilçemizin tamamı açık yeşil renk ile renklendirilerek en iyiler kategorisinde girdiği belirtilmiştir" diye konuştu.

 

"ARITMA KAPASİTEMİZİ 38 KAT ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

 

Atıksu arıtma kapasitesi hakkında da açıklama yapan Başa, "TESKİ atıksu arıtma kapasitesi sürekli artıyor. TESKİ kurulduğunda, yaklaşık 5 bin metreküp gün olan atıksu arıtma kapasitemiz için hedeflenen 2017 yılsonu miktarı 190 bin metreküp gündür. Yılsonu itibarıyla kurulduğumuz günden bu yan arıtma kapasitemizi 38 kat arttırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Abone sayılarını da anlatan Başa, "TESKİ Abone sayısı 500 bini geçti. Kuruluş aşlamasında 376 bin 692 olan abone sayısı 1 Temmuz 2017 tarihi itibarı ile 501 bin 634' ulaşmıştır. İl nüfusunun yüzde 50'den fazlası su abonesidir" şeklinde konuştu.

 

TEST KALİBRASYON İSTASYONU HİZMETE GİRDİ

 

TESKİ Su Sayaçları Test ve Kalibrasyon İstasyonunun hizmete girdiğini ve Trakya bölgesinde bir ilk olduğunu da ifade eden Başa, tam otomatik, bilgisayar kontrollü hassas ölçüm yapabilen su sayaçları test ve kalibrasyon İstasyonunun hizmet vermeye başlandığını söyleyerek, "TESKİ elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan su kesintilerinin önüne geçiyor. Bu kapsamda TESKİ 1 ve 2. Etap olmak üzere toplam 47 adet yüksek kapasiteli jeneratör alımı gerçekleştirilmiştir" diye konuştu. Yapılan yatırımlar sonucu TESKİ su kayıp kaçak oranının her geçen gün azaldığını da aktaran Başa, "Bu kapsamda 2019 yılı için mevzuatta belirlenen azami yüzde 30 olan su kayıp-kaçak oranına ulaşmak için çalışmalarına devam etmektedir. TESKİ mobil vezne araçları hizmete devam etmektedir. 2016 yılında hizmete alınan 2 adet TESKİ Mobil Vezne Aracı 727 seferde toplam 70 bin 17 kilometre yol yapmış. 65 bin 19 adet işlem ile 18 bin 235 vatandaşımıza hizmet götürmüştür. Vezne araçlarımızda toplamda 2 milyon 869 bin 679,65 TL tutarında tahsilat yapılmıştır. TESKİ Coğrafi Bilimler Sistemi (CBS) kuruldu. Altyapı projeleri ve buna bağlı yapılar sayısal ortamda CBS'ye aktarılmaktadır. TESKİ SCADA ve Kriz Merkezi Hizmete girdi. İl genelinde, ilk etapta 5 ilçe merkezi başta olmak üzere nüfusun yüzde 60'nın kullandığı içme suyu SCADA sistemi üzerinden takip edilecektir" dedi.

 

Haber / Abdullah ADIGÜZEL

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10