Pınarca halkı isyanda

Bakanlık tarafından yapılan yeni imar plan değişikliğiyle Pınarça ile Sefaalan'a kurulmak istenen termik santrale tepkiler çığ gibi büyüyor.

Kapaklı 31.10.2017 20:09:00 0
Pınarca halkı isyanda

Kapaklı Pınarca mahallesinde yapılmak istenen termik santral için ayaklanan vatandaşlar, projeyi Trakya’ya vurulmak istenen bir hançer olarak görüyor. Siyasetçilere ve yetkilere de seslenen mahalleli “Biz ölüm solumak istemiyoruz. Bu projeyi iptal edip, durdurun” dedi.

 

“EN GÜZEL YAŞAM YERİNİN YOK EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

 

Kapaklı Belediye Meclis üyesi Ersin Yavuz “ Kapaklımızın Pınarca mahallesi ormanla iç içe oksijeni bol her yönüyle çok güzel olan Trakya’nın en güzel yerleşim yerlerinden birisidir. Bin 700 kişinin yaşadığı bu mahallede termik santral yapılmak istenmesi burasını olduğu gibi Kapaklı, Çerkezköy, Çorlu, Saray ve çevre ilçeleri büyük ölçüde etkileyecek. Çerkezköy ve Kapaklı’da ki sanayi kuruluşlarının bazıları çevreyi etkilediği yetmiyormuş gibi buraya zehir saçacak bir santral kurulmak istenmesi bu bölgede yaşayan 650 bin insanı etkileyecektir. Bölgede yaşam bitecek ve son yıllarda bölgemizde artan kanser vakaları da üst noktalara çıkacak. Biz zehir solumak istemiyoruz. Bu konuda STK’ları, siyasi partileri ve milletvekilleri göreve davet ediyoruz. Eğer insan hayatına önem veriyorlarsa bu konuda bizim yanımızda yer alarak termik santral yapılmaması için gereken tepkiyi göstermelerini istiyoruz. Yarın geç olmadan birlik ve beraberlik içinde bu konuda sesimizi duyurmada yanımızda yer almalarını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“SON NEFESİMİZE KADAR TEPKİMİZİ GÖSTERECEĞİZ”

 

Termik santrale karşı olduklarını ve kesinlikle mahallerine istemediklerini kaydeden mahalle muhtarı Özkan Bozkaya “ Bu bölgeye termik santral yapılmaya başlanıldığında edindiğimiz bilgilere göre 50 bin metrekarelik ormanlık alanda binlerce meşe ağacı kesilecek. Ormanlık alanlar yok edilecek ve hayvancılık ile çiftçilik de tamamen yok olacak. Mahalleli olarak her kesimin bizim yanımızda olmasını ve birlikte tepki vermelerini istiyoruz. Yaşanabilir bir yer olan Pınarca’nın yok olmasına müsaade etmeyeceğiz. Son nefesimize kadar tepkimizi göstereceğiz” dedi.

 

“TRAKYA’YI ETKİLEYECEKTİR”

 

Termik santrali her yönden sakıncalı bulduklarını kaydeden Pınarca eski mahalle muhtarı İlhami Sönmez “ Tekirdağ’ımızın en yaşanılır bol oksijenli yerleşim yerlerinden olan Pınarca’mıza yapılmak istenen termik santrale karşıyız.Yapılacak olan termik santral Tekirdağ il genelinin tümünü olduğu gibi Trakya bölgesini de etkileyecek. Bununla birlikte Trakya bölgesinde yaşayan milyonlarca insanı etkileyecektir. Termik santrali geleceğimiz açısından da sakıncalı buluyor ve yapılmasını istemiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

KAPAKLI VE ÇERKEZKÖY’Ü YOK ETMEK İSTİYORLAR

 

Pınarca mahallesine termik santral kurulmasına anlam veremediğini kaydeden mahalle sakinlerinden Güngör Er” Ülkemizde o kadar yer varken, doğanın, hayvancılığın, çiftçiliğin yok olması neden isteniyor. Bu bölgede yaşayan insanların sağlığı neden tehlikeye atılmak isteniyor. Bizleri düşünmeden termik santral yapılması planlanmış, sağlığımız ise önemsenmemiştir.  Termik santralin olduğu illerde insanlara ve bölgeye yaptığı tahribatlar ortadadır. Ne kadar iyi olduğunu bize savunmasınlar” açıklamasında bulundu.

 

“HALK MUTSUZ”

 

Mahalle sakinlerinden Bircan Sevim “ Özellikle ormanla iç içe olan mahallemizde yapılması istenen termik santral bu bölgeyi A’dan Z’ye etkileyecek ve yaşamı da bitirecektir. Termik santral kurulma haberlerinin ardından gülen yüzlerimiz gülmez oldu. Herkes karamsar. Geleceğe ise güvenle bakamaz olduk. Mutsuz ve hayata karamsar bakmaya başladık. Ormanların yok olması demek, bölgemizdeki yaşamında son bulması demektir” dedi. Bölgenin oksijen deposu olan ormanların yok olmasına engel olacaklarını kaydeden mahalleli Ercan Duran “ Biz sağlıklı bir yaşam istiyoruz ve zehir solumak istemiyoruz. Siyasilerin seçim zamanı değil de bu zor günümüzde yanımızda olmalarını ve tepki göstermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

 

“SESİMİZE YETKİLİ MAKAMLAR KULAK VERSİN”

 

Mahalleli Mustafa Erdil ise “  Bu santral başta, Kapaklı, Çerkezköy, Saray,çorlu, Marmara Ereğlisi,Ergene ilçeleri başta olmak üzere Trakya bölgesinde bir çok yerleşim yeri etkilenecek tabi ki öncelikle kendi bölgemiz birinci derecede etkilenecek. Bu konuda tüm bölge halkımızın birlik ve beraberlik içinde bizim yanımızda yer almasını istiyoruz. Elektrik üretiminde kullanılan santraller hava ve çevre kirliliği yayıyorlar. Asla termik santral yapılmasını istemiyoruz. Buradaki ve bölgemizde yaşayan insanların kanserden ölmesini istemiyoruz” diye konuştu.

 

“RÜZGAR GÜLLERİ YAPSINLAR”

 

Mahalle sakinlerinden Saim Kaplan “ Termik santrale karşıyız ve bunun da pisliğini çekmek istemiyoruz. Termik santral kurulan yerlerdeki durumu görüyoruz. Doğaya  büyük etkisi var.Termik santrallerde kömür yanmasıyla ortaya çıkan gazlar ve karbondioksit kansere yol açtığını biliyoruz. Evet enerjide de ihtiyacımız var . Ancak bu bölge rüzgarın bol olduğu bir yer buraya termik santral yerine rüzgar gülleri yapılarak bu sorun giderebilir” açıklamasında bulundu. Mahalleli Eyüp Kahraman ise “ Bildiğim kadarıyla termik santrallerde yakılan kömürden zehirli  gazlar havaya salınmakta ve atıkları olan küllerde depolanmakta ve  küllerde rüzgarlı havalarda uçuşmakta ve çevreye yayılmakta bu da insanları ve doğayı tehdit etmektedir. Kapaklı ve Çerkezköy’ün kömür karası bir yer olmasını istemiyoruz. Bizler burada doğduk ve büyüdük. Burada mutlu ve sağlıklı yaşamak istiyoruz. Yaşam hakkımıza sahip çıkma adına Pınarça’ya yapılması planlanan Santral projesinin iptal edilmesini istiyoruz.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN  

 .

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10