Akay: "Tek yumruk olmalıyız"

Kapaklı Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, MHP Kapaklı İlçe Başkanı İsmail Türker ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantı

Kapaklı 8.11.2017 23:18:00 0
Akay:

“1 MİLYON NÜFUS ETKİLENECEK”

 

Çerkezköy ve Kapaklı sınırlarında yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral ile mücadele kapsamında Kapaklı Belediyesi Meclis Salonu’nda önceki gün toplantı düzenlendi. Toplantıya Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, MHP Kapaklı İlçe Başkanı İsmail Türker, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Erkan ile Kapaklı STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bölgede yapılması planlanan kömürlü termik santral ile hep birlikte mücadele etmenin gerektiğini kaydeden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Çünkü bu termik santralden yaklaşık 1 milyon nüfus etkilenecektir. Bu yüzden hep birlikte çalışacağız. Bu mücadelede Çerkezköy’ün tecrübelerinden faydalanacağız. Bu iş siyasi parti işi değildir. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hep birlikte mücadele etmeliyiz” açıklamasında bulundu.

 

“İLK KEZ 27 EKİM 2016’DA DUYDUK”

 

Çerkezköy’ün termik santrali ilk olarak 27 Ekim 2016’da duyduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Bu termik santralin 8’de 1’lik kısmı Çerkezköy’de kalıyordu. Büyük çoğunluğu Silivri’ye bağlı Çayırdere bölgesinde kalıyordu. Biz hukuk mücadelemize başladık. Önce planlara itiraz ettik fakat itirazlarımız kabul görmedi. Hukuki mücadelemizi sürdürdük. Daha sonra bu alanla ilgili 22 Şubat 2016 tarihinde acil kamulaştırma kararı alındı. Biz kamulaştırma kararı alınan alanda bulunan Çerkezköy Belediyesi hisselerinin kamulaştırılmasına karşı dava açtık. Temmuz ayı sonu itibari ile Danıştay kamulaştırmanın durdurulması kararı aldı. Ancak öyle anlaşılıyor ki bakanlık buna karşı önlem almış ve yeni bir yer için hazırlıklarını yapmış. Termik santralin şu anda konumlandırıldığı alanın büyük çoğunluğu maliye hazinesidir. Yani kamulaştırma maliyeti yok” diye konuştu.

 

“ZARARLARINI VATANDAŞLARIMIZA ANLATMALIYIZ”

 

Bu işin Çerkezköy ve Kapaklı’nın bahçesine geldiğini kaydeden Başkan Akay” Termik santrallerin etki alanları yaklaşık 40 kilometredir. Bu meseleyi siyasi bir mesele olarak görmemeliyiz. Geçtiğimiz günlerde termik santral incelemesi yapmak üzere Yatağan’a gittik. Orada yaşayan vatandaşlara bir dokunduk bin ah işittik. Toplumun biraz daha duyarlı bir şekilde termik santrale karşı çıkması gerekiyor. Termik santralin zararlarını çok somut örneklerle, yüksek sesle anlatmamız gerekiyor. Bizim ortak bir dile ihtiyacımız var. Bu mücadeleyi aynı noktadan yürütmeliyiz. Bizim çok sade dille termik santralin zararlarını vatandaşımıza anlatmalıyız. Önümüzdeki günlerde Elbistan Afşin’e gidip, termik santral sahası etrafında yaşayan vatandaşlara dokunup, bunun zararlarını dinleyeceğiz. Bu heyette Kapaklı’dan da bir ekip yer almalıdır” açıklamasında bulundu.

 

“PLATFORM OLUŞTURULACAK”

 

Konuşmaların ardından Kapaklı Belediyesi personeli tarafından kömürlü termik santralin etki alanları, zararları ve kömürlü termik santrale karşı verilecek mücadelede yapılması gerekenler konusunda sunumlar yapıldı. Toplantı sonunda Çerkezköy-Kapaklı Termik Santral ile Mücadele Platformu oluşturulmasına ve bu mücadelenin hep birlikte yürütülmesine karar verildi.   

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10