Organ bağışına farkındalık yarattılar

Organ Bağışı Haftası' münasebetiyle Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Tekira Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde stant açıldı.

Tekirdağ 10.11.2017 18:58:00 0
Organ bağışına farkındalık yarattılar

BECERİR’DE KATILDI

 

Toplumsal farkındalığı arttırma, bilinçlendirme ve organ bağış taleplerinin alınması amacıyla Tekira Alışveriş Merkezi bünyesinde Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan Organ Bağışı Standına İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir katıldı. Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Cengiz Becerir, standı ziyaret edenlerle sohbet edip, organ bağışı hakkında vatandaşlara bilgi verdi. Standa yoğun ilgi gösteren vatandaşlara organ bağışının önemini aktaran Becerir, ardından katılımcılara rozet takıp belgeler takdim etti.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğümüzce TEKİRA AVM içerisinde kurdukları stantta vatandaşlara organ bağışı konusunda bilgilendirme bulunmak, organ bağışı ile ilgili broşür dağıtımı yapmak, organ bağışı hafta boyunca konunun öneminin altını çizmek için vatandaşlara rozet takmak ve bu çok önemli konuda toplumsal farkındalığı arttırma amacıyla böyle anlamlı bir etkinliği düzenlediklerini kaydeden Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Cengiz Becerir “ Toplumsal bilincimize ve farkındalığımıza katkı sağlaması amacıyla Standımız Çarşamba-Perşembe-Cuma günleri saat 10.00 ile 18.00 arasında açık olacak olup, ilgili personelimiz vatandaşlarımızı Organ Bağışı konusunda bilgilendirecek ve talep eden vatandaşlarımızın da organ bağışı talepleri alınacaktır. Bu anlamlı çalışmada emeği geçen çok değerli sağlık çalışanı kardeşlerimize, değerli yöneticilerimize, standımızı ziyaret eden Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Sayın Nesibe Ünal ve toplumsal farkındalığı arttırma amacıyla her konuda desteğini esirgemeyen güzide basın mensuplarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ORGAN BAĞIŞI HAFTASI OLARAK KUTLANIYOR”

 

Her bağışın yeni bir hayat olduğunu kaydeden Becerir “ Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım ‘Organ Bağışı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Yasal altyapı desteğiolması ile birlikte, organ bağışı hizmetlerinin geliştirilmesindeki en önemli husus organ ve doku bağışının temini, bağışların artırılması için kamuoyundaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi ve halkımızın organ/doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gereklidir. Organ bağışını kısaca tanımlayacak olursak; kişinin hayatta iken, kendi serbest iradesi ile tıbbi olarak hayatı sona erdikten sonra doku/organlarının, başka kişilerin tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. İşte bu noktada, vücudumuzda görevini yerine getiremeyen bir organın yerine sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi ise organ nakil işlemidir” dedi.

 

“18 YAŞINDAN BÜYÜK HERKES VEREBİLİR”

 

Becerir “ 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.Organ nakli merkezlerde, hastanelerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf,dernek kuruşlarda yapılabilir. Organ bağışında, organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir.Bağışlanmış olan organın uygunluğu, organ bağışlayan kişide beyin ölümü gerçekleştikten sonra araştırılır.Organ bağışında bulunan kişilerin bu konuda aileleri ve yakın çevrelerini bilgilendirmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından ve beyin ölümü gerçekleştikten sonra, bağışçı olabilme durumu ile ilgili yapılacak görüşmede karar verme sürecini etkilemesi açısından yararlı olacaktır” açıklamasında bulundu.

 

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10