Trakya haykırdı: Termik santral istemiyoruz

Çerkezköy ve Kapaklı Belediyeleri ile Çerkezköy ve Kapaklı kent konseyleri öncülüğünde Pınarça'da yapılması gündemde olan kömürlü termik santrale karşı düzenlenen ' Sessiz Ã

Tekirdağ 19.11.2017 21:30:00 0
Trakya haykırdı: Termik santral istemiyoruz

Gencinden yaşlısına, kadın erkek dayanışmasının sergilendiği mitingte doğa katliamına dur denilmesi gerektiği vurgulandı

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Tekirdağ CHP Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, meslek odalarının destek verdiği mitingde konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Bölgemize yapılması planlanan termik santral 700 futbol sahasından büyük olacak ve 100 kilometre alana etki edecek.  Pınarça Mahallemize  bin 200 metre , Kapaklı’mıza 3 bin  metre ve Çerkezköy’ümüze bin 800 metre uzaklıkta olacak ve toplamda yaklaşık 300.000 insanımız etkilenecek. 500 hektar alana kurulacak termik santral ile birlikte 10 kilometrelik yeşil alan tahrip edilecek. Pınarça Mahallemizde özellikle milyonlarca ağaç katledilerek santralin yapılması ile doğamızda olumsuz etkilenecek. Bölgemizin ve Trakya'mızın havası değişecek, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek, yer altı su kaynaklarımız azalacak, iklim değişiklikleri yaşanacak, kanser vakalarında ve hastalıklarda artış yaşanacak erken ölümlere neden olacak. Dünyada 23 ülke, eyalet ve şehir, enerjide kömürden aşamalı olarak çıkmaya başladı ve 2030’a gelindiğinde tamamen kömürden kurtulmalarını sağlayacak eylem planlarını hazırladı.  Avusturya 2020 yılına kadar kömürlü yakıt kullanımından vazgeçecek.  Hindistan ve Çin’de artan hava kirliliği ve kömürden üretilen enerjiden faydalanma oranlarındaki düşüş nedeniyle kömürlü termik santral planlarını görünür şekilde azaltmaya başladı” dedi.

 

“TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLABİLİR”

 

Mandalı “ ABD  2016’da olduğu gibi 2017’de de hızla kömürden çıkmaya devam ediyor.  Ülkede 54 santral kapatıldı. Ayrıca ABD Başkanı Trump 2025 yılına kadar tüm kömürlü termik santrallerin kapatacağını dünyaya duyurdu. Fransa 2023 yılına kadar 5 kömürlü termik santralini kapatacağını ,  Almanya da 2030 yılına kadar kömürlü termik santralden vazgeçeceğini açıkladı.Belçika 2016 'da son kömürlü termik santralini kapattı.Portekiz ise 2030 yılına kadar kömürden elektrik üretmeyi durduracağını açıkladı.Bu veriler gösteriyor ki bütün Avrupa ve Dünya ülkeleri  Kömürden enerji üreten santrallerinden vazgeçerken biz neden hala  Termik santral kurmak için ısrar ediyoruz?

Türkiye ihtiyacı olan enerjinin tamamını güneşten elde edebilecek potansiyele sahip, eğer gerekli adımlar atılırsa Türkiye enerji dönüşümünde öncü bir ülke olarak tüm dünyaya örnek olabilir” dedi.

 

“KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ”

 

“Yerli ve temiz bir kaynak arıyorsak yerin altına değil üstüne bakmalıyız” diyen Mandalı Türkiye’nin sağlığını korumak, ekonomi ve enerji bağımsızlığını sağlayabilmek için bir an önce son derece zengin potansiyele sahip temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Dünya enerji talebinin teknik olarak 6 katını karşılayabilecek kadar yenilenebilir enerji kaynağına sahip. İhtiyacımız olan şey kömür gibi kirli enerji kaynaklarının yerine geçebilecek olan rüzgar ve  güneş enerjisi ve diğer modern teknolojileri destekleyen bir sistem olmalıdır.  Biz diyoruz ki 500 hektar alana yenilenebilir  enerji kaynaklarımızdan GES yani güneş enerjisi ile çalışan sistemleri kuralım. 250 bin kilowat gücünde ve yaklaşık 80 bin haneye yetecek kadar elektrik üretelim. Biz diyoruz ki 500 hektar alana yine yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan Rüzgar santrali kuralım ve yaklaşık 344 bin hanenin  elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik üretelim. Biz enerjiye ve enerji yatırımlarına karşı değiliz.  Biz kömürlü Termik santrale karşıyız. Bölgemiz zaten sanayi bölgesi ve bu nedenle yeterince hava kirliliği yaşıyoruz.  Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri halklarını zehirleyen, fosil yakıta olan teknolojilerden uzaklaştırırken Türkiye olarak, neden bu havayı, suyu, toprağı dolayısıyla insanı ve yaşamı hiçe sayan projelerde ısrar ediyoruz? Neden çocuklarımızın geleceğini çalıyoruz. Enerjiyi termik santrallerinden elde etmek yerine jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjiyi öne çıkaracak politikalar üretmiyoruz? diye konuştu.

 

“KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ”

 

Pınarça’da yapılması planlanan kömürlü termik santralin 500 hektarlık bir alan üzerine kurulacağını, 150 hektarının atık kömür depolama alan, 25 hektarının ise kömür depolama alanı olacağını kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Kömürlü termik santralin etki alanı 20-25 kilometre olduğu ifade ediliyor. Pınarça santralin yapılacağı noktaya 1200 metre, Çerkezköy 1800, Kapaklı 3 bin metre uzaklıkta. Yani burnumuzun dibine yapılacak kömürlü termik santral. Buradan kalkacak toz ve küller çocuklarımızın ciğerine girecek. Buna bu bölgede yaşayan 260 bin kişinin dur demesi lazım. Kapaklı ve Çerkezköy bölgesi 260 bin nüfusu barındırıyor. Kömürlü termik santralin bölgeye yapılması durumunda Çerkezköy ve Kapaklı’nın büyüme hızı düşecek. Hiç kimsenin santral etki alanında yaşamak istemiyor. İmkanı olan, gücü olanlar bölgeyi terk edecekler. Bizler bölgemizde kömürlü termik santral istemiyoruz. Bölgemize kömürlü termik santral yaptırmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“ÇOCUKLARINIZIN CİĞERLERİNE KÖMÜR TOZU VE KÜLÜ DOLSUN MU?”

 

Bu işin siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini kaydeden Akay “Termik santral konusunu siyasi malzeme haline getirenleri kınıyorum. Bu işin siyaseti olmaz. Eğer çocuklarınızın ciğerlerine kömür tozu ve külünün dolmasını istiyorsanız termik santrale ‘evet’ dersiniz, istemiyorsanız hep birlikte karşı çıkarız. Kömürlü termik santral yerine alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Bu da olmuyorsa kömürlü termik santralin yerleşim yerinden en az 25 kilometre uzak bir mesafede yapılması gerekiyor” dedi.

 

“TARIM VE HAYVANCILIK BİTECEK”

 

Kömürlü termik santralin havamızı söndüreceğini, suyu kirleteceğini, bölgede yaşayan 260 bin insanın ciğerine kömür tozu ve külünü dolduracağını, tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına geleceğini ifade eden Akay “ Şuanda su sondajı 350 metreler civarındadır. Bundan 15 yıl önce bu 150 metrelerdeydi. Şimdi kömürlü termik santral yapıldığı zaman yer altı sularını kullanacak. Bir günde Kapaklı ve Çerkezköy’ün kullandığı suyun yaklaşık iki katını çekecek. Kömür yıkandıktan sonra pis su tekrar derelerimize ve yer altı sularına karışacak. Bu nedenle ne ile karşı karşıya olduğumuzu iyi anlamak ve anlatmak zorundayız” dedi.

 

“YATAĞANDA ÜÇ KÖYDE HAYAT DURMUŞ”

 

Akay” Yatağan’ı ziyaret ederek burada incelemelerde bulunduk.  Yatağan’da bin dönümlük alanda kömür depolamışlar. Etrafındaki 3 köy toz duman olmuş ve buraları yerle bir etmişler, etkisi altına almışlar. Hayat durma noktasına gelmiş. Bazıları ise kömürlü termik santrali iyi bişeymiş gibi göstermeye çalışıyor ve ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Sizler ise bunlara inanmayınız. Her türlü baskı ve dayatmaya rağmen mitinge katılan ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi temsilcilerine teşekkür ediyorum. Kömürlü termik santral yapılmaması için mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

 

ZARARLARINI ANLATTILAR

 

Programda  Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir, Miting Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Uz, Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Gülşen Tufan, TMMOB Şehir Planlayıcıları Odası Tekirdağ Temsilcisi Şehir Plancısı İbrahim Özbay, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Dr. Cemal Polat, Makine Mühendisleri Odası Çerkezköy Temsilcisi Makine Mühendisi Fikret Batan, Tabip Odası Çerkezköy Temsilcisi Dr.Nurdoğan Yavuz birer konuşma yaparak, termik santralin doğaya, çevreye ve insan sağlığına vereceği zararları anlattı.

 

Haber / Faik Onur KAYA, Şaban KARDEŞ, Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10