ÇTSO'da 'Almanya'da Yatırım' semineri gerçekleşti

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Almanya'da Yatırım ve şirketlerin kurumsallaşması "konulu seminer verildi.

Çerkezköy 28.11.2017 20:59:00 0
ÇTSO

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Çerkezköy TSO’da Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) organizasyonuyla gerçekleştirilen seminerin sunumunu, TD-IHK Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Danışmanı, Yatırım Danışmanı ve Yeminli Mali Müşavir Süreyya İnal gerçekleştirdi. Çerkezköy TSO Konferans Salonunda düzenlenen seminere Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odayı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Akın, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Taşdelen, Mesut Görgün, Sinan Sifil, meclis üyeleri ve firma temsilcileri katıldı.

 

“HERKES KENDİ VERGİSİNİ KENDİ VERİYOR”

 

Toplantının konuşmacılığını Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım danışmanı Süreyya İnal yaptı. İnal konuşmasında “ Almanya’da yatırım yapacak olan girişimciler yatırım yapmadan önce yatırım yapacakları bölgede araştırma, yapmalı. Yapacakları işkolunda da planlama yapmalıdırlar. Kilit personel bulmalılar. Ayrıca bu personelin yabancı dil biliyor olması şarttır. Alman ticaretinin nasıl bir yol izlediği tespiti de yapılmalıdır.  Almanya’da eyaletlere göre yatırımlar değişmekte ve hangi eyalette yatırım yapılacak ise o eyalette yapılacak iş kolunda gerekli araştırma ve planlanma çok iyi yapılması gerekir. Almanya’da yatırım yapanlar önce prensipli çalışmaları gerekmektedir. Dediğim gibi yapılacak yatırımında türü çok önemlidir. Bu çalışmalar sırasında bu konuda uzman avukat ve uzman mali müşavirlerden destek alınmalıdır. Almanya’da ücretler kişinin aldığı aylık oranında değişmekte ve bin 400 euro alan vergi vermemektedir. Bunun üzerinde aylık alanlar vermektedir. Almanya’da herkes kendi vergisini kendi vermektedir. Yani ücrete göre vergi belirleniyor” dedi.

 

“İŞ AKDİ DEVAM EDER”

 

İnal konuşmasını ise şöyle sürdürdü: “ Almanya’da dört hafta ücretli izin var. Mesailer ortalama aylık 40 saat. Bunun üzerinde, işçi çalıştıramazsınız. Çünkü Alman yasaları yasaklıyor.10 kişi ve üzeri kişiyi istihdam eden işyerlerinde önemli bir mazeret olmadan çalışanı işten çıkaramazsınız. Ayrıca genel müdürler bu ülkede tam yetkilidir ve her sorumluluk onundur. Eğer firmanıza genel müdür atayacaksan önceden yapacağı çalışmayı sözleşmede belirtmelisiniz. Genel müdürü dışında da her hangi bir personeli mali konularda da görevlendirebilirsiniz. Çalıştırılacak kişi ile altı aylık deneme sözleşmesi yapılır. İşten çıkarıldığında da alacağı tazminat ne ise ödenir. Eğer 2 yıllık yapılırsa bu süresiz sözleşmeye girer ve iş akdi devam eder.”dedi.

 

“YATIRIM YAPACAKLARA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ”

 

İnal,  Almanya’nın ihracatının Türkiye’nin on katı olduğunu ve her eyalette ayrı ayrı sanayi kuruluşunun bulunduğunu ve ülke genelinde sanayinin bu şekilde eyaletlere paylaştırıldığına da dikkat çekti. Süreyya İnal’ın ardından kısa bir konuşma yapan YCG danışmanlık Firması Yöneticisi Muharrem Yamaç da,Türkiye’de de günümüzde bir çok Alman firmasının yatırımı bulunduğunu ve bunların başında da Çerkezköy’de faaliyet gösteren BSH olmak üzere bir çok Alman firmasının bulunduğunu belirtti. Almanya’da n Türkiye’ye yatırım yapacaklara da öncülük ettiklerini kaydetti.

 

Haber / Seyit SÜREN

.


0282 726 91 91
0282 747 65 10