"Hedef 5 hemodiyaliz cihazı "

Türk Böbrek Vakfı, Kapaklı Kaymakamlığı, Kapaklı Belediyesi ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ortaklaşa anlamlı bir projeye imza atarak faydalı ekonomik ömürlerini doldurmak üzere olan 5 hemodiyaliz c

Kapaklı 6.12.2017 20:47:00 0

Kampanyada Çerkezköy, Kapaklı ve organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmalardan ve iş adamlarından alınacak bağışlarla, faydalı ekonomik ömrünü doldurmak üzere olan 5 hemodiyaliz cihazı yenilenecek. Böylece diyaliz hastalarına daha kaliteli hemodiyaliz tedavisi hizmeti sağlanarak, yaşam sürelerinin artmasına yardımcı olunacak.

 

“60 BİN DİYALİZ HASTASI VAR”

 

Kampanya dün saat 15.00’de Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezinde Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda yapılan toplantı ile başlatıldı. Toplantıda konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye’de 60 bin kişinin diyaliz makinelerine bağlı olarak yaşadığını kaydetti. Erk “ Hastalarımızın makineye bağlanmalarının iki büyük sebebi var; şeker, tuz, un. Şeker kullanımında bir taneyi aşmamız lazım. Böbrek vakfı bunlarla mücadele yapıyor. 60 bin diyaliz var, 22 bini böbrek nakli için bugün yarın diye bekliyor. Ancak gelin görün ki yılda 3 bin 500 böbrek nakli oluyor. Bunların yaklaşık yüzde 22’si kadavradan nakil oluyor. Kadavradan nakil için beyin ölümü gerçekleşmiş olması gerekiyor. Beyin öldüğü zaman bunun geri dönüşü yok. 3 gün geçiyor nihai ölüme kadar. İşte o zaman biz devreye giriyoruz. Nakil bekleyenlere bir hayat, bir umut oluyoruz. Bunun da Kuran-ı Kerim’de yeri var. Diyanet İşleri Başkanlığının bunu devamlı vurgulaması gerekiyor. Beyin ölümüyle, bitkisel hayat birbirine karşılaştırılıyor. Beyin ölümü gerekleşen kişinin yakınları onay sürecinde sadece yüzde 20’si onay veriyor. Geri kalan vermiyor. Demek ki bizim daha çok çalışmamız gerekiyor ki bu sayı artsın” dedi.

 

“BEŞ MAKİNEYİ YENİLEMEK”

 

Kampanya hakkında bilgi veren Erk “  Kullandığımız otomobiller belli bir kilometreye gelince, hurdaya çıkarlar. Bizim bu makinelerimiz de 40 bin saate ulaşınca hurdaya çıkarlar. Onlarında bir ömrü var. 3 vardiyayla çalıştığında ortalama 5 sene demektir. 5 senede bir makinelerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Burada şuan ömrünü doldurmuş makineler var. Hedefimiz 5 tane makineyi yenileriyle değiştirmek. Bir makine bedeli 35 bin TL. Biz bu işi 1989’dan beri yapıyoruz. Onlarca, yüzlerce kişi ve merkez ürettik. Bir okul olduk. Bununla da iftihar ediyoruz. O zamanlar 35 tane makine vardı.1989’da koskoca Türkiye’de, hep yurt dışına gidilirdi şimdi artık her ilçede var. Güney Doğu Anadolu dahil diyaliz merkezlerimiz var. Türkiye artık o refah düzeyine ulaştı. Şimdi hedefimiz bu” dedi.

 

“BİR GURUR VESİLESİDİR”

 

Programda konuşan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer “ Bizim atalarımız çok güzel şeyler söylemiş. Her şeyin başı sağlık, sağlık olmadan bir insanın mutlu ve huzurlu olması mümkün değil. Benim çok fazla doktor arkadaşım var. Onlarda duyduğum bir konuyu paylaşmak istiyorum. Bir hastalık yüz binde bir görülüyor olabilir. Milyonda bir görülüyor olabilir.10 milyonda bir görülüyor olabilir. Fakat bu hastalık sizin başınıza geldiği zaman o yüzde yüzdür artık. Yani sizin bu hastalık çok az görülüyor falan demeniz fayda etmiyor. Türkiye’de 60 bin böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadele eden insanımız var. Bunların maalesef çok cüzi bir kısmı, böbrek nakliyle sağlığına kavuşabiliyor. Yaklaşık 57 bin insanımız diyalize muhtaç, diyalizle ancak hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Diyaliz olmazsa çok uzun bir süre yaşamaları mümkün olmuyor. Türk Böbrek Vakfı 1985 yılında kurulmuş, kamu yararına bir vakıf. Kamu yararına çalışarak faaliyetini sürdürüyor. Böyle bir diyaliz merkezinin Kapaklı da bulunması da gurur duyduğumuz bir konudur. Kapaklı çok genç bir ilçe olduğu niçin biliyorsunuz birçok hizmet için vatandaşlarımız bazen Çerkezköy’e ve Tekirdağ’a gitmek zorunda kalıyor. En azından böbrek yetmezliği yaşayan hastalarımız, başka bir yere gitmek zorunda kalmıyor. Gelip, Kapaklı da bu hizmeti alabiliyorlar. Bizim için büyük bir şans, büyük bir gurur vesilesi. Üzerinde bulunduğumuz diyaliz merkezinin mülkünün de Böbrek Vakfına ait bulunması bizi mutlu ediyor. Kalıcı olarak burada bir tesis var. Biz hayırseverlerimizin, insanlarımızın Türk Böbrek Vakfına bağış yaparak buradaki diyaliz makinelerinin yenilenmesine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz, destekliyoruz. Ben Kaymakam olarak ilçe halkım adına da Türk Böbrek Vakfı’nın sayın başkanına, tüm çalışanına, tüm yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Kampanyamızın da başarılı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

“EN AZ BİR CİHAZ KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

 

Programda diyaliz merkezlerinin öneminden bahseden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Bulunmuş olduğumuz bu böbrek vakfının, sadece aile bireyleri değil. Tüm insanı ve insanlık noktasında olan arkadaşlarımızın hepsinin bir bağışçı olması gerekiyor. Bağışçılık konusu gerçekten hiç ummadığınız, sizin en yakın arkadaşını da dahil bir böbreği, ciğeri veya diğer organlarından faydalandığı takdirde bir insandan bakıyorsunuz ki 3,4,5 tane insan yaşam bulabiliyor. Sizin bağışlamış olduğunuz organlardan aile dostunuz kendiliğinden olmuş oluyor. Bir bakıyorsunuz aile bireyleri 5’ken 10 sayısına ulaşmış oluyor. Bu da sizin bu işe nasıl duyarlı olduğunuzu gösteriyor. Türkiye Cumhuriyetin yasaları çerçevesinde, sizin önce hem gönülden hem de resmi olarak bağışçı olmanız gerekiyor. Vakıf başkanıma yönetim kurulu üyelerine çok çok teşekkür ediyorum. Birde Kapaklı da böyle bir ihtiyaç vardı. Diyaliz merkezinin burada hizmet vermesi çok güzel.  Bizde yerel yönetim olarak üstümüze düşeni yapacağız. Bu kampanyaya gerekli desteği vereceğiz. Kapaklı Belediye meclisi olarak Ocak ayı meclisimizde bir karar alıp en az bir cihaz kazandırmak istiyoruz” dedi.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

 

Programa duyarlılık gösteren basın mensuplarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva “  Bizde bu konuda elimizden ne geliyorsa, ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Zaten o yüzden buradayız. İnşallah ne yapmamız gerekiyorsa hep beraber yapacağız. Yapmaya da devam edeceğiz. Bizde bu kampanyaya cihaz kazandırmak için yönetim ile birlikte elimizden geleni yapacağız” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri cihaza bağlı hastaları ziyaret ederek moral verdiler.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10