Sarıkamış şehitleri Çerkezköy'de anıldı

1914 yılında Sarıkamış'ta hayatını kaybeden şehitlerimiz için Kars-Ardahan-Iğdır Platformu tarafından anma programı düzenlendi.

Çerkezköy 17.12.2017 18:58:00 0
Sarıkamış şehitleri Çerkezköy

ŞEHİTLER İÇİN YÜRÜDÜLER

 

Cuma günü Vatan Sana Minnettardır anıtı önünde saat 18.30’da toplanan yüzlerce vatandaş şehitleri anmak için meşalelerle Çerkezköy Spor Salonu’na kadar yürüdü. Burada düzenlenen etkinliğe Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, BBP Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Yürük, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Volkan Torun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, STK başkanları, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“SARIKAMIŞ BİZİM KARDEŞLİĞİMİZİN DESTANIDIR”

 

Program Çerkezköy Fevzipaşa Camii İmam Hatibi İsmail Bütün’ün okuduğu Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Programın açılış konuşmasını Kars-Ardahan-Iğdır Platformu Başkanı Ömer Karadeniz yaptı. Günün anlam ve önemi hakkında konuşan Karadeniz “ Başta Sarıkamış şehitleri olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Birinci dünya savaşında, 1914 yılının aralık ayında, 90 bin vatan evladı Allahuekber dağlarında, Sarıkamış’ta bu topraklar için, bu vatan için gözlerini kırpmadan şehadete yürüdüler. Bu toprak için toprağa düştüler. Sarıkamış bir destandır. Sarıkamış’ta tıpkı Çanakkale gibi birlik ve beraberliğimizin destanıdır. Sarıkamış bizim kardeşliğimizin destanıdır. Sarıkamış, vatan toprağı için gerektiğinde aynı mevzide yan yana mücadele etme gerekliliğinin bir vesikasıdır. Sarıkamış farklılıkları değil müştereklerimizi ön plana çıkararak bin yıldır beraber yaşayan bu aziz milletin ebediyen beraber yaşayacağının açık bir göstergesidir. Sarıkamış, farklılıklarımızı ayrılık sebebi değil, zenginlik kabul ederek kesret içinde vahdeti yakalayan aziz milletimizin; Kürdü’yle, Türk’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Sünni’siyle, Alevi’siyle bir bütün olduğunun açık ve net bir mesajıdır. Sevgili dostlarım bu programlarda esasen beklenen gaye her ferdimizin bu ülkeye aidiyetlerini güçlendirmektir. Çünkü bu ülke hepimizin son ve tek yurdudur. Bu cennet vatan da beraber yaşamaya mahkum ve mecburuz. Hiçbirimizin başka bir vatanı yoktur” diye konuştu. Karadeniz konuşmasını ise Mehmet Akif Ersoy’un “ Girmeden bu millete tefrika düşman giremez. Toplu vurdukça sineler top bile sindiremez” sözleriyle tamamladı.

 

“HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERDİLER”

 

Programda daha sonra konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ 22 Aralık 1914’te başlayan ve 5 Ocak 1915’te sona eren 14 günlük Sarıkamış Harekatı Birinci Cihan Harbi’nin en büyük savaşlarından birisidir. 120 bin askerin katıldığı Sarıkamış Harekatı’nda 90 bin şehit verildiği yazılmaktadır. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ve Rus Hanedanlığı arasında Sarıkamış Harekatı gerçekleşmiş, sonucu ise Osmanlı Devleti için büyük bir başarısızlık ile sonuçlanan büyük bir askeri manevradır. Her birliğin günlük yürüme hızları hesaplanarak, hangi günde nerede olacağı, nerede buluşacakları ve saldırma noktaları tek tek tespit edildi. Fakat hesaba katılmak istenmeyen bir şey vardı; -35 dereceye, hatta daha aşağıya düşen dondurucu rüzgar. 3. Ordu’nun askerleri -35 derece soğuğa karşı yırtık, yazlık elbiseleriyle bu tepelerde hayatta kalma mücadelesi verdiler. Ayaklarında yırtık çarıklar, sırtlarında yamalı elbiselerle, bir savaşa giden askerden çok tarlaya giden işçiye benziyordu bu gençler. Ne bir pantolon, ne kalın bir çorapları vardı. Doğru dürüst üniformaları olmadığı için evden getirdikleri yerel kıyafetlerle sarılmışlardı. İstanbul’dan kışlık elbise ve askeri malzeme getiren gemiler, Karadeniz’de, Ruslar tarafından batırılmıştı. Türk askeri sayıca az ama kış şartlarına hazırlıklı Rusların üzerine imkansızlıklar içinde yürüdü. Ruslar ise Sarıkamış’ta sıcak karargahta bekledi. Mehmetçikler durmaksızın yürüdü. Açlık, soğuk, yorgunluk.. Artık savaşmak için değil, hayatta kalabilmek için yürüyorlardı. ‘Sarıkamış alınmalı’ diyordu komutan, ama ölüm birer birer değil onar onar birlikleri vurmaya başladı.

 

MEHMET AKİF’TEN ALINTI YAPTI

 

Cumhuriyet Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinden de alıntı yapan Başkan Mandalı, ”Onlar, sayısız savaşların adsız kahramanları, yeryüzünün birçok yerinde toprağın bağrında anıtsız yatıyor. Büyük Şair Mehmet Akif’in dediği gibi; ”Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda!”. Kafkas Cephesi’nde tam başarı elde edeceğimiz sırada zamanında destek gelmeyince, ordumuz geri çekilmek zorunda kalmıştır. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının birçoğunun Ruslarla yapılan çatışmalarda değil, ağır soğuk hava koşulları yüzünden olmasıdır. Sarıkamış şehitlerini unutmayacağız, ruhları şad olsun.” ifadelerini kullandı

 

“SEBEBİ ŞEHİTLERİMİZDİR”

 

Sarıkamış destanında canını veren şehitlerin tarihte acı hatıraları olduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay” Bu güzel arkadaşlarımız, bu önemli destanı Türkiye tarihi için böylesine önemli bir günde bizlerle paylaşarak büyük bir iş yapıyorlar. Çok değerli hocamız Bingür Sönmez de bugün aramızda. Bu destana kendisi hayatını verdi, o yüzden onun da bugünkü düşünceleri bizim için çok önemli. Tarihle ilgili, tanık olduğu anılarla ilgili şeyleri bizlerle paylaşacak. Tarihten bugüne Sarıkamış’ta, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nde, Çanakkale’de şehit olan askerlerimize, vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Birliğimizi, beraberliğimizi, toprak bütünlüğümüzü ve Ayyıldızlı Türk Bayrağımızın dalgalanıyor olmasını; bu çatı altında Türkiye Cumhuriyeti topraklarında beraberce yaşıyor olmamızın sebebi şehitlerimiz. Bunun için de buradan tarihten bugüne, bu toprakların birlik, beraberlik ve bütünlüğü için şehit olan başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hepsini şükranla anıyorum.” dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN VE DÜNYA’NIN HARİTASI DEĞİŞEBİLİRDİ”

 

Programda son olarak konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “ Böyle anlamlı bir günde, Sarıkamış Harekatı’nın, şehitlerin acısı dinmeyecek bir şekilde rahmetle anıyoruz. Bundan bir hafta önce Ömer Karadeniz kardeşimiz bizzat kendisi beni davet etti. O beni davet edişindeki heyecanını da anlatmadan geçemeyeceğim. O heyecanından dolayı da böyle bir anma etkinliği için de bir kez daha bütün ekibine bir kez daha teşekkür ediyorum. Sarıkamış bir destandır. Sarıkamış’ı iyi incelemek, iyi görmek ve yerinde görmek ayrı bir değerdir. O harekat olmasaydı, Türkiye’nin ve dünyanın haritası değişebilirdi. Ben de o harekatta canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.” açıklamasında bulundu.

 

“BİRBİRİMİZİN DESTEKÇİSİYİZ”

 

Programda birlik ve beraberlik mesajı veren Albayrak “ Şu bilinmeli ki; az önce sayın hocamızın okumuş olduğu Kur’an-ı Kerim’in , gönüllerimizdeki ruhlarımıza verdiği destek, şehitlerimizin kanları ile vermiş olduğu bu topraklar çok önemlidir. Şunu herkes bilsin ki bu topraklar için Sarıkamış’ta 90 milyon şehit veririz ama bu topraklardan bir çakıl taşı bile vermeyiz! Kimse buna niyetlenmesin. Biz, zor günlerde tek bayrak, tek vatan, tek ülke birleşip 7 düvele meydan okumuşuz, yine okumaya devam ederiz. Bir bütünüz. Dış politikada siyasi fikirlerimiz ne olursa olsun hepimiz biriz, hepimiz birbirimizin destekçiyiz. Bu nedenle gururla bir kez daha şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

 

İZLEYENLERİ DUYGULANDIRDI

 

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış Destanı hakkında derlediği videolardan bir sunum gerçekleştirdi. 1914-1915 yılları arasında Ruslar tarafından çekilen kamera görüntüleri, fotoğraflar ve Genel Kurmay Başkanlığı arşivinde yer alan belgelerden yararlanarak hazırladığı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Sönmez, "Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak Sarıkamış şehitlerimizin mezarlarını bulmak için çevre halkının ve görgü şahitlerinin hatıralarından yola çıkarak bir çok şehitliği bugün ziyaret edilebilir hale getirdik. Çalışmalarımızla Sarıkamış şehitliklerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı bugünün ve geleceğin çocukları tarihimizi iyi öğrensinler diye yapıyoruz" diye konuştu. 

 

SARIKAMIŞ TÜRKÜLERİ SESLENDİRİLDİ

 

Sönmez’in sunumunun ardından ses sanatçısı Recep Ergül, Sarıkamış türkülerini seslendirdi. Ergül ‘Yemen’ türküsünü konuklarla birlikte seslendirirken, söylediği şarkılar ise ayakta alkışlandı. Konserin ardından Prof.Dr.Bingür Sönmez’e, sanatçı Recep Ergül’e, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya Kars-Ardahan-Iğdır Platformu tarafından plaket takdim edildi. Programın finalinde ise tuval olarak ışıklı cam, boya yerine kum, fırça yerine parmaklarını kullanan kum sanatı ustası Ömer Faruk Elmas'ın görsel şovu salonu dolduranlar tarafından beğeniyle izlendi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10