Bu Toprağın Çocukları belgeselinin galası yapıldı

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hazırlatılan ve Süleymanpaşa'nın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımını amaçlayan Bu Toprağın Çocukları isimli belgesel için Namık

Süleymanpaşa 25.12.2017 20:46:00 0
Bu Toprağın Çocukları belgeselinin galası yapıldı

Galada Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral, Berkay Çakır ile Hulusi Özocak ve belgesel filmin yapımcısı Hasan Özgen de hazır bulundu. Galanın onur konuğu ise Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen oldu. Gala, öncesi düzenlenen kokteylde katılımcılara çeşitli ikramlar sunuldu. Kokteylin ardından başlayan gala töreninde ilk olarak Süleymanpaşa Belediyesi’nin 9 dakikalık tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Daha sonra ise açılış konuşmalarına geçildi.

 

“ÇEKÜL VE TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ İLE EŞGÜDÜM İÇİNDE YÜRÜYECEĞİZ”

 

İlk sözü alan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa’nın sahip olduğu değerlere değinerek, “Bu kent Türkiye’nin çok özel bir bölgesinde Marmara coğrafyasının çok önemli bir noktasında üstelik hala kendi kimliğini koruma şansına sahip olan bir kent. Geçmişten bugüne gelen gelenekleri var. İçinde barındırdığı farklı dilden, farklı ırktan, farklı kültürden toplumlar var. Biz bugün bunların bir sentezini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz,” sözleri ile konuşmasına başladı. Süleymanpaşa’nın bir dünya kenti olacağına tüm kalbiyle inandığını ifade eden Eşkinat, “Biraz sonra bir belgesel izleyeceksiniz ve yaşadığınız kente hiç bakmadığınız bir gözle, hiç alışık olmadığınız açıdan bakacaksınız. Çünkü bir usta belgeselci bu kenti, bu kentin geçmişini inceledi. Önemli bir emek ortaya koydu ve sahip olduğumuz ama görmediğimiz değerlerimizi de bize bu belgeselde gösterdi. Kendisine huzurunuzda teşekkür ediyorum,” Bundan sonraki süreçte ÇEKÜL Vakfı ile işbirliği içinde hareket edeceklerini ifade eden Eşkinat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bizim aramızda bir bilge kişi var. Bu bilge kişi, Türkiye’de hangi siyasi görüşte olursa olsun, tüm yerel yöneticilerin kıblesi konumunda olan Prof. Dr. Metin Sözen’dir. Sözen, ÇEKÜL Vakfını kurdu. Bu vakıf da Türkiye’de çok önemli bir noktaya gelen Tarihi Kentler Birliğinin motoru, taşıyıcısı ve yön göstericisi oldu. ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği ile eş güdüm içerisinde yürüyen bütün kentler, diğerlerinden birkaç adım öne geçtiler. Bunun son örneği Edirne Belediyesinin ÇEKÜL ile birlikte kısa süre içinde aldığı mesafedir. Artık Metin Sözen önderliğindeki ÇEKÜL, Süleymanpaşa ve Tekirdağ ile beraber yürüyecektir. Bilgi ve birikimini bizden esirgemeyecektir ve bu işbirliği içinde bu kent, vizyonuyla, değişimiyle, başka bakış açılarıyla parmakla gösterilen, dünyanın ender noktalarından biri olacaktır. Hepinize iyi seyirler diliyor, bu belgeselin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

“EKREM BAŞKAN SÜLEYMANPAŞA’YI AVRUPA’NIN HER YERİNE DUYURDU”

 

Eşkinat’ın ardından kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise şöyle konuştu: “Az önce tanıtım filmini izledik. Orada hep güzellikler ve Mutlu Kent Süleymanpaşa vardı. İzlerken o güzelliklerin yaratılmasında 1365 gündür ne sıkıntılar çekildiğini, bugünlere nasıl geldiğimizi düşündüm. Ekrem Başkanım, göreve geldiğinde benden daha dezavantajlıydı. Var olmayan bir belediyenin başına geçti. Ama bu 1365 günün sonunda Süleymanpaşa’yı Avrupa’nın her yerine duyurmayı başardı. Tekirdağ bugün geldiğimiz nokta olarak iyi bir yerde. 30 büyükşehir belediyesi içinde 2016 yılı itibarı ile on birinci sıraya gelmiş olan bir Tekirdağ yaratmışsak bu hepimizin başarısıdır. 2018’den itibaren Tekirdağ’ın ana meselelerini halletmiş bir şekilde kültürel ve sanatsal projelere ağırlık vereceğimizi ifade etmek istiyorum. Tekirdağ geleceğin parlayan yıldızı olacaktır. Belgeselin hazırlanmasında emeği geçen başta belediye başkanım olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”

 

 “TRAKYA VE TEKİRDAĞ TÜRKİYE’NİN AYDINLIK YÜZÜDÜR”

 

Albayrak’ın ardından Prof. Dr. Metin Sözen’in hayatı ile ilgili hazırlanan bir belgesel sunumu gerçekleştirildi. Gösterim sonrası söz alan Sözen, “Ben Trakya’yı Türkiye’nin aydınlık yüzü olarak görüyorum. Biz sadece bir doğu toplumu değiliz. Doğu ve batıyı birleştiren bir coğrafyaya sahibiz. Trakya ve Tekirdağ da bu birleşimin merkezi konumundadır. Tekirdağ’ın, önümüzdeki birkaç yıl içinde bir anda büyükşehir olmasının şokunun atlatıldığı, bir büyükşehrin büyüklüğünün gerçekten nerede olduğunun gösterildiği bir kent olacağına candan inanıyorum,” şeklinde konuştu.

 

“BU TOPRAĞIN ÇOCUKLARINA MİNNETLERİMİ SUNUYORUM”

 

Bu Toprağın Çocukları belgeselinin gösteriminden önce son olarak kürsüye davet edilen belgeselin yapımcısı Hasan Özgen de filmin yapımı sırasında emeği olan herkese teşekkür ederek, “Birazdan bir film izleyeceğiz. Bu filmle Tekirdağlılara bir gurur, bir anlam, bir bilgi aktarabildiysem kendimi mutlu addederim. Bize bu filmi yapma şansı veren bu tarihsel birikimin sessiz kahramanlarına yani bu toprağın çocuklarına minnetlerimi sunmak istiyorum. İyi ki yaşamışlar, iyi ki iz bırakmışlar. Bir diğer teşekkürüm ise bu zinciri kırmayarak, birer kent aydını olarak bu hafızanın peşine düşen, araştıran, yazan ve filmimize de büyük katkı sunan değerli hocalarıma, gazeteci arkadaşlarıma, yazarlarımıza ve bilim insanlarına. Çalışma arkadaşlarıma ve sorunlarımızı anında çözen Süleymanpaşa Belediyesi çalışanlarına da teşekkür ediyorum. Son olarak da böyle bir belgesel çalışmasının yapılmasına karar veren siyasi iradeye, Sayın Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a teşekkür ediyor, iyi seyirler diliyorum,” diye konuştu

 

GALAYA KATILAN HERKESE BELGESELİN DVD’Sİ HEDİYE EDİLDİ

 

Konuşmaların ardından Bu Toprağın Çocukları isimli belgesel filmin gösterimi gerçekleştirildi. Film gösterimi sonrası, galaya katılarak konuşma yapan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sözen ve yapımcı Hasan Özgen başta olmak üzere, Bu Toprağın Çocukları belgeselinin hazırlanmasında araştırmaları, röportajları ve çalışmaları ile emeği geçen isimlere Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat tarafından teşekkür plaketi takdim edilerek gala töreni tamamlandı. Öte yandan galaya katılan herkese belgeselin DVD’si hediye edildi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10