Halk şerh düştü

Çerkezköy ve Kapaklı sınırları arasındaki 500 hektarlık alana yapımı planlanan kömürlü termik santralle ilgili ÇED Halkın Katılımı bilgilendirme toplantısında salonun kapasitesinin dolması g

Çerkezköy 1.02.2018 12:56:00 0
Halk şerh düştü

Sabahın erken saatlerinde bilgilenmek için ve termik santralle ilgili duruşlarını sergilemek için toplantıya akın eden halkın bilgilenmek istemediğini tutanağa geçen görevliler ile vatandaşlar arasındaki yaşanan tartışmalara bazı siyasi partilerin temsilcileri de karışınca da salonda kısa süreli arbede yaşandı. Sert tartışmaların yaşandığı toplantı ise vatandaşların tepkisi dolayısıyla yapılamadı.

 

Dün sabahın erken saatlerinden itibaren Ticaret ve Sanayi Odası önüne akın eden vatandaşlar, ellerindeki dövizler ve çaldıkları düdüklerle Trakya’ya termik santral istemediklerini haykırdılar. Saat 10:30’da toplantının başlaması planlanırken, salona giren büyük bir çoğunluğu Pınarçalı kadınların oluşturduğu vatandaşlar bir an bile susmayarak alkışlarla toplantıyı protesto ettiler ve “Termik santral istemiyoruz” sloganı attılar.

 

ARBADE ÇIKTI

 

Toplantı salonuna girmek isteyen bazı vatandaşlar ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri toplantı salonu önünde geniş güvenlik önlemi aldılar. Dışarıda, aralarında Kuzey Ormanları Savunması üyelerinin de bulunduğu grup, üzerlerine siyah elbiseler giyip, gaz maskeleri takarak yere yatıp, protestoda bulundu. Protestocular, 'Termik santral ölüm demektir. Ölümün ÇED'i olmaz. Diren Trakya, Diren Kuzey Ormanları', 'Kömür için ormana kıyma', 'Kömür tozu tüm Trakya'ya yayılacak', 'Kanser hastaları çoğalacak' 'Olmazbeya' yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

 

ÇOĞU VATANDAŞ SALONA ALINMADI

 

Salondakiler sloganlarla toplantının yapılmasını engellerken, salonun kapasitesinin dolduğu gerekçesi ile salona alınmayan yüzlerce vatandaş da dışarıda bekledi. Toplantıya kısa bir süre kala emniyet ekipleri vatandaşları içeri almaya başlarken, X-ray cihazından geçerek içeri girebilen vatandaşlar, üst aramalarının yapılmasının ardından toplantının yapılacağı binaya girebildiler. Çoğu vatandaş ise salonun kapasitesinin dolduğu gerekçesi ile salona alınmazken, öte yandan salonun büyük bir bölümünde MHP ve AK Parti’li yönetici ve partililerin yer alması da dikkatlerden kaçmadı.

 

T HABER’E GÖRÜNTÜ YASAĞI

 

Vatandaşların salona alınmaya başlanmasının ardından toplantının yapılacağı salona çıkan Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, kameraların salona alınmayacağını kaydetti. Sabah saatlerinden itibaren toplantı salonunda canlı yayın hazırlığı yapan Gazeteci Şaban Kardeş ve T Haber ekibinin de toplantıda canlı yayın yapmasına yetkililer tarafından izin verilmedi. Yaptığı yayınlarla Çerkezköy’ün dünyaya açılan kapısı olan T Haber’e yayın yasağı gelmesinin ardından Gazeteci Şaban Kardeş de  duruma tepki gösterirken, Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, bu yasağın gerekçesine ilişkin herhangi bir açıklama yapmayarak T haber ve görüntü almak isteyen bazı basın mensuplarının salonda canlı yayın yapmasına izin vermedi.

 

“VATANDAŞ BİLGİLENMEK İSTEMEDİ” YAZDILAR

 

Tepkilerin üzerine bakanlık yetkilileri “Halkın katılım toplantısı için saat 10:30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonuna gelinmiştir. Halkın katılım toplantısı açılışı yapılmıştır. Halk bilgi almak istemeyerek eylem yapmıştır. Toplantı kapatılmıştır” ifadelerinin yer aldığı tutanak hazırladı. Tutanakta ‘Toplantı yapılamamıştır’ ifadesinin yer alması gerektiğini belirten bazı vatandaşlar ile termik santrali destekleyen karşı taraf arasında arbede çıkarken, arbedeyi salonda bulunan polis ve çevik kuvvet ekipleri ayırdı.

 

“TOPRAĞINA VE SUYUNA SAHİP ÇIKMAK İSTEDİLER”

 

Toplantının iptal edilmesinin ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ÇED bilgilendirme toplantısı bugün ilçemizde yapılmak istendi. Dışarıda bekleyen vatandaşlara kapılar kapatıldı ve içeride tepki oluştu. Bu tepkiyle beraber vatandaşlar ciddi noktada termik santralin yapılmaması konusunda bir tepki ortaya koyunca toplantı gerçekleştirilemedi. Toplantı da iptal oldu. Vatandaşlar doğal olarak tepkilerini ortaya koydular. İçerde ve dışarıda da böyle oldu. Ciddi çoğunluğu burada yaşayanlar toplantıda yer aldı. Oradaki vatandaşımız toprağına ve suyuna sahip çıkmak istediler” dedi.

 

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Greenpeace avukatlarından Deniz Bayram ise, "Bu termik santral bölgede toprağa, suya, insana zarar verecek. Biz de bugün sivil toplum örgütü temsilcileri ile birlikte buradaki toplantıyI takip ettik. Toplantıda vatandaşlarımızı gereken ilgiyi göstererek, toplantının yapılmaması için tepkisini ortaya koydu. Bu konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

 

BELEDİYE BAŞKANLARI DA KATILDI

 

Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Nazim Çoban, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Büyük Birlik Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Yürük, TEMA Vakfı Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan, TEMA Vakfı Kapaklı Temsilcisi Ali Ülger, Greenpeace yetkilileri, Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, çevre platformu üyeleri, çevreciler ve yüzlerce vatandaş katılırken, iktidar ve muhalefet partisinden 6 milletvekilinin hiçbirinin toplantıya katılmaması ise dikkatlerden kaçmadı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ - Faik Onur KAYA - Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10