Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (8)

Çerkezköylüler kömürlü termik santral ile ilgili görüşlerini belirtmeye devam ediyor.Konu hakkında görüşlerini aldığımız esnaf ve emekliler de  kömürlü santrallerin zararlı olduğunu bun

Çerkezköy 9.02.2018 00:27:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (8)

DOĞAN İKİ ÇOCUKTAN BİRİ ÖLECEK YA DA SAKAT DOĞACAK

 

Nezih Albayrak (Esnaf);  “Bölgemize yapılmak istenen kömürlü termik santralin halk sağlığını tehdit eden konuları dile getirilmiyor da hep iyi diye bizleri kandırmaya çalışıyorlar. Biz sağlığımızla oynanılması, doğamızın yok olmasını istemiyoruz. Biz zaten bölge halkı olarak enerjiye karşı değiliz. Biz sağlık konusunda insanlarını, ve tüm doğayı ve doğadaki canlıları tehdit ettiği için bölgemize kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz. Bölgemize kömürlü termik santral yapıldığında bugün aldığımız nefesi alamayacağız ve arar olacağız. Herkesin bildiği gibi bölgede kanser vakaları her geçen gün artıyor bir de bu santral kurulduğunda kat kat artacak. Uzmanların söylediği gibi bölgemizde erken doğumlar ve sakat doğan çocuklar ve erken yaşta ölümler çoğalacak. Kömürlü termik santrallerin bulunduğu yerlerde her iki çocuktan birinin öldüğünü ya da sakat kaldığını duyuyoruz. Kömürlü termik santral yerine alternatif  santraller düşünülsün. Kömürlü termik santral istemiyoruz” dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALDEN VAZGEÇİLSİN

 

Necdet Tezgel (Emekli); ‘’Kim demiş kömürlü termik santraller zararsız diye. Onu söyleyenler termik santrallerin olduğu yerlerde neden yaşamıyor. Bu santrallerin ne kadar çevreye, canlılara ve doğaya zarar verdiği ortada. Doğasının bozulmadığı yer olan Trakya’mızı da kömürlü termik santral ile yok edilmesine karşıyız. Ülkede enerji açığı olduğu söyleniyor.O zaman kömürlü termik ısrarından vazgeçilsin. Yerine güneş enerjisi mi olur rüzgar enerjisi mi yoksa akarsulardan mı yararlanılır öyle bir tesis düşünülsün diyorum. Sağlığımızla kimse oynamasın. Doğamız ve tarımımız yok olmasın. Geleceğimiz dediğimiz çocuklarımız torunlarımızın hayatı kararmasın. Bu nedenle bölgemizde kömürlü termik santral kurulmasına karşıyız” dedi.

 

ALTERNATİF ENERJİLER VARKEN KÖMÜRLÜ TERMİK ISRARI NEDİR?

 

Ebru Alaca (CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı); ‘’Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırlarına yapılmak istenen kömürlü termik santral bu gölgede en az 300 -500 bin meşe ağacı kesilecek yani dört milyon metrekarelik bir orman yok olacak. Yatağan’da bile 400 bin çam ağacı kesildiğini biliyoruz. Bunun gibi daha birçok yerde bunlar yaşandı. Kömürün yanması sırasında bacadan çıkan duman, kül ve külün çevreye ve insanlara vereceği zararın yanı sıra külün içerdiği kadmiyum, cıva, kurşun, arsenik gibi ağır metaller de açığa çıkacak tüm canlılar  üzerinde ve doğaya büyük etki yapacak. Nefes almakta zorluk çekeceğiz. İşte bunlar termik santralin çalışmasıyla ortaya çıkacak tehlikelerden bazıları. Çerkezköylüler olarak  bizler kesinlikle enerjiye karşı falan değiliz biz kömürlü termik santrale karşıyız. Bu nedenle ne bölgemize ne Trakya’mızın başka bir yerine ne de ülkemizin herhangi bir yerine kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz. Enerji elde edeceğimiz birçok alternatif enerji türleri varken bu kömürlü termik santral ısrarı nedendir anlamış değiliz.”dedi.

 

ZARARLI OLDUĞUNU BİLİYORUM

 

Mehmet Arıcan ( Emekli); ’’Kömürlü ya da kömürsüz termik santral konularını pek bilmiyorum. Bildiğim öğrendiğim zararlı olduklarıdır. Bölgede aylardır bu konu her yerde konuşuluyor. Hiç kimsede insan sağlığına doğaya tarıma faydalı olduğunu duymadım. Zararlı olan böyle bir şey neden kurulmak isteniyor. Halk istemiyorsa bu konuda ısrarda edilmemeli. Bölgemiz yaz kış rüzgar alan bir yer her geçen gün de rüzgar tribünleri buralarda çoğaldığını görüyorum. Öyle bir şeyler yapılsın. Ama kömürlü termik santrale tüm halkımız gibi ben de karşıyım. Sağlıklı yaşamak bizim de hakkımız ise sağlığımızla oynanmasın. Doğamız bozulmasın,suyumuz tükenmesin” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10