Hasan: Akıllı üretim ekonomisi için 4.0 için check-up şart

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nın eğitimleri kapsamında dün seminer salonunda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının yöneticilerine 'Endüstri

Çerkezköy 14.02.2018 20:33:00 0
Hasan: Akıllı üretim ekonomisi için 4.0 için check-up şart

16 YENİ MESLEK 2020 YILINDA DEVREYE GİRECEK

 

Türkiye’nin, yeni sanayi devrimi için 16 yeni meslek 2020 yılında devreye gireceğini ve yakın gelecekte 40 milyar nesnenin internete bağlı olacağını belirten Hasan; ‘’Dijital dönüşüm dinamiklerinden yola çıkarak geleceğin akıllı üretim ekonomisini doğuran Sanayi 4.0, geleceğin dünyasında küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler için en büyük gereklilik haline gelmiştir. Endüstri ve bilişim teknolojilerini bir araya getiren bu yeni sistem akıllı üretim ekonomisini doğurmayı vadeden yeni bir dönemin de kapıları açmıştır’’ dedi.

 

‘’YENİ DİJİTAL SOĞUK SAVAŞ BAŞLADI’’

 

Hasan, Dünya’yı kapsayan Yeni Dijital Soğuk Savaş’ın başladığına dikkat çekerek; “Bu savaş kısa sürede tüm dünyaya yayılacaktır. Bütün savaşlar gibi bu da sancılı olacak. Buna hazırlıklı olanlar daha az etkilenecek, bu yeni değişim rüzgârının yıkıcı etkileri ile savrulan ekonomilere tanık olacağız. Bugünden buna hazırlıklı olursak ekonomide sancılı günler yaşamayız. Endüstri 4.0 veya dijital devrim ya da ne dersek diyelim tedarikten tasarıma, üretimden pazarlamaya tüm iş modellerini şimdiden değiştiren bu yeni akım olacaktır. İnsan-makine ilişkisi yerini makine-makine ilişkisine bırakırken sanılanın aksine bu sistemde insan daha da önem kazanıyor. Her şey insana daha iyiyi, daha ulaşılabilir bir bedelle ve daha nitelikli olarak yönetilen bir değer zinciri ile aktararak ve kurgulamış olacak. Türkiye’nin küresel pazar payını büyütmesinin yolu, sanayi paydaşlarının istisnasız tümünün kabul ettiği gibi, daha fazla katma değer yaratmaktan geçmektedir.” dedi.

 

‘’TÜRKİYE İSTİHDAM SORUNU YAŞAMAYACAK’’

 

Türkiye sanayisinin bu süreçte geçireceği yapısal dönüşümün istihdam sorunu yaratmayacağını ifade eden Hasan; ‘’ Bu modelde asıl olan farklı teknolojilere hükmeden ve makinelere yön veren yeni bir insan gücü modeli ve modelin AR-GE’sini yaratmaktır. Ülkemizde sanayi kentlerimizde faaliyet gösteren bazı sanayi kuruluşlarımız şimdiden dijital devrime geçerek üretimlerini buna göre yapmaktadır. Amaç tüm sanayi kuruluşlarımızın bu devrimden yararlanmasıdır. Bu sistemle hedefin daha yenilikçi, daha esnek, daha verimli ve daha da sürdürülebilir bir üretim toplumu yaratmaktır. Bunun için de merkezi ve yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katkılarıyla dijital dönüşümle ilgili içinde somut hedefleri yer alacaktır. Ayakta kalmak ve mücadele etmek için Sanayide mutlak surette 4.0’ı yakalamak zorundayız” dedi.

 

‘’AYAKTA KALMAK İÇİN DİJİTALLEŞMEYE ÖNEM VERMELİYİZ’’

 

Hasan, “Eğer dijitalleşmeye kapılarımızı kapatırsak ne kadar ayakta kalırız. Sanayide ayakta kalma şansımız fazla ömürlü olmaz. Ülkemiz bugün akıllı telefon kullanımında birinci sırada ama 21 ülke arasında veri işleme, bilgisayar alanlarında ise son sıralarda yer alıyor. O nedenle bilgisayarla kodlama eğitimini anaokulundan itibaren başlatılmalı ve üniversitelerde atıl bölümler yerine yeni teknolojik bölümler açılmalı. Artık sanayide 4.0’da değişim bir tercih değil zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle bünyesinde dijital devrim gerçekleştirmemiş olanlar bir an önce bu sanayi kuruluşlarımızın tamamı bu dijital devrimi gerçekleştirmeli” diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN  


0282 726 91 91
0282 747 65 10