Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (11)

Bölge halkı kömürlü termik santral konusunda görüşlerini bildirmeye devam ediyor. Konu hakkında konuşan vatandaşlar enerjiye karşı olmadıklarını, sadece kömürlü santral yapılmasına karşı

Çerkezköy 15.02.2018 20:26:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (11)

ÇARNOBİL FACİASINI UNUTMADIK

 

Mustafa Altındirek-(Esnaf);“İlçemiz ve Kapaklı sınırları içine kurulmak istenen kömürlü termik santrale hayır diyorum. Bugün dünyanın birçok ülkesi termik santrallerden vazgeçmeye çalışırken biz kömürlü termik santral diye tutturmuşsuz. Enerji üretimi için termik santrallerin zararlarını gören ülkeler vazgeçerek güneş enerjisi ve rüzgar enerjisine dönüş yaptıklarını görüyoruz. Bölge halkı olarak biz enerjiye karşı olmadığımızı söylüyoruz. Enerji günümüzde büyük bir ihtiyaç. Ancak bu kömürlü termik santral ile olmasın. Güneşten yararlanılsın, rüzgardan yararlanılsın. Akarsularımıza barajlar kurularak enerji bunlardan elde edilsin. Bu belirttiklerim ne insan sağlığına, ne doğaya nede tarıma hiçbir zararı yok. Ama kömürlü termik öyle değil. Çernobil faciasını unutmadık. Ülkemiz bile kilometrelerce uzak olan Ukrayna bizi etkiledi. Biz bölge halkı olarak zehir solumak yerine sağlıklı bir yaşam sürmek istiyoruz. Bölgemize olası bir kömürlü termik santral yalnız kurulduğu bölge ve yakın çevresini değil tüm Trakya’yı etkileyecek” dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN BULUNDUĞU BÖLGELERDEKİ ZARARLARINI GÖRÜYORUZ

 

Celal Ergin (Emekli); “Kömürlü termik santral neden sanayinin yoğun olduğu bölgemize kurulmak isteniyor, bunu anlamış değiliz. Trakya’nın her bir yanı özelliklede konum olarak Çerkezköy iki deniz arasında kalması nedeniyle yaz kış rüzgarı eksik olmayan bir yer. Kömürlü termik santral yerine neden bu bölgede rüzgar gülleri çoğaltılmıyor?  Oysa son bir iki yıl içinde bölgemizde rüzgar gülleri artış gösterdiğini görüyoruz. Ayrıca yine 12 ay güneş alan bir konumumuz var. Güneş panelleri kurularak enerji üretimi yapılabilir. Ama kömürlü termik santrallerin ne denli zararlı olduğunu termik santrallerin kurulu olduğu bölgelerde görüyoruz. Astım, akciğer kanseri ve bronşit hastalıkları artmış erken doğumlar oluyor, ölümler çoğalmış, tarım bitmiş, doğa derseniz öyle. Ben bunları termik santrallerin olduğu bölgelere gittiğimde gördüm. Bu nedenle bölgemize kömürlü termik santral yapılmasını istemiyoruz” dedi.

 

YETKİLİLER BÖLGE HALKININ HASSASİYETİNİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURMALI

 

Yaşar Şile-(Esnaf); “ Ülkemizde faaliyette olan kömürlü termik santrallerin bulundukları yerler başta olmak üzere çevrelerine zarar verdiklerini duyuyoruz. Bu bölgelerde yaşayan insanların gördükleri zararları biz bölge halkı olarak ne görmek ne yaşamak istemiyoruz. Biz zehir solumak yerine sağlıklı yaşamak istediğimizi haykırıyoruz. Bölgemize kurulması planlanan kömürlü termik santral ile gelecek kuşakların yaşam haklarının elinden alınması da söz konusu. Bölgede yeterince fabrika var ve bunların bazıları zaten belli bir zarar veriyor. Ama kömürlü termik santral öyle olmayacak. Bölge insanının sağlığı zehir solumaktan kül yutmaktan iyiden iyiye bozulacak. Doğanın dengesi bozulacak. Yeşillik yok olacak. Bunları bilim adamları söylüyor. Kanser vakaları artacak. Bölgemize böyle bir tesis yapılması demek Trakya’nın bile sonu demektir. Yetkililer bölge halkının bu konudaki hassasiyetini önemle göz önünde bulundurmalı ve kömürlü termik santralden vazgeçerek ne insana ne doğaya nede tarıma zarar vermeyecek enerji tesisleri kurulmasına yönelmeli. Ama kömürlü termik santrale karşıyız” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10