Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (12)

Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırlarına kurulmak istenen Kömürlü termik Santral istemeyen bölge halkı bu konudaki görüşlerini aktarmayı sürdürüyor.

Çerkezköy 20.02.2018 20:32:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (12)

Bölge halkının talebi kömürlü santral yerine güneş ya da rüzgardan enerji üretilmesi ağır basıyor. Yalnız Kömürlü termik santrale karşı olduklarını belirtiyorlar.

 

GELECEĞİMİZİN VE DOĞAMIZIN YOK OLMASINI İSTEMİYORUZ

 

Burhan Kımık-(Esnaf)- “Bizler bölge halkı olarak enerjiye karşı değiliz. Birileri bizleri enerjiye karşıymışız diye gösteriyor.Onlar bu bölgede yaşamayan yada yarın bu bölgeyi terk edecek olanlardan başkası değildir.Kömürlü Termik santral kurulmak istenen bölgemiz zaten bir sanayi bölgesi ve termik santral kurulduğunda da fabrikalar çalışacak insan bile bulamayacak. Onca sanayinin bulunduğu ve üstelik ülkemizin dördüncü büyük sanayi kenti olan ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Çerkezköy ve sanayisi etkilenecek. Sanayimiz büyük zarar görecek. Üstelik bölgede yaşayan insanların sağlığı da bozulacak,tarım bitecek,su kaynaklarımız yok olacak.Bunları düşünen yok.Kömürlü termik santralin bu bölgeye kurulması demek, doğamızın da yok olması demektir. Termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte santralin kükürtlü dumanları  ve gazları atmosferi de etkileyecek yağan yağmurlar asit yağmuru olarak yağacak ve bölgemizde kanser olayları da büyük çapta artacak.Biz geleceğimizin yok edilmesini ve doğamızın yok olmasını istemiyoruz. Biz enerjiye kesinlikle karşı değiliz, alternatifleri varken neden kömürlü termik santralde kurulmasında ısrar ediliyor.Çerkezköy ve Kapaklı ve tüm Trakya halkı olarak Trakya’nın hiçbir yerine termik santral istemiyoruz”dedi.

 

HER YÖNDEN ZARARLI OLAN KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL KURULMASINI İSTEMİYORUZ

 

Nihat Namal-(Emekli)-  Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırlarına yapılması düşünülen kömürlü termik santral planlaması yapılmadan önce iyi bir fizibilite çalışması ve değerlendirme yapılmadan ve en önemlisi de bu iki önemli sanayi kenti açısından  ne getirip götüreceği de hesap edilmeden, karar verilmiş olması bu kentlerde yaşayan 300 bin insanın hayatının hiçe sayılması demektir.İnsanların, doğanın,tarımın,yer altı ve yer üstü sularının yok olacağı düşünülmüyor.Biz bölge halkı olarak zehir soluyarak sağlığımızdan olmak istemiyoruz.Bozulan sağlık bir daha geri gelmiyor,yok olan doğa,tarım,su geri gelmiyor. Hava kirliliği ,iklim değişiklikleri olacağı hesaba katılmıyor.Bu konuda tüm sivil toplum kuruluşları gerekli tepkiyi göstermeli.Avrupa’da bu gibi Kömürlü termik santraller nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerlerinden çok uzağa kurulmuş ve şimdi onlar bile bu termik santrallerde vazgeçmeye başlamışlar ve alternatif enerji sistemleri kurarak enerjiyi bu şekilde sağlama yoluna giderken bizde neden kömürlü termik diye ısrar ediliyor anlamış değiliz.Günümüzde enerjinin önemi büyük.Ülke olarak ihtiyacımızda var  bunu biliyoruz.Ama bölge halkı olarak biz enerjiye karşı değiliz bizler her yönden zararı olan kömürlü termik santral kurulmasına karşı olduğumuzu söylüyoruz.Bölgemize yapılacak olan termik santral ayni zamanda tüm Trakya bölgesini de etkileyecek olması Trakya’da yaşayan tüm insanlarda tedirginlik başladı.Yarınlarına bile umutsuz bakmaya başladı.Bölgemiz yaz kış rüzgar alan bir yer buraya en yakışanı da rüzgar gülleridir ve bunun üzerinde durulsun.Yine yılın 12 ayı güneş alan bölgemize güneş panelleri kurularak bundan enerji elde edilsin.Ama kömürlü termik santral” hayır diyoruz.Bölge halkımızın bu konuda hayır demeleri haklı bir tepkidir.”dedi.

 

ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYORUZ

 

Fikret Tanyeri-(Çerkezköy Servis Araç Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı)-Vatandaşlarımızın termik santrale hayır dediklerini, bölgeye kurulmasını kesinlikle istemediklerini biliyoruz. Bu konuda tüm duyarlı vatandaşların kendileri için gelecek kuşaklar için ve doğa için hayır demeleri gerektiğine inanıyorum.Tüm dünya ülkeleri tek tek termik santralden vazgeçmeye başladığı sırada ülkemize termik santral kurulum çalışmalarının  hızlandırılması çok yanlış. Ülke genelinde insanlarımız bu termik santrallere karşı olmasına rağmen bizi yönetenlerin ila ki termik santral ısrarı niyedir onu bir türlü anlayamadık. Termik santraller elektrik üretimi için kuruluyor ama zararları hem canlılara  hem de doğaya  çok büyük kısa zaman içinde bölgede ot dahi bitmeyecek. Devamlı olarak karbondioksit üretmesi nedeniyle bölge halkı zehir soluyacak.Biz ne Çerkezköy’ümüze ve Kapaklımıza ne de Trakya bölgesinin hiçbir yerine termik santral kurulmasını ve zehir solumak istemiyoruz. Biz bölge halkı olarak yaşamımızı sağlığımızın yok olmaması için direneceğiz.  Tüm duyarlı vatandaşlarımız kendileri gelecekleri, torunları, doğanın yok olmaması için termik santrale hayır demelidir” diye konuştu.

 

RÜZGAR VE GÜNEŞTEN YARARLANMAK VARKEN KÖMÜRLÜ TERMİK SANTAL İÇİN NEDEN İSRAR EDİLİYOR

 

Hasan Terzi-(Çerkezköy Pazarçılar Derneği Başkanı)- Bence bölgemize yapılması istenen kömürlü termik santral bölgenin ve burada yaşayan insanların sonu demek.Kömürlü termik santrallerinin bir çok olumsuz yönleri olduğunu termik santrallerin olduğu bölgedeki insanlardan duyuyoruz.Neden kömürlü termik santral ile enerji üretiminde ısrar ediliyor bilmiyorum ama bunun altarnatifleri varken neden bu.Yaşadığımız bölge bir sanayi bölgesi ve yeterince her türden sanayi kuruluşu var.Bunların bazıları zaten bölgede olumsuz etki yaratıyor. Ama kömürlü termik santral öyle değil. Öncelikle bölge halkı zehir soluyacak. Nefes darlığı ve akciğer kanser hastalığı artacak,doğamız,tarımımız sularımız yok olacak.Bizler ne zehir solumakne de daha fazla sağlığımızdan olmak istemediğimiz için ve doğamızın ve tarım alanlarımız ve suyumuzun yok olmaması için bu termik santrale karşıyız.Enerjiye çok ihtiyaç duyduğumuzu da biliyoruz lakin bu kömürlü termik santrallerle olmamalı insan başta olmak üzere tüm canlılara ve doğaya zarar vermeyen rüzgardan yada güneşten elde edilmesi en doğrusudur”dedi.

 

KÖMÜRLÜ SANTRAL İLE  BÖLGEDE SANAYİDE BİTER

 

İzzet Özdemir (Pazarcı)- Çerkezköy halkı ve Trakyalılar olarak ne ilçemizde ne de Trakya’mızın başka bir yerinde zehir  solumak istemiyoruz. Bu nedenle Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırlarına kurulması istenen kömürlü termik santrali istemiyoruz.Bölge halkını sağlığını düşünen yok.Kaldı ki güzelim doğamız da yok olacak.Hayvancılık,çiftçilikgibi bir çok sektör bölgemizde yok olup gidecek.Bölge halkı olarak biz neden zehir soluyarak çeşitli hastalıklara yakalanacağız. Bölge halkı ve bölgenin doğası,tarımı hiç göz önüne alınmadan termik santral kurulması istenmesi çok yanlış. Termik santral ile birlikte bölgedeki nüfusun yüzde sekseni başka yerlere göç edecek.Bu konuda daha şimdiden vatandaşların büyük bölümü durmayacaklarını söylüyor. O zaman fabrikalarda kim çalışacak. Sanayide biter.Yetkililer Bölge halkının kömürlü termik santrale karşı tutumunu göz önüne almalı ve illaki bölgeye bir enerji tesisi yapılacak ise bu kömürlü termik santral olmasın alternatif enerji tesisleri kurulsun.Bizler bu bölgede yaşayanlar olarak enerjiye karşı olduğumuzu değil kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu söylüyoruz”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10