Satıcı da, alıcı da umduğunu bulamadı

Çerkezköy balıkçılar çarşısında faaliyet gösteren Karadeniz Balıkçılık Sahibi Cenk Diş, bu sezon denizlerden az balık çıkması nedeniyle halka bol ve ucuz balık yediremediklerini  söyledi.

Çerkezköy 22.02.2018 20:12:00 0
Satıcı da, alıcı da umduğunu bulamadı

BU SEZON BALIK FİYATLARI YÜKSEK OLMASI BİZLERİ DE ETKİLEDİ

 

Karadeniz Balıkçılık Sahibi Cenk Diş, Tezgahlarda kilogramı 20 liradan düşük balık bulmanın zorlaştığını belirterek, “ Bu yıl hava koşullarının dengesiz gitmesi ve deniz suyunun da mevsim normallerine göre sıcak olması nedeniyle özellikle Karadeniz kıyılarımızda ve yakın sulardaki balık cinsleri kuzeye doğru göç etti. Çünkü hamsi başta olmak üzere  yüzde 90 balık cinsi soğuk suyu sever. Sıcakta yaşaması imkansız olması nedeniyle bu sezon Karadeniz’de balıkçılarımızın az balık çeşidi tutması nedeniyle fiyatlarda yüksek oldu. Genelde vatandaşın en çok tercih ettiği hamsinin fiyatı  bile 20 TL’ye yükselmiş olması  vatandaş için bu balık bile fiyatı nedeniyle lüks oldu. Bizler az da olsa çıkan balık çeşitlerinden tezgahımızda bulundurmaya özen gösteriyoruz. Mesela bu sezon 25 yıl aradan sonra tezgahlarımızı uskumrunun yer alması bile vatandaşların ilgisini çekti ve fiyatı pahalı olmasına rağmen tercih edildi. Ama şimdi o da tezgahlarda fazla bulunmuyor. Nedeni ise bu balık cinsinin bile az çıkmasından. Bu yıl balık sezonunun ilk iki haftası beklenen şekilde tezgahlarımız şenlendi. Daha sonra hava koşulları deniz suyunu da etkilemesi nedeniyle yeterli balık tutulamaması nedeniyle fiyatların yükselmesi vatandaşları olduğu gibi bizleri de etkiledi” dedi

 

BU SEZON BEKLENEN OLMADI

 

Diş, balıkçılar olarak bu yıl geçen yıla göre çok daha fazla balık çeşidinin tezgahlarda yer alacağını umut ettiklerini ancak beklenenin tam tersi olduğunu söyledi. Diş; ”Bu  sezon  balıkçılar olarak ne biz ne de vatandaşlarımız beklediğini bulamadı. Tezgahlarda en ucuz balığın kilogramı 20 liradan başlıyor. Az balık çıktığı için maalesef fiyatlar devamlı artıyor.   Şu an hamsi, sezonu olmasına rağmen kilosu 20 liradan satılıyor. Mezgit ve istavrit gibi balıklar ise 20-25 liradan satışı yapılıyor. Bunlar aslında devamlı tüketilen balık türleri arasında yer alıyor. Fiyatların yüksek oluşu vatandaşın alım gücüne yetmiyor. Bu nedenle bu yıl az balık çıkmasıyla fiyatlar lüks hale gelmiş oldu. Normalde kırmızı et ile kıyaslama yaptığımızda balık fiyatları yüksek fiyata rağmen yine de hesaplı sayılır ama balıkçılar olarak bizleri etkiledi. Bu sezon balık fiyatları bize balığın en kısır avlandığı sezonlardan birini yaşadığımızı gösteriyor. Böyle sezonlar çok nadir olan sezonlar.  Genellikle 10 yılda bir rastlanıyor ama bu sezon kadar olmamıştı. Bu sezon çok daha az balık çıktı. Be nedenle bu yıl sektörümüzde bu tablo hiç iç açıcı değil. 15 Nisan'da balık sezonu sona erecek fiyatlar böyle devam eder mi yoksa biraz daha yükselir mi onu da bilemiyoruz. O da tezgahlarda yer alacak balık çeşidine bağlı. “diye konuştu.

 

BALIK FİYATLARI

 

Diş; “Şu anda satışı yapılan balık fiyatları şöyle seyrediyor; dil balığı kg 40 TL,özel mezgit kg 35 TL, hamsi kg 20 TL, istavrit kg 20 TL, çupra tane 15 TL, çinekop kg 25 TL, levrek tane 15 TL, palamut tane 15 TL, deniz levreği kg 45 TL, sarıkanat kg 25 TL, Karadeniz mezgit kg 25 TL, mırlan kg 45 TL, karides kg 25 TL, kalkan tane 60 TL, mercan kg 25 TL”dir.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10