Hayvan yetiştiricileri bilgilendirildi

Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven tarafından Süt Sığırlarında Beslenme Hastal

Kapaklı 22.02.2018 20:19:00 0
Hayvan yetiştiricileri bilgilendirildi

Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi işbirliği  ile  Ziraat Fakültesi'nde Zooteknik Bölümü, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven tarafından dün saat 10.30'da Kapaklı Belediye Meclis Salonu'nda Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Halka açık olan toplantıya katılım az oldu.

 

ÜRETİM MALİYETİNİN YÜZDE 80'Nİ YEM GİDERLERİ

 

Mehmet Levent Özdüven, bir süt sığırı sürüsünde karlılığı ve sağlığı en çok etkileyen şeylerden birinin beslenme olduğuna dikkat çekerek "Hayvancılık işletmelerinde üretim maliyetlerinin yüzde 50-80'ini yem giderleri oluşturuyor. Süt veriminin artışı bazı sorunları da beraberinde getirdi. Besin maddelerine olan gereksinim arttı. Kuru madde tüketimi yetersiz kaldı. Sindirimi zorlayan besleme şekilleri uygulanmak zorunda kaldı. Beslenme hastalıkları ve döl tutma sorunları arttı. Hayvanları süt vermeye zorladıkça sağlık problemleri de ortaya çıkmaya başladı. " dedi.

 

ÖZDÜVEN, BESLENME HASTALIKLARININ NEDENLERİNDEN DE BAHSETTİ

 

Özdüven, beslenme hastalıklarının nedenlerinden de bahsederek "İneklerdeki beslenme hastalıklarının birçok nedeni var. Bunlardan bir kaç tanesi enerjinin fazla veya yetersiz olması, düşük selüloz alımı, mineralin yetersiz veya dengesiz seviyede olması ve beslenme ile ilgili diğer faktörler. Bu nedenler ile ilgili birçok önlem alınabilir." dedi.

 

İNEKLERDE GÖRÜLEN VE SIK RASTLANAN HASTALIK KETOZİS

 

İneklerde görülen ve sık rastlanan Ketozis hastalığına değinen Özdüven; Ketozis'in yetersiz enerji alımı, kötü kaliteli silaj yapımı, yüksek proteinli yemler, açlık ve karaciğer yetersizliğinden oluşabileceğini vurgulayan Özdüven hastalığın belirtilerini anlattı. Mehmet Levent Özdüven, " Ketozis hastalığının belirtileri herkesin anlayabileceği bir niteliktedir. 3 ila 6 hafta içerisinde kendini gösteriyor. Hastalığın belirtileri kilo kaybı, nefesteki aseton kokusu, sinirsel problemlerin ortaya çıkması, süt veriminde azalma gibi belirtilerdir. Fakat şöyle de bir durum söz konusu tüm bu belirtilerin yanında ineğin vücut sıcaklığı normaldir"  dedi.  Ketosizten korumanın birçok yolu olduğunu dile getiren Özgüven, " Öncelikle inekler aşırı yağlanmadan korunmalıdır. Doğumda ineğin kondisyonu 3,0 ila 3,1 arasında olmalıdır." dedi

 

YAĞLI İNEK SENDROMU KONSANTRE YEM VE MISIR SİLAJI GİBİ FAKTÖRLERDEN ORTAYA ÇIKAR

 

Özdüven, yağlı inek sendromu buzağılamadan sonra birkaç gün içinde aşırı kondisyona sahip ineklerde görüldüğünü belirterek yağlı inek sendromunun kuru dönemde enerji fazlalığı, konsantre yem ve mısır silajı gibi faktörlerden ortaya çıktığını kaydetti.

 

Haber / Abdullah ADIGÜZEL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10