"Bu fabrikalar Türk çiftçisinin direniş kaleleridir"

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurdurduğu Alpullu Şeker Fabrikası için özelleştirme kararı alınması, İYİ Parti'nin Trakya il ve il

Bölgede Gündem 25.02.2018 20:50:00 0
"Bu fabrikalar Türk çiftçisinin direniş kaleleridir"

Cumartesi günü saat 13:30’da fabrika önünde düzenlenen protesto eylemine İYİ Parti Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Enes Kaplan, İYİ Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ersagun, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Tolga Akalın, Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık, PANKO Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramis Özgen, İyi Parti Tekirdağ İl ve İlçe yönetimleri, İyi Parti Edirne İl ve İlçe Yönetimleri, partililer ve vatandaşlar katıldı.

 

‘’ÖZELLEŞTİRME ADI ALTINDA PEŞKEŞ ÇEKİLMEKTEDİR’’

 

Fabrika önünde basın açıklaması yapan İYİ Parti Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Enes Kaplan, “Bugün burada bulunmamızın sebebi Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulmuş bir fabrika 1925’te temeli atılan, 1926’da faaliyete geçmiş bir fabrikadır. Özelleştirme adı altında peşkeş çekilmektedir. Burada hem yöneticimiz, hem çalışanımız zarar görmektedir” dedi.

 

‘’GEREKİRSE ÇADIR KURACAĞIZ’’

 

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık da “Ansızın geçtiğimiz Salı günü, Özelleştirme Dairesi’nin internet sayfasında gördüğümüz üzere 14 şeker fabrikasının ihale süreçleri başlamıştır. 3 Nisan’da 4 fabrikanın, 8 Nisan’da 5 fabrikanın, 18 Nisan’da da bizim fabrikamızın yani Alpullu Şeker Fabrikası’nın son teklif verme günüdür. Biz de bu ihale süreçlerine dur demek için tüm Trakya halkı ile buradayız. Gerekirse çadır kuracağız, gece gündüz köylümüzle, çiftçimizle, işçimizle kapının önünde yatacağız. Hükümet yetkililerine buradan sesleniyorum; millet burada, halk burada, köylü burada, çiftçi burada, işçi burada, hükümet yetkilileri nerede?” dedi.

 

‘’BU FABRİKA KAPANDIĞI ZAMAN BU ALPULLU’DA İNSAN GÖREMEZSİNİZ’’

 

PANKO Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramis Özgen de “Sayın Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye’de ilk şekeri üreten fabrikamız, herkesin bildiği gibi satış için listeye konmuştur. İktidarı rahatsız edecek, çünkü buradaki tabanın sesi. Taban ses veriyor, üretici ses veriyor. Bu fabrika kapandığı zaman bu Alpullu’da insan göremezsiniz. Sadece Alpullu’da değil, Türkiye’nin 14 şeker fabrikasında bu satışı durdurma eylemine başladıklarını kaydeden Özgen “Hükümet temsilcileri, almış oldukları kararı bir kez daha gözden geçirsinler. Eğer özelleştireceklerse doğrusunu özelleştirsinler, fabrikaları değil. Bu şeker fabrikalarımız yılda 3 milyar dolar katma değer kazandırıyor bu ülkeye. Maalesef zarar ediyor diyorlar. Sonuna kadar mücadele edeceğiz, bu fabrikayı hep beraber sattırmayacağız” dedi.

 

‘’BU FABRİKALAR DA HERHANGİ BİR FABRİKA DEĞİLDİR’’

 

Protesto eyleminde son konuşmayı yapan  İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Tolga Akalın;  “Ortada bir özelleştirme yok, kavramları yerli yerine oturtalım. Ortada bir tasfiye var. Özelleştirme bazı ekonomik nedenlerle tevsik ve tayin edilebilen bir yöntemdir. Tasfiye ise ancak boyun eğenlerin gidebileceği bir yoldur. 14 tane fabrikayı velev ki sattınız, buradan elde edeceğin toplam gelir senin sarayının 6 aylık giderine yetmiyor. Demek ki mesele ekonomik bir mesele değil. Birçok Avrupa ülkesi nişasta bazlı şekeri kullandırmıyor. Yunan’ın milletine yedirmediğini, Alman’ın milletine yedirmediğini, Fransızın milletine yedirmediğini sen niye bize yedirtmek için ısrarla uğraşıyorsun? Bugün Avrupa’da tüketilen bütün nişasta bazlı şekerin yüzde 40’ını sadece bize tükettiriyorlar. Yaşadığımız realite bu. Bu herhangi bir basit özelleştirme değil. Bir yaşam sorunuyla baş başayız. Bu fabrikalar da herhangi bir fabrika değildir, bunlar küresel saldırıya karşı Türk çiftçisinin direniş kaleleridir”

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10