Kızılpınar'da çiftçi ve arıcılara anlamlı destek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kızılpınar Mahallesi'nde 'Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi" kapsamında çiftçilere gübre dağıtılırken, 'Arıcılığı

Çerkezköy 27.02.2018 21:27:00 0
Kızılpınar

“ÜRETİMİN YANINDAYIZ”

 

Programda konuşan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan “Kızılpınar’da bugün iki farklı projemizin uygulanışı için bir arada bulunuyoruz. Tekirdağ'ın tamamında 325 bin dönüm mera var. Bugüne kadar 95 bin dönüm mera gübre atarak iyileştirildi. Üretimin her zaman yanındayız ” dedi.

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi için önemli yeri olan "Tarım ve Hayvancılığın"  geliştirilmesi amacıyla   uygulamaya konulan başlıca projelerden birisinin  "Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi" olduğunu kaydeden Aslan “Türkiye genelinde arıcılık konusunda bir belediye tarafından uygulamaya konulan en büyük projedir. Proje iki ana cepheden oluşuyor. Birincisi arıcılığın kovan, yani koloni sayısını arttırarak gelişmesini sağlamaktır. İkincisi de bitkisel ürünlerde ciddi ölçüde verim artışı sağlamasıdır.Tekirdağ ili tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılımı dikkate alındığında Tekirdağ'daki arıcılığın geliştirilmesi gerekmekte. Kanola dahil 1.5 milyon dekar arazide yağlı tohum üretilmektedir. Yapılan değerlendirmelere göre Tekirdağ'ın koloni ihtiyacı 400 bin ile 500 bin arasındadır. Tekirdağ çiftçilerinin elindeki kovan sayısı sadece 50 bin'dir. Her yıl dışarıdan da 150 bin dolayında gezginci arı geldiği bilindiğine göre açık miktarı en az 200 bin'dir.  Bu proje ile bu açığın kapatılması ve tarımsal işletmelere ek bir gelir kaynağı yaratılması amaçlanmıştır. Proje kapsamında il genelinde koşullara uygun olan 930 kişiye üç yılda 11 bin 791 adet kovan dağıtılmıştır. Bu yıl müracaat eden 105 kişinin ilave edilmesi ile proje yararlanıcı sayısı bin 305'e yükselmiştir. Bunlardan 220 kişi 30 kovanlık işletme seviyesine şimdiden ulaştı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanmakta olan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon projesi kapsamında Çerkezköy İlçesi’nde 55 üreticiye 358 adet kovan dağıtımı yapıldı. 2015'ten bu yana bugün verilen 358 kovan ile birlikte 903 adet kovan dağıtımı yapıldı.  Çerkezköy’deki 55 arıcıda 15 kişinin kovan sayısı 30'a tamamlanmış oldu. Kızılpınar Mahallesi’ndeki 26 araca 179 adet kovan dağıtımı yapıldı.

 

“ÖRNEK BİR MODEL”

 

Çerkezköy Çiftçi Malları Koruma Başkanı Osman Dal da kısa bir konuşma gerçekleştirerek destekte bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a teşekkür etti. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’ ve , ‘Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’nin çok doğru ve örnek bir model olduğunu ifade eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Tarım ve hayvancılığın Büyükşehir Belediyemiz tarafından Türkiye’ye örnek olacak bir model ile desteklenmesi son derece önemli ve güzel proje.  Tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bu modeli ortaya koyan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Çerkezköy’de sanayi ile şehir arasına sıkışmış tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin Bağlık, Kızılpınar ve Veliköy Mahallelerinde devam ediyor. Daha iyi verim alınabilmesi, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi adına Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Mera İyileştirme ve Yönetim Projesi ile Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi önemlidir” dedi.

 

“44 TANE HAYVAN İÇME SUYU GÖLETİ YAPTIK”

 

Projenin büyüyerek devam ettiğini kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak” Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında burada toplanmış bulunuyoruz. Tekirdağ'ın tamamında 325 bin dönüm mera var. Bizim hedefimiz hizmet süresi içerisinde bu meraların yaklaşık yüzde 45-50'sini iyileştirmek. Bugüne kadar 100 bin dönüm merayı gübre atarak iyileştirdik. Bunu dışında çalılıkların hakim olduğu meralarda ıslah çalışmaları yaptık. Hayvancılığı ve kaba yem açığını bu çalışmalar ile desteklememiz lazım. Bugüne kadar yaklaşık 82 tane suvat, 44 tane hayvan içme suyu göleti yaptık. Bu sene 72 suvat daha yapmayı planlıyoruz. Bu bölge tarım ve hayvancılığın merkezi olduğu için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılığa destek olma açısından mera iyileştirmelerimize devam edeceğiz. Bunun yanı sıra hayvancılığı geliştirmek için koç dağıttık. Arıcılığı geliştirmek için 12 bin kovan dağıttık. 5 bin tane daha dağıtacağız. Yem bitkileri tohumu dağıtıyoruz. Saray'da mandacılığı geliştirme projesi kapsamında manda dağıtımı yaptık. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki hizmet süresi içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Biz bu göreve sadece hizmet için geldik. Önümüzdeki süreçte daha fazla proje ile karşınızda olacağız" dedi. Albayrak Kızılpınar’daki üstyapı çalışmalarının ise temmuz ayında tamamlanacağını belirtti.

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından kovanlar ve yemler bölgemizdeki çiftçilere verildi.

 

20 TON GÜBRE DAĞITILDI

 

Programın ardından Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Kızılpınar Mahalle Muhtarı Ahmet Milli ve daire çalışanları gübrelerin döküleceği meraları gezdiler. Burada kısa bir açıklama yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan “ Kızılpınar Mahallemizde 3 bin 783 dönüm arazinin bin dönüm arazisine bugün 20 ton gübre dağıtılacak” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10