''Kriz ortamında işletme Yönetimi Eğitimi'' verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından eğitim kapsamında düzenlenen seminerlerde bu kez Öğretim  Görevlisi Yrd. Doç Dr. Zeki Yüksekbilgili katılımıyla ''Kriz Ortamında İşletme Yönetimi E?

Çerkezköy 7.03.2018 20:25:00 0

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası eğitim programı kapsamında işletmelere  dün mini konferans salonunda 10.00-16.00 saatleri arası ''Kriz Ortamında İşletme Yönetimi Eğitimi'' verildi.  Öğretim  Görevlisi Yrd. Doç Dr. Zeki Yüksekbilgili tarafından verilen eğitime 15 kişi katıldı.

 

KRİZ ORTAMI NEDİR?

 

Konusunda uzman eğitimci Nişantaşı üniversitesi Öğretim Görevlisi Zeki Büyükbilgili katılımcılara önce Kriz ortamının ne olduğuna değinerek    konuşmasına başladı. Büyükbilgili, “Kriz, işletmeçilerin iç veya dış çevrelerinin beklenmedik bir şekilde değişmesi sonucunda ortaya çıkan ve işletmenin fiziki ve finansal durumunu, geleceğini ve çalışanlarını fiziksel ve ruhsal olarak tehdit eden olaylar olarak tanımlanabiliriz. Kriz yönetimi ise, krize ve krizin etkilerine karşı yapılması gerekenlerin belirlenmesi, kriz planlarının yapılması, uygulamaya konulması ve sonuçların değerlendirilmesidir.  Krizlerin işletmeler üzerine her zaman olumsuz etkilerinin olmadığı bazen de işletmelere önemli fırsatlar sağladığı savunulmaktadır. Krizlerin olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi ve İşletme lehine kullanılabilmesi için bazı yönetim mekanizmalarının kurulması gerekir.”dedi.

 

KRİZİN İŞLETME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ DE ANLATTI

 

krizin işletme üzerindeki etkilerinden de bahseden Büyükbilgili; ''Krizlerin İşletmeler Üzerine Etkileri Krizlerin işletmeler üzerine hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilmektedir. Ancak bir krizin bir işletmeye tehdit mi, yoksa bir fırsat mı sunduğu krizin sonucunda görülen olumlu veya olumsuz sonuçlara dayalı olarak yapılan  değerlendirmelerle görülebilir . Yetkinin merkezileştirilmesi, karar verme mekanizmasının bozulması, üretim sistemlerinin aksaması, maliyetlerin artması, çalışanların işi bırakması veya yavaşlatmak zorunda kalması, yönetici ve çalışanların fiziksel veya ruhsal olarak yaralanması veya can kaybına uğraması, işletme binalarının ve ekipmanlarının zarar görmesi, borçların ödenememesi, alacakların tahsil edilememesi, acil yeni kaynaklara gereksinim duyulması, işletme içinde şikayetlerin artması, yeni kaynakların bulunamaması, yatırımların durdurulması ve nihayetinde işletmenin kapanması veya el değiştirilmesi krizin olumsuz etkiler. Krizlerin küçük işletmeleri olumsuz olarak daha fazla etkilediğini savunmaktadırlar.  Bunun nedeni, bu tür işletmelerin profesyonel olarak yönetilmedikleri, çoğu zaman tek ve dar bir alanda faaliyet gösterdikleri için riski dağıtamadıklarından finansal güçlerinin yetersizliği ve kredi bulma zorluğu çekmelerinden kaynaklanmaktadır dedi. Verilen eğitimin ardından katılımcıların soruları yanıtlanmasıyla eğitim son buldu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10