İYİ Parti'den Pınarça halkına destek

İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan ve ilçe başkanları Kapaklı ve Çerkezköy arasında yapılması planlanan kömürlü termik santrale karşı Pınarça mahallesinde basın toplantısı

Tekirdağ 15.03.2018 20:34:00 0
İYİ Parti

“KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ”

 

Dün saat 18.00’de Pınarça Mahallesinde bulunan kahvehanede vatandaşlarla bir araya gelen İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Cemalettin Turlin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, İYİ Parti Saray İlçe Başkanı                Rahim Buluş ve partililer kömürlü termik santralin bölgeye yapılmaması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti. Programda kısa bir konuşma gerçekleştiren Pınarça Mahalle Muhtarı Özcan Bozkaya, bölgelerine kömürlü termik santral istemediklerini kaydederek, her kesimin yapılmaması için mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. Kömürlü Termik santral için hassasiyetlerini her zaman dile getirdiklerini kaydeden İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin “ O günlerden sonra yaptığımız araştırma ve incelemeler neticesinde bu endişelerimizi tekrar gündeme alma gereği bulduk. Bu düşünce ile bilim çevreleri tarafından kömür ile çalışan termik santraller bacalarından salınan gazlar ile başta hava kirliliği olmak üzere çevresel kirlenmelere yol açmakta, insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmektedir” dedi.

 

“YÜZDE 80’İ KANSER”

 

Çetin “Afşin Elbistan termik santrallerinin A ve B ünitelerinin konuşluolduğu yerleri gezdik. Bu inceleme gezisinde yapmış olduğu gözlem ve istişarelerde görüldüğü üzere termik santraller bölge insanı ve tabiat üzerinde çok olumsuz etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Bunun nedenleri olarak da termik santrallerin yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yakınına kurulmuş olması akla gelmektedir. Burada Çoğulhan Beldesi yöre halkı ile yapılan görüşmelerde nüfusu 10-12 bin olan beldenin şu anda 2 bin civarında olduğunu gördük. Şehrin terk edilmiş görüntüsü, durumunun ne kadar vahim olduğu ve adeta hayalet şehir haline geldiği görülmüştür. Durumun en acı tarafı da beldede yaşayan halkın yüzde 80’i kanser olduğu ve genç yaşta öldüğü belirtiliyor” diye konuştu.

 

“ENERJİ ÜRETİMİNE KARŞI DEĞİLİZ”

 

İYİ Parti olarak enerji üretimine karşı olmadıklarını kaydeden Çetin “ Aksine enerji üretimi konusunda yatırımlar yapılmasını istiyoruz. Partimizin enerji ile ilgili programında çevre ve dost teknolojileri ön planda tutan, merkezde değil yerinde ve halkın katılımı ile karar almayı öngören, yalnızda makro ve büyük ölçekli projeleri değil, mikro ölçekli projeleri de ön planda tutan düzenlemeler yapmayı planlamaktayız. Su, rüzgar, jeotermal, dalga, hidrojen ve güneş enerjisi gibi yerli ve yenilebilir enerji panelleri ile elektrik üretmeyi yaygınlaştırmalıyız. Kömür kaynaklarımızın tespiti çalışmalarına devam edip, kömürün elektrik enerjisi üretiminde kullanılması hususunda uygun teknolojik çözümler sunulması şartını araştıracağız. Bölgemize yapılması planlanan termik santral Kapaklı ve Çerkezköy de yaşayan 270 bin kişinin yanı başlarına, evlerinin bahçelerine denecek kadar yakanlarına kurulacak şekilde planlanması kabul edilemez. Bölgemiz büyük bir sanayi bölgesidir. Bunun paralelinde her geçen gün nüfusumuzun ve çevremizdeki sanayi kuruluşlarının artması, elektrik enerjisi ihtiyacının da artmasına sebep oluyor” dedi.

 

“TRAKYA OLUMSUZ ETKİLENECEK”

 

Yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yakınına kurulmuş olan kömürlü termik santrallerinin başta hava kirliliği olmak üzere çevresel kirlenmelere yol açtığını ve insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiğini kaydeden İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan “ Tekirdağ ili olarak sanayi ve tarım açısından çok zengin bir iliz. Önceleri bölgemizde buğday, nohut, ayçiçeği, sebze ve meyve üretimi yapılırken, şimdi ise sadece belirli ürünlerin kısıtlı şekilde üretimleri yapılıyor.  Bu üretimlerin de sağlıklı olup olmadığı konusunda şüphelerimiz mevcuttur. Her geçen gün nüfusumuzun iş ve aş için göç alması ve çevremizdeki sanayi kuruluşlarının artması, elektrik enerji ihtiyacının da artmasına sebep oluyor. Bunun bilincindeyiz fakat bu nedenler sonucu Trakyamız olumsuz olarak etkilenecek.Sağlık sorunlarımız artacak, bitmeye yüz tutmuş tarım ve hayvancılığımız tamamen bitecek, doğamız ve yer altı kaynaklarımız  da kirlenecek. İYİ Parti İl ve İlçe yönetimleri olarak enerji üretiminin tüm canlılar, çevre ve doğa hassasiyeti ön planda tutularak yapılmasını istiyoruz. Evimizin önüne kurulacak olan termik santrallere hayır diyoruz. Uygun bölgelerin bulunması gereklidir” dedi.

 

“ÖLECEKSEK TOPLU ÖLELİM”

 

Mahallelerine kömürlü termik santrali istemediklerini kaydeden Pınarça halkı “ Biz ölmek istemiyoruz. Buradan bütün Trakya’ya sesleniyoruz. Herkesin termik santral konusunda yanımızda olmasını istiyoruz. Öleceksek toplu ölelim. Herkesin bu termik santral konusunda birlik ve beraberlik göstermesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10