Sebze yetiştirmek keyifli bir uğraştır

Çerkezköy'de hizmet veren Ata Tarım Sahibi Ziraatçı Ulaş Cesur mevsimin sebze ekim mevsimi olduğunu belirterek sebze yetiştirmenin de oldukça zevkli ve keyifli bir uğraş olduğunu ifade etti.

Çerkezköy 26.03.2018 19:40:00 0
Sebze yetiştirmek keyifli bir uğraştır

Ulaş Cesur özellikle amatör olarak  evlerinin bahçelerine sebze eken vatandaşların bahçelerinde organik olarak yetiştirdiği sebzelerin daha lezzetli olması nedeniyle  çoğu insanın bunu alışkanlık haline getirdiğini ve her yıl mevsimine göre  çeşitli sebzelerin ekimini yaptıklarını belirterek, “ Özellikle amatör bir   bahçeci için sebze yetiştirmek son derece zevkli ve keyifli bir uğraştır. Önce 3-5 fide domates biber, belki de bir köşeye  maydanoz ekimi yaparlar  sebzeler yetiştiğinde ise bu merak zamanla  insanlarda vazgeçilmez bir hobi haline gelir.  Bahçede yetiştirilen ürünleri elimizle toplamak, bunları ailemize ve dostlarımıza sunduğumuzda aldığımız övgüler bizlere büyük gurur kaynağı olduğu gibi,  bahçemizde yeni sebze çeşitleri denemek için bizi teşvik eder ve bizde ekimini yapmadığımız yeni sebzelerin ekimini de yaparız.”dedi.

 

BAHÇELERİMİZDEKİ SEBZELER DOĞAL LEZZETLERDİR

 

Cesur şöyle devam etti, “Doğal lezzetlere hasret kaldığımız günümüzde dalından koptuğu anda tüketebileceğimiz sebzeler hem sağlık hem de damak tadımız açısından bulunmaz ve de inanılmaz bir lükstür. Bu da bahçelerimize kendi ellimizle ektiğimiz ve sulayıp ve de her hangi bir ilaç kullanmadan organik olarak yetiştirdiğimiz sebzelerdir. Sebze yetiştiriciliği zevkli ve dinlendirici bir uğraştır. Aynı zamanda da sebze yetiştiriciliği  günün yorgunluğunu ve stresini atmak için de birebirdir.  Ayrıca kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri iyice büyüyüp kartlaşmadan koparabilir, onları en taze ve de körpe haliyle sofranızda bulundurabilirsiniz. İnsanların kendi yetiştirdikleri sebzeler manavdan yada pazardan alınan sebzelerin tadından daha lezzetli olduklarını gördüklerinde ise evlerinde daha çok sebze yetiştirme uğraşında olanların sayılarının da çoğaldığı görülmektedir. Unutulmamalıdır ki her işte olduğu gibi sebze yetiştirmenin de bir takım önemli kuralları var. Önce toprağın hazırlanmasından başlayarak, yetiştirmenin her aşamasında zamanlama son derece önemlidir. Ekim, dikim, çapa, sulama, ilaçlama, ürünün toplanması gibi işlemler daima en uygun zamanda yapılmalıdır. Sebzeler çok kısa sürede büyür ve ürün verirler. Bu durum emeğimizin karşılığını kısa sürede almamız açısından çok güzeldir. Ancak bu süre zarfında yoğun bir bakım ve ilgi gereklidir” diye bilgi verdi.

 

 HER SEBZENİN EKİM DÖNEMİ FARKLI

 

Ulaş Cesur her sebzenin ekim döneminin farklı olduğunu ve dönemlerine göre sebzelerin ekiminin yapılması gerektiğini de belirterek, Özellikle şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Her sebzenin ekim dönemi farklıdır. Mesela bu ay bazı sebze ekimleri için geç kalmış olsanız bile hala ekebileceğiniz başka sebze tohumları da var onları da ekebilirsiniz. Mart ayında domates, bezelye, havuç, çeri domates, çarliston biber, beyaz kabak, dereotu, karnabahar,  patlıcan, salatalık, mısır, maydanoz, roka ekimi yapılır. Ayrıca Nisan ayında da domates,  bezelye, havuç, çeri domates, çarliston biber, mısır, beyaz kabak, maydanoz, dereotu, roka, karnabahar, patlıcan, salatalık gibi sebzelerin ekimi yapılır ve yapılmaktadır. Özellikle evlerinin bahçelerinde sebze yetiştireceklere tavsiyem şimdi sebze ekmenin tam zamanıdır.”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10