Çölyak hastalığına dikkat çektiler

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından Çerkezköy Nurullah Narin Ortaokulu'nda farkındalık semineri gerçekleştirildi.

Çerkezköy 7.04.2018 16:04:00 0
Çölyak hastalığına dikkat çektiler

ÇOĞU KİŞİ BİLMİYOR

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz “ 25 yıl bilmeyerek ve son altı yılda tanı almış bir çölyaklıyım. Size güzel yürekli öğrenciler, birer pırlanta yetiştiren öğretmenler, bunları baş tacı edip yönlendiren, desteleyen, yöneticiler ve sağlıklı, başarılı ve mutlu evlatlara sahip olmak isteyen değerli veliler, sizleri bugün bu seminerle belki de hiç duymadığınız ya da duyup getirileri ne bilmediğiniz bir hastalığı tanıtmak ve duyarlılığınızı artırmak için buraya topladık. Çölyak bugün toplumun çoğu üyesinin bilmediği fakat başına gelince onunla yaşamayı ve yaşam şekli haline getirmeye çalıştığı hastalıktır. Tabi çölyakla yaşam zor ve pahalıdır” diye konuştu.

 

“BU YOLA GÖNÜL KOYDUK”

 

Çölyak hastalığı hakkında bilgi veren Yılmaz “ Arpa, buğday, çavdar ve yulafın doğal yapısında bulunan bir çeşit protein olan glüten maddesine bağışıklık sisteminin tepki vermesidir. Bu tepki sonucunda ince bağırsağın içindeki vilüs yapılarının yok olması ile emilim işleminin yerine getirilememesi nedeniyle gıdalardan almamız gereken vitamin, mineral ezilemez ve kana karışamaz. Bunun sonucunda beslenme bozukluğu ve çölyak ortaya çıkar. Biz yetişkinler bile nefsimizle mücadele ederken bu çocukların dayanma gücünü nasıl artıracağız. Sorular bunlarla bitmiyor ama bir çözüm üretmekte gerekiyor. İşte seminerimizin amacı burada doğuyor. Toplumu bilinçlendirmek, gerekli ürünlere daha kolay ulaşmak ve çölyaklı çocuklarımızın da dışarıda gönül rahatlığıyla sosyalleşebileceği kafeler açabilmek için biz bu yola gönül koyduk. Siz değerli dinleyicilerden de bizlere destek olmanızı ve çevremizdekileri bilinçlendirmemizde de bizleri yardımcı olmanızı istiyoruz” dedi.

 

 ÇÖLYAK HASTALIĞINDA AİLEVİ KALITIM SÖZ KONUSUDUR

 

Yılmaz’ın konuşmasının ardından Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal hastalıkla ilgili sunum gerçekleştirdi. Çölyak hastalığı hakkında bilgiler veren Sunal “ Çölyak Hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen tüysü oluşumların bozulmasına neden olan, dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsaklarda hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir protein oluşturmaktadır. Çölyak hastalığında ailevi kalıtım söz konusudur. Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar.

 

YAŞAM BOYU SÜREN TEK GIDA ALERJİSİDİR

 

Çölyakın hangi yaşlarda görüldüğü konusunda bilgiler veren Sunal “ Hastalık yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkla ortaya çıktığı görülmüştür. Ameliyat,doğum sonrası, gebelik, viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. İnsanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Çölyak hastalığının görülme sıklığı yüzde bir ile binde 3 arasında değişmekte olup, Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında tahmin edilmekte ikin ancak yüzde 10’una tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir” dedi.

 

TEŞHİSİ ZOR OLAN HASTALIKTIR

 

Çölyak hastalığının çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal husursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama, boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Sunal “ Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekte birlikte belirtiler başka hastalıkları da düşündürmekte olduğundan teşhisi zor olan hastalıklardandır. Erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Teşhiste kan testleri, serolojik özel testler ile ön tanı konmakta, kesin tanı içinse ince bağırsak biyopsisi gerekmektedir” dedi.

 

SIKI BİR DİYETTİR

 

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Sunal “ Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları ayrıcı marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmeli glütensiz gıdaları tüketmelidir. Çölyak hastalarımız tüm sebzeler, tüm meyveler, tüm bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk, una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları bezin hazırlamada kullanabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu, evde çekilmiş güvenli baharatlar kullanılabilir. Çölyak hastaları çok iyi etiket okuyucu olmalı, etiketsiz gıda tüketiminde de çok dikkat etmelidirler. İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler gibi glüten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalıdır” dedi.

 

TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

 

Etkinlikte öğrenciler şiirler okuyarak çölyak hastalarına destek verdiler. Çölyak hastası Irmak Mutlu’nun babası Serkan Mutlu’nun konuşması salondakileri duygulandırırken,  Optimed Hastanesi diyetisyeni Sinem Kaya çölyak hastalarının diyetleriyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Program sonunda Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal, Diyetisyen Sinem Kaya ve Optimed Hastanesi yetkililerine teşekkür belgesi verildi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10