''Şehitler üzerinden siyaset malzemesi olmaz''

Çanakkale'de, 57. Alay Şehitliği'nde isimleri yazılı olan Tekirdağlı şehitlerin isimlerinin ve Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinin kaldırılması üzerine düzenlenen basın toplantısında konuşan Tek

Tekirdağ 26.04.2018 09:35:00 0

Çanakkale Zaferi’ndeki Kara Harekâtı'nın 103. Yıl dönümünde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale'de, 57. Alay Şehitliği'nde isimleri yazılı olan Tekirdağlı şehitlerin isimlerinin ve Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinin kaldırılması üzerine basın toplantısı düzenledi.

 

BASIN MENSUPLARI DA YER ALDI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz ve yürüyüş komitesi üyeleri ile basın mensupları yer aldı.

 

‘’BİZİ OLDUKÇA ÜZDÜ VE ÖFKELENDİRDİ’’

 

57. Alay'ın büyük kayıplar vererek göstermiş olduğu büyük kahramanlık, Çanakkale'nin ruhunu oluşturduğunu, ancak bu ruha saygısızlık yapıldığını ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak; ‘’Çanakkale, Tekirdağ'dan başlar demiştik. Buradan çıkan askerler, komutanlar 19. Fırka ve 57. Alay ile büyük kahramanlıklar göstermişlerdir. Bu gurur Tekirdağ'ın ve tüm Türkiye'nindir. Her sene büyük coşkuyla kutladığımız, gururla döndüğümüz etkinlikten bu yıl büyük üzüntüyle döndük. Orada, Çanakkale Şehitliği'nde, Atatürk'ün sözleri ile birlikte maalesef Tekirdağlı şehitlerimizin isimleri de kaldırılmıştır. Bu bizi oldukça üzdü ve öfkelendirdi’’ dedi.

 

‘’ŞEHİT ÜZERİNDEN KİMSE SİYASET YAPMASIN’’

 

Şehitler üzerinden siyaset malzemesi olmaz diyen Albayrak; ‘’Bu, bizim en hassas olduğumuz konu. Tarihten günümüze tüm şehitlerin siyasete karıştırılmasına karşıyız. Tüm şehitlerimiz kalbimizdedir ve bizim için kutsaldırlar. Asla ve asla şehit üzerinden kimse siyaset yapmasın. Ortak duygularımız üzerinden siyaset yapılmaya kalkılmasın. Dinimiz, vatanımız, milliyetçiliğimiz, bayrağımız ve Mustafa Kemal Atatürk, bunlar Türk milletinin ortak paydalarıdır. Bunların siyasete karıştırılması ahlaki ve etik değildir. Çanakkale'de Tekirdağlı şehitlerimizle birlikte Atatürk'ün sözleri de silindi. Bunun izahı yok. Neden bunu yaptılar? Anlam vermek güç. Biz, bu isimlerin unutturulmasına asla ve asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

 

‘’BİZLER TARİHÇİ DEĞİLİZ’’

 

Çanakkale Zaferi'nde Tekirdağ'ın çok önemli bir rol üstlendiğini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka da; "Bizler tarihçi değiliz. Tarih konusunda ahkâm da kesecek değiliz. Ancak bir gerçek var. Çanakkale Zaferinin doğum yeri Tekirdağ'dır. Tekirdağ'ın itibarına sessiz kalamayacağımız için bu basın toplantısını düzenliyoruz. Toplantı tarihi olarak da Çanakkale Kara Harekâtı'nın yıl dönümünü seçtik’’ dedi.

 

‘’ÇANAKKALE'NİN ÖNSÖZÜ 57. ALAY'DIR’’

 

25 Nisan’ın 57. Alay'ın da tarih sahnesine çıktığı tarih olduğunu ifade eden Dodurka; ‘’ Yine bu tarih, Atatürk'ün kendi inisiyatifiyle riskleri göze alarak 57. Alay'ı Arıburnu'na sevk ettiği tarihtir. Ardından da Atatürk Arıburnu Cephesi’nin komutanı olmuştur. Çanakkale Kara Savaşı'nın simgesi haline gelen ve savaşın kaderini değiştiren 57. Alay, Atatürk tarafından 1 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ'da kuruldu, sancağını Tekirdağ'da aldı ve eğitimlerini burada aldı. Onun için Türkiye'nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale'nin önsözü 57. Alay'dır. 57. Alay'ın da önsözü Tekirdağ ve Tekirdağlılardır. Neden Atatürk'ü ve Tekirdağ'ı itibarsızlaştırıyorlar' Bundaki amaç ne'  Şimdiye kadar Çanakkale'deki, 57. Alay'daki şehitliğimiz üzerinde sembolik taşlar vardı ve bu sembolik taşlarda Tekirdağlı şehitlerin isimleri yazmaktaydı’’  dedi.

 

BU İSİMLERİ UNUTTURMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEYECEK

 

Bu isimlerin nedensiz bir şekilde, hiçbir açıklama yapmadan kaldırıldığını kaydeden Dodurka; ‘’Bizim tüm şehitlerimize saygı ve sevgimiz sonsuz. Onların isimleri neden yazılıyor gibi bir düşüncede değiliz. Tekirdağ'ın şehitlerinin ismi neden kaldırılıyor' Hem de hiçbir sebep yokken. Biz bunu merak ediyoruz. Sadece Tekirdağlı şehitlerimizin isimleri kaldırılmadı. Bunun yanında Atatürk'ün sözleri de kaldırıldı. Hem Tekirdağ hem de Atatürk itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Bu isimlerin kaldırılması Tekirdağlıları gücendirdi. Buna üzülmeyen hiçbir Tekirdağlı olamaz. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilimiz Sayın Faik Öztrak da duyarlı davranarak Meclis'e soru önergesi sundu. Kendisine de bu duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Biz diyoruz ki, bu isimleri unutturmaya kimsenin gücü yetmeyecek’’ dedi.  57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz ise Tekirdağlı şehitlerin isimlerinin şehitlikten kaldırılmasına tepki göstererek bu konudaki tepkileri her platformda dile getireceklerini ifade etti. Toplantı, basın mensuplarının sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10