Zümbül: Araçlarda yaz lastikleri kullanılmaya başladı

Oto lastikçileri 1 Nisan tarihi itibariyle artık araç sürücülerinin yaz lastiklerini takmaya başladıklarını belirtti. Çerkezköy Zümbül Oto Lastik Genel Müdürü Ahmet Zümbül, can ve mal güvenliÄ?

Çerkezköy 27.04.2018 15:59:00 0
Zümbül: Araçlarda yaz lastikleri kullanılmaya başladı

Çerkezköy Zümbül Oto Lastik  Genel Müdürü  Ahmet Zümbül, 1 Nisan tarihi itibariyle   araçlardaki kış lastiklerinin çıkarılarak yerine yaz lastiklerinin takımına başlanıldığını söyledi.  Ahmet Zümbül; “Araçların en önemli aksamlarından biri de lastikleridir. Araçlara mevsimine göre yaz ve kış olarak zamanı geldiğinde takılmalı. Kış lastikleriyle yaz aylarında araçlar çalışır ise hem yakıt fazla harcar hem de aracın hızını keser. Çünkü kış lastiklerinin performansı soğuk havalara göredir. Ama yaz lastikleri ise yaz aylarına göre imal edilmiş ve hava sıcaklığına göre de aracın performansını sağlamaktadır.”dedi. Zümbül, araçlara yaz lastik takımına başladıklarını ve yaz lastiklerinin takımının ay sonuna kadar devam edeceğini de belirtti.

 

" ARAÇLARA UYGUN LASTİK TAKILMALI"

 

Ahmet Zümbül, araç sahiplerinin araçlarına takacakları lastiklerin mutlaka araca uygun lastikler taktırmaları gerektiğini de belirterek, “Aynı zamanda kış ve yaz lastikleri gibi araçlarda kullanılması gereken jantlarda önemli aksamlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle araca uygun olan lastik ve uygun olan jantların takılması gerekmektedir. Lastiğe uyum olmayan jantların da kazaya davetiye çıkaracağını da unutulmamalıdır. Aynı zaman da araçtaki lastikle jant da hava koşullarına uyumlu olması lazım. Araca takılan lastik ve jant aracın ve sürücünün emniyeti bakımından da önemlidir.”diye konuştu.

 

"MEVSİMİNE GÖRE LASTİK KULLANIMI ÖNEMLİ"

 

Zümbül , araçlarda mevsimine uygun lastik kullanımına da dikkat çekerek; “Yaz lastiklerinin kış aylarında kullanımı büyük risk  taşır. Yaz lastikleri, hava sıcaklığının 7°C’nin altına düştüğü durumlarda esnekliklerini kaybederek, ıslak, karlı ve buzlu yollarda gereken performansı gösteremez. Güvenlik ve performans açısından yaz lastiklerinin dış derinliğinin 3 milimetre altına düşmemesi gerekir. Hava sıcaklığının 7°C’nin altına düştüğü durumlarda yaz lastiklerinin yol tutuşu zayıflar ve fren mesafesi uzar. Bu nedenle soğuk havaların olduğu aylarda kış lastikleri, hava sıcaklıklarının olduğu aylarda da yaz lastikleri mutlaka takılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

"KIŞ LASTİKLERİNİN YAZ AYLARINDA KULLANIMI ÇOK RİSKLİDİR"

 

Mevsim dışı lastik kullanmanın da riskli olduğunu kaydeden Ahmet Zümbül; “Kış lastiklerinin yaz aylarında kullanımı hem riskli, hem de ekonomik açıdan da oldukça  zararlıdır. Kış lastikleri, hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında, yaz lastiklerine göre daha yüksek dönme direnç gösterdiğinden dolayı daha kolay aşınır ve yakıt tüketimini de normalin iki katı üç katı artırır. Kış lastiklerinin güvenlik ve performans sağlayabilmesi için diş derinliğinin 4 milimetre altına düşmemesi gerekir. Yaz aylarında kış lastiklerinin kullanımı halinde fren mesafesi de uzar ve yol tutuşu çok zayıflar. Bu nedenle yaz aylarında yani hava sıcaklıklarının olduğu aylarda araçlarda mutlaka yaz lastikleri kullanılmalıdır. Aynı zamanda yaz lastiklerinin hamuru kış lastiklerininkilerden çok farklıdır. Kış ve yaz olarak araçlarda kullanılan lastikler aynı zamanda aracında ömrünü de uzattığı gibi emniyet acısından da önemlidir” diye bilgi verdi.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10