''Önümüzdeki engeller kalktığı zaman biz engelli değiliz''

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi Kadın Kolları ve Kapaklı Kent Konseyi işbirliği ile engelliler yararına düzenlenen yemekte konuşan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer " Devlet toplumun bütün kesi

Kapaklı 6.05.2018 12:04:00 0

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi Kadın Kolları ve Kapaklı Kent Konseyi işbirliği ile engelliler yararına HawthornSuites BY Wyndham Otel’de yemek düzenlendi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Cuma akşamı saat 20.30’da gerçekleştirilen yemeğe Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve eşi Fatma Mandalı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Kenan Seçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, Milletvekili aday adayları Akın Yılmaz, Arzu Mandalı Sucu, Selami Hekimoğlu, Mutlu Canbaz, Atatürk Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Çerkezköy Adliyesi Yazı İşleri Müdürü Erbay Bekiroğlu, Kent konseyi üyeleri, meclis üyeleri, iş adamları, iş kadınları ve dernek üyeleri katıldı.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan “ Belediye engelli yaşam evi projemiz için 1750 metrekare taşınmazı derneğimize bağışlamıştır. Şuanda engelli yaşam evimizin projesiyle ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi genel sekreterim ve proje müdürüm yerinde inceleme yapmıştır. Bizlere olan desteğinizden dolayı Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a derneğimiz adına sonsuz teşekkür ediyorum. Arzumuz bu yıl yaşam evimizin temeline başlamaktır. Bu geceyi düzenlememizde bize sponsor olanlara da sonsuz teşekkür ediyorum. Dernek üyelerimizden Ülker Girgin 2018 Antalya’da düzenlenen Türkiye Engelli Sporcular Federasyonu Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda mix takım ikincisi olarak gümüş madalya kazanmıştır. Başarılarının devamını diliyoruz. Bizleri böyle önemli bir gecede yalnız bırakmadığınız için tüm katılımcıları en içten duygularımla selamlıyorum” dedi.

 

“200 BİN ÜYEMİZ VAR”

 

Devlet İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.9’unu engelli vatandaşların oluşturduğunu kaydeden Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz“ Bu da nüfusa göre 9.5 milyon engelli demektir. Düne kadar baktığımızda sosyal, eğitim ve istihdam alanları engellere göre değildi. Biz bununla mücadele etmek için 1960’dan bu yana 60 şube ve 200 bin üyesi ile ciddi bir sivil toplum kuruluşu olarak sorunları dile getirdik. 2015 yılında çıkartılan yasa ile birlikte engelliler gün yüzüne çıkmaya başladı. Düne kadar utanıp saklanan, ailesi tarafından balkona kilitlenen üyelerimiz şimdi evde bakım ücreti alıyorlar” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN İLK BİNASI KAZANDIRILDI

 

Türkiye Cumhuriyeti içerisinde Tekirdağ olmanın ayrıcalıklarından bahseden Boyraz“ Türkiye’de ilk bayrağı çeken, engellilere hizmet götüren, engellilere toplum içerisinde engelleri kaldıran Çorlu Belediyesi ve TSD Çorlu şubesidir. Türkiye’de ilk defa devlet hazinesinden aldığı arazi ile kurucu başkan Suat Yaşam’ın önderliğinde kollarını sıvayarak arkadaşlarıyla beraber TSD zihinsel engelliler iş okulu açıldı. 150’ye yakın öğrenci okuyor. Daha sonra ise Çerkezköy şubemiz kuruldu. Dönemin Belediye Başkanı Ali Ertem dolmuş durağını istimlak etti, yeşil alan olmasına rağmen imar yasasını açtırdı.  Çerkezköy’e 6 katlı Türkiye’nin tek binasını kazandırdı. Bu bina her yere örnek oluyor. Kapaklı Belediyesi de yapacakken Tekirdağ’ın büyükşehir olması nedeniyle olamadı. Ancak mücadelenin de peşini bırakmadı. Bugün 2 dönümlük yeri tahsis ettirmiş, bu sene iyinin iyisini yaparım diyor. Keşke tüm Türkiye Tekirdağ olsa. Engelleri kaldıran yerel yönetimler bizim baş tacımızdır. Önümüzdeki engeller kalktığı zaman biz engelli değiliz. Bize bu imkanları sunan yerel yöneticilere teşekkür ediyoruz’’ dedi.

 

“SİYASAL ANLAMDA AYIRT ETMEDİK”

 

Yemeği düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Yerel yönetim olarak hiçbir zaman siyasal anlamda ayırt etmedik. Sosyal demokrat, milliyetçi, AK ve İYİ Partiliyiz dedik. Biz ötekileştirmeye devam edersek Suriye ve Irak gibi oluruz. Düşüncesi ve görüşü ne olursa olsun Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalmak kaydıyla cumhuriyetine sahip çıkmakla al yıldızlı bayrağı gönderden hiçbir zaman indirmemek kaydıyla ne mutlu türküm diyeceğiz” diye konuştu.

 

“KAPAKLI OLARAK BİR BÜTÜNÜZ”
 

Kapaklı’nın çiçeği burnunda bir ilçe olduğunu kaydeden Mandalı “ Şuan nüfusumuz 113 bindir. Kapaklı olarak bir bütünüz. Birbirimizi iyi sevmemiz lazım. Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri tamamıyla kaldırmamız gerekiyor. Herkes birer engelli adayıdır. Onlarla birlikte yürüyelim ki engelli aday adayı olduğumuzu unutmayalım. 4 yaşındaki ilçenin diğer ilçelere yetişebilmesi için devlet büyüklerimizden hizmet aktarmalarını istiyoruz. Bize ayrıcalık yapsınlar. Biz ilçe olduk, ama bu ilçe statüsü ile eksiklerimiz var. Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer elindeki olanakları kullanarak hizmetleri aktarmaya çalışıyor” dedi.

 

“337 KİŞİYE EVDE BAKIM MAAŞI BAĞLANDI”

 

Programda son olarak konuşan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer “ Devlet toplumun bütün kesimlerine ilgi göstermek zorundadır. Devlet bir kişinin yakınına, eşine, oğluna bakan aile bireylerine aylık bin 85 TL evde bakım hizmeti veriyor. Bu ay itibariyle Kapaklı’da 377 kişiye devletimiz bu maaşı bağladı. Kapaklı’da bunu geliştirip daha fazla kişiye ulaşmamız gerekiyor. Devletimiz her zaman engellilerimizin yanındadır. Devlet ne kadar yardım yaparsa yapsın bu derneklerin sivil toplum kuruluşlarına da ihtiyacı vardır. Vakıfların daha fazla çalışması gerekiyor. Kent konseyimizin öncülüğünde düzenlenen yemeği gerçekleştirenlere ve destekte bulunanlara teşekkür ediyorum. Engellilerimize hepimizin destek olması gerekiyor” dedi.

 

“HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ”

 

Konuşmaların ardından gecede emeği geçenlere plaket takdim edilirken, programda çekiliş için numaraların yer aldığı çoraplar dağıtıldı. Programda dernek yararına özgür atlar rölyef tablosu açık arttırmaya çıkartıldı. 600 TL ile açık arttırmaya çıkartılan tablo için Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer 750 TL verirken, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise bin TL verdi. Tabloyu ise bin 500 TL veren AK Parti Tekirdağ milletvekili aday adayı Akın Yılmaz aldı. Herkesin birer engelli adayı olduğunu kaydeden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Akın Yılmaz “ Hepimiz birer engelli adayıyız. Sivil toplum kuruluşlarının iş adamlarının böyle müstesna gecelerde destek olması gerekiyor. Hiçbir zaman böyle programlara da kayıtsız kalmayalım” dedi.

 

AHMEDOV SÜPRİZİ

 

Gecede Türkiye’de yaşayan Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı ve aynı zamanda Rusya-Türkiye Diyalog Platformu’nun Başkanlığı görevini de yürüten Dağıstanlı sanatçı Ahmed Ahmedov’da sahneye çıkarak birbirinden güzel şarkıları seslendirdi. Ahmedov’un mini konserinin ardından davetliler çalan müzik eşliğinde gönüllerince eğlendi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10