Yağış buğdayı da 15 gün etkiledi

Trakya'da aşırı yağış, ardından kuraklık, hasat zamanı da yoğun yağmurlarla birlikte ortaya çıkan iklim değişikliği, buğdayı etkiledi. Tekirdağ'da 15 gün gecikmeyle hasada başlayan çiftç

4.07.2018 16:55:00 0
Yağış buğdayı da 15 gün etkiledi

Türkiye'nin buğday ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Trakya'da, değişen iklim şartları buğdayı etkiledi. 

 

KÖK HASTALIĞI ÇIKTI

 

Trakya’da tohum ekme zamanı aşırı yağışlar, ardından yağışların mevsiminde düşmemesi sonucu meydana gelen kuraklık üründe 'kök hastalığı' ortaya çıkardı. Kök hastalığı Tekirdağ'daki aşırı yağışlar nedeniyle de üreticiler zamanında hasat yapmak için tarlalara giremedi. Bölgede 1 milyon 750 bin dekar alanın büyük bölümünde görülen hastalık ve zamanında hasat yapılamaması nedeniyle yaşanan verim kaybı üreticileri üzdü. 

 

TRAKYA'DA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÖZELLİKLE HUBUBAT TARIMINDA OLUMSUZLUĞA NEDEN OLDU

 

Tekirdağ'da üreticiler buğday tarlalarında 15 gün gecikmeyle hasat yapmaya başladı. Yağışlar nedeniyle zeminin yumuşak ve buğdayların da rutubetli olduğunu belirterek, bu nedenle hasat yapılan ürünün de kalitesinin düştüğünü söyleyen Tekirdağ Önder Çifti Derneği Başkanı İmdat Güngör, "Trakya'da iklim değişikliği özellikle hububat tarımında olumsuzluğa neden oldu. Kış aylarının çok yağışlı geçmesi, bahar aylarında havanın aşırı kurak olması, bitkilerin kötü şekilde oluşmasına neden oldu. Ayrıca hasatta verim kaybı ve buğdayın tam gelişmemesine neden oldu. Diğer yandan bu olumsuzluk hayvancılıkta kullandığımız buğday saplarının da kaliteli gelişmesine engel oldu’’ dedi. İmdat Güngör, Tekirdağ'da buğday hasadının yüzde 30-5'inin yapılabildiğini belirterek, il merkezi dışındaki alanlarda verimin çok düşük olduğunu söyledi. 

 

RUTUBET YÜKSEK ÇIKTI


Çiftçi Hüseyin Engin'in ürünü üzerinde ziraat mühendisi Emre Akyüz tarafından yapılan incelemede rutubet oranı yüzde 15.7 düzeyinde çıktı. Oranın normalde 2.0 olması gerektiğini belirten Hüseyin Engin, "Oranlar hâlâ yüksek çıkıyor. Bu neden ile hasada 2-3 gün daha ara verebiliriz" dedi.

 

BUĞDAY REKOLTESİ YÜZDE 8 DÜŞTÜ
 

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Genel Sekteri İlknur Menlik de; ‘’Buğday rekoltesindeki yüzde 8'lik düşüşe zamanında beklenen yağışların düşmemesi ve ekim alanlarındaki daralma neden oldu. 2018 yılında Türkiye genelinde 20 milyon ile 20 milyon 500 bin ton arasında rekolte bekleniyor. İç Anadolu Bölgesi'ne zamanında beklenen yağışın düşmemesi ve geçtiğimiz yıla oranla ekili alanlarda yaşanan yüzde 8-10 arası daralma rekolteyi düşürmüştür" dedi.

 

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10