Maliyetler kurban fiyatlarına yansıyacak

Yem fiyatlarında yaşanan devamlı artış nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini kaydeden Çerkezköylü büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri bu nedenle kurbanlık fiyatlarında bu yıl yüzde 30-35â

5.07.2018 16:17:00 0
Maliyetler kurban fiyatlarına yansıyacak

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Emekli Ziraatçı Zekeriya Dönmez, maliyetlerin yükselmesi ile birlikte hayvan yetiştiricilerinin sıkıntılı olduğunu ifade ederek“Özellikle bir yıldan bu yana devamlı olarak artan yem fiyatları gerek küçükbaş gerek büyükbaş hayvan yetiştiricilerini maliyetlerin artması nedeniyle büyük ölçüde sıkıntıya soktu. Bu nedenle artan yem fiyatları ile birlikte artan maliyetler nedeniyle bu yıl kurbanlık fiyatları yüzde 30-35 oranında bir artış gösterecek. Çünkü insan gibi hayvanlarında üç öğün beslenmesi gerekiyor ve beslemek zorundasınız. Maliyetler yükseldikçe de özenle yetiştirdiğiniz küçük ya da büyükbaş hayvanı değerinin altında yok pahasına verdiğiniz zaman hem boşuna beslemiş ve emek vermiş olursunuz hem de en önemlisi zarar edersiniz. Çünkü hayvan yetiştiriciliği özen isteyen iş. Yemi ayrı, sağlık bakımı ayrı iş her biri maliyet dolayısıyla bu yıl kurbanlık fiyatları halkımızın beklentilerinin üzerinde bir fiyatla satışa sunulacak. Kısaca artan maliyetler kurban fiyatlarına yansıyacak” dedi.

 

ARTAN MALİYETLER FİYATLARI DÜŞÜRMEZ

 

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak da 25 yılı aşkın büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptığını belirterek, “Her şeyi ile dört dörtlük özel ve modern ahırlarda yapıyorum. Aşıları zamanında yapılıyor. Her gün tek tek kontrolleri yapılıyor. Ancak yem fiyatlarındaki ve mazotaki artışlar belimizi büküyor. Son yıllarda hayvan yetiştiriciliği çok maliyetli olmaya başlamasıyla fiyatlarda da devamlı yükselme oluyor. Özellikle doğal beslenmenin yanında daha sağlıklı olmaları için özel vitaminli yem de veriyoruz. Bu da maliyetleri ister istemez yükseltiyor. Maliyetlerin yükselmesiyle birlikte bölgemizde birçok hayvan yetiştiricisi hayvancılıktan vazgeçti. Hayvan yetiştiricileri olarak hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Özelliklede şunu belirtmekte fayda görüyorum. Hayvancılıktan vazgeçenlerin niye vazgeçtikleri araştırılıp, onları vazgeçiren sorunların halledilmesine çalışılmalı. Mera hayvancılığının geliştirilmesiyle, yem fiyatlarındaki bu hızlı artışların önüne mutlaka geçilmeli geçilmediği sürece artan maliyetler nedeniyle ucuz et yemek mümkün değil ve artan maliyetler nedeniyle fiyatlar da düşmez. Bu nedenle artan maliyetler nedeniyle bu yıl kurban fiyatları geçen yıla göre biraz yüksek olacak. Ancak ne kadar olur şu anda bir şey söylemek yanlış olur” dedi.

 

 

Haber/Seyit SÜREN  


0282 726 91 91
0282 747 65 10