O bölgede neden denetimler yapılmadı  ?

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında nedeniyle meydana gelen tren kazası sonrası bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Yüceer, yetkililere " O b

Çorlu 9.07.2018 17:42:00 0
O bölgede neden denetimler yapılmadı  ?

24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında ihmaller zincirinin olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partili Yüceer “ Dün saat 17.00 sularında Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Sarılar Köyü yakınlarında, İstanbul-Edirne arası sefer yapan bir yolcu treni vagonların raydan çıkması sonucu devrildi. En son hükûmet yetkilileri kazada hayatını kaybedenlerin sayısının 24 ve yaralıların ise 124 olduğunu açıkladı. En başta hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara ise acil şifalar diliyorum. Başbakanlık kazanın hemen ardından geçici yayın yasağı getirdi; ancak kamuoyunun merak ettiği birtakım sorular var” dedi.

 

“KADER VEYA FITRAT DEĞİL, İHMALLER ZİNCİRİ!” 

Yüceer “En başta Sirkeci-Uzunköprü tren hattının yenilenmesi için verilen ihalenin uygulanıp uygulanmadığı konusu. Bu tren hattının yenilenmesi için 2 Ocak tarihinde ihale verildiği ve 2 Mayıs’ta da hattın açıldığını biliniyor; ancak sonrasında yenileme ve bakım ihalesinin ‘ödenek olmadığı’ için kesintiye uğradığına dair ciddi iddialar söz konusu. Diğer taraftan, Ulaştırma Bakanlığı, kazanın ‘aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından’ kaynaklandığını açıklamıştır. Menfez ve ray arasındaki toprağın boşalmasını engelleyecek bir mühendislik tekniği henüz icat edilmemiş midir? O bölgede neden denetimler yapılmamıştır? Güzergahlarda bu tür durumlarda arızaları haber vermek üzere görev yapan ‘yol bekçilerinin’ demiryollarındaki özelleştirmeler nedeniyle kadro dışı bırakılmasının gerekçesi nedir? Menfez temizliği yapılmadan dolguyla rayların yükseltilmesinin gerekçesi nedir? Traverslerin hemen dağılması yine bir kalite sorunu değil mi? Travers fabrikaları kapatılmış, özel firmalar kollanarak tekelleşme sağlanmış. Kamuoyu bu ve benzeri birçok soruya yanıt beklemektedir”

 

“İHMALİ ‘KAZA, KADER, HAVA MUHALEFETİ’ DİYEREK KAPATAMAZSINIZ” 

Kazaların ‘kader, fıtrat, hava muhalefeti’ denilerek kapatılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Yüceer “ Eğer kazada ihmal varsa bunu ‘kader, hava muhalefeti diyerek kapatamazsınız. Bir ihmal varsa, en azından bu felaketleri bir daha yaşamamak adına ciddi çalışmaların yapılması lazım. Kazadan sorumlu olanların gereğini yapması çağrısında bulunuyoruz. İdari personelden yüklenici firmaya kadar kimlerin sorumluluğu varsa ortaya çıkarılmalıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizde bu durum biraz daha farklı işliyor. Tren faciasının ardından hemen ‘yayın yasağı’ getirilmesini iyi niyetli yorumlamak mümkün değildir. Elbette dezenformasyonu önlemek ve kazazede ve yakınlarının hassasiyetlerini taşımak çok büyük önem arz ediyor; ancak dün tam da ihmaller konuşulmaya başlayınca haber sitelerine erişimin engellenmesi, kazaya ilişkin yetkililerin net açıklamalar yapmaması, devletin haber ajanslarının güncel bilgileri paylaşmaması, yayın yasağının ‘ihmaller zincirinin’ üzerini örtmeye dönük bir çaba olduğunu gösteriyor. Üstelik kazada tanıdığı olan yüzlerce insan, yayın yasağı nedeniyle mağdur olmuş ve yakınlarının durumu ve yakınlarına nerede ve nasıl ulaşacağı noktasında sıkıntılar yaşamıştır. Şu an acımız çok taze, insanlar henüz tam olarak bilgi almış değil. Biz, CHP olarak, detaylı bir inceleme yaptıktan sonra sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu. Yüceer daha sonra bölge hastanelerine giderek yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

 

Haber/Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10