Aygun: Ekmeğe zam kaçınılmaz görünüyor

Buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye'nin, AK Parti iktidarında yabancı ellere muhtaç hale geldiğini öne süren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun; '' Geçtiğimiz yı

16.07.2018 13:34:00 0
Aygun: Ekmeğe zam kaçınılmaz görünüyor

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun; ‘’Türkiye'de 2017 yılında 21 milyon 500 bin ton buğday rekoltesi oluşmuş iken TÜİK verilerine göre 2018 yılında ülke genelinde 20 milyon-20 milyon 500 bin ton arasında rekolte bekleniyor. Oysa TÜİK rakamları da gerçeği yansıtmıyor. Gerçekler, gizleniyor’’ dedi. 

 

'KÖK HASTALIĞI' ORTAYA ÇIKARDI

 

İç Anadolu Bölgesi'ne zamanında beklenen yağışın düşmemesinin, Trakya’da aşırı yağışın ardından başlayan kuraklığın, hasat zamanı da yoğun yağmurlarla birlikte ortaya çıkan iklim değişikliğinin buğdayı vurduğunu dile getiren Aygun; ‘’ Ne yazık ki Trakya’da buğday başakta çimlenmeye başladı. Tohum ekme zamanı gerçekleşen aşırı yağışlar veya yağışların mevsiminde düşmemesi sonucu meydana gelen kuraklık üründe 'kök hastalığı' ortaya çıkardı. Kök hastalığı Edirne'de üründe yüzde 50'ye varan kayıp yaşatırken, Tekirdağ'daki aşırı yağışlar nedeniyle de üreticiler zamanında hasat yapmak için tarlalara giremedi. Bölgede 1 milyon 750 bin dekar alanın büyük bölümünde görülen hastalık ve zamanında hasat yapılamamasından kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor’’ dedi.

 

 BUĞDAYIN TON FİYATI BİN 50 TL OLARAK BELİRLENDİ

 

Rekolte düşüşündeki diğer nedenin ise geçtiğimiz yıla oranla ekili alanlarda yaşanan yüzde 8-10 arası daralma olduğunu kaydeden Aygun; ‘’Nitekim; girdi fiyatlarına rağmen açıklanan buğday fiyatlarının az olması çiftçinin buğday ekiminden vazgeçmesine neden olmaktadır.  Bu yıl ise buğdayın ton fiyatı bin 50 TL olarak belirlendi. Ancak birçok çiftçi düşük kalite sebebiyle bu rakamları da göremeyecekSon dönemde yaşanan mevsim normalleri dışındaki yağışlar buğdayda rutubetin artmasına, hasadın zorlaşmasına ve kalitenin düşmesine yol açtı’’ dedi. 

 

MUTFAĞA ATEŞ DÜŞECEK

 

Toprak Mahsulleri Ofisi protein ve kalite bazlı alım yaptığından, kalitedeki zayıflamanın kaçınılmaz olarak fiyatlara yansıyacağını öne süren Aygun;  Bu durum ekonomik anlamda darda olan çiftçi gelirini olumsuz yönde etkileyecek ve özellikle ekmek ve makarna üretimine yönelik kaliteli buğday ihtiyacını ortaya çıkaracak. Artan girdi maliyetleri, buğdayda düşen verimlilik ve kalite; çiftçiyi üretimden çekilmeye sebep olmaktadır. Bu da ülkemizin buğdayda ithalata devam edeceği sonucunu doğurmakta’’ dedi. Gramajı düşen ekmeğe zam gelmesinin kaçınılmaz bir hal alacağını ve mutfağa ateş düşeceğini öne süren Aygun; ‘’Et, soğan, patatesten sonra vatandaş ekmek yerken de kara kara düşünecek gibi görünüyor! Yeni Bakan; acil olarak tarımın sorunlarına el atmak, çiftçimizin maliyetlerini düşürmek için gereken önlemleri almak zorunda. Olan vatandaşımıza oluyor’’ dedi. 

 

 

Haber: Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10