Dolardaki artış akıllı telefonları da vurdu

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesiyle fiyatı en çok artan ürünlerin başında akıllı telefonlar geliyor.

9.08.2018 17:36:00 0
Dolardaki artış akıllı telefonları da vurdu

 

Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesiyle fiyatı en çok artan ürünlerin başında akıllı telefonlar geliyor. Son bir ay içinde İPhone telefonlarda yüzde 27 zam geldiğini kaydeden esnaf, İPhone’nin en üst telefonu olan İ Phone X’in fiyatının 7 bin TL olduğunu ve 36 taksitle fiyatların 12 bin 900 TL’ye çıktığını ifade etti.

 

Dolar yükseldi Türkiye ‘de birçok akıllı telefonun fiyatı arttı. Son zamanlarda yükselişini bir türlü önlenemeyen dolar kurundaki artış sonunda akıllı telefonlara zam olarak yansıdı.

AKILLI TELEFONLAR REKOR KIRDI

Doların 5.50’i aşarak Türk Lirası karşısında tarihin en büyük rekorunu kırması teknoloji pazarına darbe vurdu. Akıllı telefon, tablet, TV, bilgisayar, akıllı saat gibi cihazların büyük kısmı yurtdışından geldiği için stoklara bağlı olarak kampanyalarını yavaşlatan teknoloji perakendecileri, bir ay özellikle akıllı telefonlara büyük zam geldiğini kaydetti.

YÜZDE 27 ZAM GELDİ

Son dönemlerde özellikle İ Phone telefonlara yüzde 27 zam geldiğini kaydeden Mavi İletişim sahibi Sebahattin Çolakoğlu “ Cep telefonu sektörü kura endeksli olduğu için aksesuar, teknik servis de dolar yükselince bunlardaki fiyatlarda artıyor. Doların yükselmesiyle birlikte de alım gücünü zayıflatıyor. Nakit almanın dışında kredi kartında da taksitlendirme olmuyor. Son bir ay içinde i phone telefonlara yüzde 27 zam geldi. Vatandaşlar telefonun zaruri ihtiyaç olduğundan dolayı bir şekilde cep telefonu sahibi olmak zorunda hissediyor. Bugün kimse cep telefonsuz bir iki gün geçiremiyor” dedi.

KORKUNÇ RAKAMLAR

Nakit 4 bin TL olan bir İ Phone telefonun bir ay içinde 5 bin TL’ye yükseldiğini kaydeden Çolakoğlu “ 5 bin TL’nin üstüne 12-24-36 ay vade farkı koyduğumuz zaman telefon fiyatları 6 bin 500 TL’ye çıkıyor. İ Phone X 64 MB almak isteyen bir vatandaşımız nakit 7 bin TL’ye aldığı telefonu taksitle aldığı zaman fiyatlar kasko ile birlikte 13 bin TL’ye çıkıyor. Bu rakamlar gerçekten çok korkunç. O yüzden fiyatlarla ilgili düşme olacağını da düşünmüyorum. Vatandaş diğer ürünlerin artışına nasıl alıştıysa, cep telefonu fiyatlarının da artışına alışacak. Herkes cebindeki telefonun kıymetini bilsin. En dip grup olarak nitelendirdiğimiz telefonlar bile tezgahlarda bin TL’den aşağı gitmiyor” diye konuştu.

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10