Trakya'nın ilk termal tesisinin temeli atıldı

Saray'ın ve Trakya'nın ilk ve tek termal tesisi Hattuşa Vacation Thermal Club Saray Park'ın temeli önceki gün saat 15.30'da düzenlenen törenle atıldı.

Saray 12.08.2018 11:54:00 0
Trakya

Ayaspaşa Mahallesi Depo Caddesi’nde düzenlenen temel atma törenine TBMM Başkanvekili Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Saray Kaymakam Vekili Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Teski Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Doğan Jeotermal Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Doğan, Başbakan Müşaviri Ekrem Dilekçi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op.Dr. Ayhan Arslan, STK ve siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

 

 

ÜLKEMİZ İÇİN SON DERECE ANLAMLI

 

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarını Doğan Jeotermal Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Doğan, TBMM Başkanvekili Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan yaptı. İlk konuşmayı yapan Doğan Jeotermal Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Doğan, “Türkiye’nin milli kaynağı olan jeotermal enerjiyi ülkemiz ekonomisine kazandırmak için bir kaynağı değerlendirmek için Hattuşa Saray Park Projesinin bugün temellerini atacağız. Bugün Türkiye gerçekten bir ekonomik savaşla karşı karşıya bu anlamda bende ülkeme sahip çıkıyorum. Ülkemize güveniyoruz, ekonomimize güveniyoruz. Yatırımlarımıza devam kararı alıyoruz. Bu sebeple buradaki temel atma törenimiz bizler için, ülkemiz için son derece anlamlı’’ dedi.  

 

 

DÜNYA’DA 7. AVRUPA’DA 1. SIRADA YER ALIYOR

 

 

Jeotermal kaynaklar açısından Türkiye’nin dünya zengini olan bir ülke olduğunu kaydeden Doğan; Jeotermal kaynaklar açısından Dünya’da 7. Avrupa’da 1. Sırada yer alıyor. Ancak bu kaynaklarımızı yıllardır yeteri kadar kullanamadık. Fakat sevinçle söylüyorum ki 2017 yılında çıkarılmış olan çeşitli kanunlar sayesinde ülkemizde jeotermal kaynaklar başta elektrik enerjisi üretimi ve seracılıkta yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak Termal sağlık turizminde de bu kaynaklar yeteri kadar kullanılmış değil. Dünyadaki termal sağlık turizmi yükselen bir değer. Bu değere rağmen dünyadaki termal sağlık turizmi pastasından her ülke yeteri kadar pay almışken örneğin Amerika 5 buçuk milyar dolar Çek cumhuriyeti dahi 1 milyar dolar pay alırken Türkiye sadece 100-150 milyon dolar. Ancak bundan yaklaşık 1 yıl önce çıkmış olan özellikle kaplıca yönetmeliği sayesinde Yenilenebilir Enerji Kanunları sayesinde artık Termal Sağlık Turizmi alanında da Türkiye hak ettiği noktaya gelecek. Ülkemizin her bölgesine yatırım yapılmaya ihtiyacı var. Bu ülkedeki iş adamları siyasetçiler ülkede ki istihdam için taş üstüne taş koyması lazım. Saray ilçesinde 50 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Çünkü burası gelişen bir bölge’’ dedi.  

 

 

YÜZDE  25 İNDİRİM UYGULANACAK

 

 

Doğan’ın ardından konuşan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban: Jeotermal konusunda ülkemizde en donanımlı ve başarılı şirketlerinden Doğan Jeotermal, belediyemiz tarafından yapılan ihaleyi kazanarak şu anda temelini attığımız tesisi yapma hakkı kazandı. Ayaspaşa Mahallesi 815 ada, 1 parselde yani şu anda bulunduğumuz alanda yapılan bu tesis, 28 yıl sonra tamamen Saray Belediyesi’nin mülkü olmak şartıyla inşa ediliyor. Yapılacak olan tesislerde, yaptığımız anlaşma gereği Saray ilçesi sınırlarında ikamet eden tüm vatandaşlarımıza günübirlik tesis hizmetlerinde yüzde 25 indirim uygulanacak. Ayrıca yapılacak olan bu tesiste, Saray Belediyespor bünyesindeki sporcularımıza ücretsiz hizmet sağlanacak. Bu tesis Saray’ın jeotermal yolculuğunda atılmış ilk adımdır, henüz bir başlangıçtır. Gündemde olan ve yakın gelecekte yapılması planlanan başka ve çok daha büyük projelerle Saray ilçemiz bir termaller merkezi olacak. İlçede ve bölgede önemli bir istihdam alanı yaratacak olan bu tesisler yoluyla binlerce insanımıza iş olanağı sağlayacağız. Bölgedeki bu hareketliliğin Saray insanına ve esnafına da çok büyük getirileri olmasını hedefliyoruz. Bunun yanı sıra termal suyumuzu ileriki süreçte organik tarım yapılmasına yönelik olarak Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarına olanak sağlayacak şekilde kullanmak gibi girişimlerimiz sürüyor’’ dedi.

 

 

GELECEK NESİLLERİMİZE GÜÇLÜ BİR TEKİRDAĞ, GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE BIRAKMAK

 

 

Son konuşmayı yapan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ise : Tekirdağ ili gerçekten hızla büyüyen, gelişen ve ülke ekonomisine, ülkemizin gayrimilli hasılatına sanayide, turizmde, tarımda, lojistikte ciddi katkı sağlayan önemli bir ilimiz. Bizler de ilimizde hem sanayide hem turizmde hem de lojistikte daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla üretim için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Özel teşebbüsün önünü açmak için onların yatırım yapmaları konusunda gerek yerel yönetimlerimizle gerekse siyasi partilerimizin milletvekillerimizin, hükümetimizin desteği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önemli olan bizim için ilimize ve ülkemize yapılan katkı ve bir taş üzerine koyulan diğer bir taş. Bununla birlikte gelecek nesillerimize güçlü bir Tekirdağ, güçlü bir Türkiye bırakmak. Bu amaçla bizim bir diğer önemli sektörümüz olan turizm sektöründe de bugün temeli attığımız yatırım, turizm sektörünü sağlıkla birleştiren önemli yatırım. İlimizin en şirin en güzel ilçelerinden olan Sarayımızda doğan jeotermal grubuyla belediyemizin katkılarıyla bu aşamaya getirilen yatırım inşallah 24 ay içerisinde tamamlanarak hizmet sunulacak’’ dedi. Konuşmaların ardından butona basılması ile temel atıldı.

 

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10