Öztrak: Servetler nasıl el değiştiriyor?

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, AK Parti'nin ekonomideki kırılganlığın sorumluluğunu başkalarına yıkmaya çalıştığını belirtti. Öztrak, ekon

Tekirdağ 28.08.2018 15:08:00 0
Öztrak: Servetler nasıl el değiştiriyor?

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, AK Parti’nin  ekonomideki kırılganlığın sorumluluğunu başkalarına yıkmaya çalıştığını belirtti. Öztrak, ekonomi politikaları nedeniyle hükümeti eleştirdi ve son dönemde yaşananların “Yönetememe halinin su yüzüne çıkması” olduğunu söyledi. Öztrak ayrıca "Bazılarının devletin alacağı kararlardan önceden haberi oluyor mu? Servetler nasıl el değiştiriyor?” diye sordu. 


Öztrak,  yaptığı açıklamada “İktidar, her zamanki gibi ekonomide yarattığı kırılganlığın sorumluluğunu başkalarına yıkmaya çalışıyor” dedi. “Gelir düşerken hayat pahalılığı artıyor. Enflasyon rekor kırıyor, vatandaşlarımızın alım gücü giderek düşüyor, tüketici fiyatlarındaki artışın süreceği görülüyor” diyen Öztrak “İktidarın, sıkıntıların halka yansımasını geciktirecek, bunu milletten saklayacak adımlar attığını görüyoruz. TL'deki değer kaybının akaryakıt fiyatlarına yansımasını geciktirmek için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yöntemi uygulanmaya başlandı. Bu nedenle vazgeçilen verginin yaklaşık 2 milyar lira olduğu ifade ediliyor. Bu uygulama sürdürülebilir değil ve bütçe dengelerini bozuyordu, sonunda fiyat artışları pompaya yansıtıldı. Yılbaşında asgari ücretli 55 litrelik bir benzinli araca 5 depo benzin alabilirken, şimdi ancak 4 depo alabiliyor. Mazotun litresi 6.30 lirayı geçti. Yük taşıyan kamyoncu, tarlasını eken biçen çiftçi elindeki avucundakini mazota yatırıyor, bir şey kalmıyor.”


“DOLARLARA BEL BAĞLIYOR”
 

TL'deki serbest düşüşe karşı alınan önlemlerin piyasaya bir süre nefes aldırabileceğini ifade eden Öztrak, “Ancak sorunu kalıcı bir biçimde çözmesi mümkün olmayacaktır. Bir taraftan hükümetin ekonomik savaş nidalarının etkisiyle vatandaşlarımız dolar yakıyor, diğer taraftan iktidar Katar'dan gelecek dolarlara bel bağlıyor. Bir sabah kalkıyorsunuz, devlet bankalara kur etkisiyle sıkışan şirketler için bir takım tedbirler almış. Aradan birkaç saat geçiyor, bankaların kredi riskini artıracak bu uygulamaların eleştirilmesi üzerine, bunların devletin aldığı kararlar olmadığı, Türkiye Bankalar Birliği'nin üyelerine tavsiyesi olduğu söyleniyor” açıklamasında bulundu.

“İYİCİ ORTAYA ÇIKIYOR”


Öztrak, demokrasi ve hukuk devletinin bitirildiğini, bugüne kadar ülkeyi sıcak parayla, borçla şişiren politikalarla ekonomide kırılganlıkların biriktiğini kaydetti. Öztrak, “Ülkeye olan güveni yok eden tek adam parti devleti rejimiyle birleşince dolar yağmurları kesildi. TL serbest düşüşe geçti. Ekonomimiz güçlü diye övünenlerin bu ekonomiyi ne hale getirdikleri artık iyice ortaya çıkıyor. Trump sınırlarına duvar örmekle ve parasını da onlardan almakla tehdit ettiğinde dahi Meksika ekonomisi bu kadar sallanmamıştı. Şimdi “ne olduysa Trump'tan oldu” diye sızlanıp, Katar'dan Çin'den medet ummak, yerel yönetim seçimlerine kadar pansuman tedbirleriyle vaziyeti idare etmeye çalışmak yerine ekonominin içsel dayanıklılığını artıracak, hukuk devletini, ekonominin yarışma gücünü, kapsayıcı büyümeyi ve sürdürülebilirliği sağlayacak ve ülkenin çekiciliğini artıracak bir programı uygulama zamanıdır” ifadelerini kullandı.


BAZILARI DÖVİZDEN BÜYÜK PARA KAZANIYOR

Öztrak “İktidar dövizi tutmak amacıyla bu güne kadar faizlerin düşük kalması için göz yumduğu SWAP işlemlerini daraltıyor, bu kez 2 yıllık devlet kağıdının faizi yüzde 28'i görüyor” diyen CHP'li Faik Öztrak şöyle konuştu: “Dolarda, faizde bu dalgalanmalar yaşanırken, kim döviz alıyor, kim döviz satıyor, kimler oturduğu yerden bir iki düğmeye basarak ciddi kâr ediyor. Bazılarının devletin alacağı kararlardan önceden haberi oluyor mu? Servetler nasıl el değiştiriyor?” açıklamasında bulundu.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10