Toprak'tan uyarı: Toprak anadır anız yakmayın

Anız yakılması sonucu oluşan yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunan, Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı.

Çerkezköy 31.08.2018 16:24:00 0
Toprak

 

 

Her hasat dönemi bazı duyarsız kişilerin anız yakarak hem toprağı verimsiz hale getirdiğini hem de çevre kirliliğine neden olduğunu belirten Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan

Toprak çiftçileri anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Toprak,“Anız yakmak toprağın verimliliğini yok ederek geleceğimizin de yok olması demektir. Anız yakıldığında toprağın verimi inanılmaz derecede düşmekte ve topraktaki ürüne faydalı olan bakteriler de anız yangınında yok edilmektedir. Bu nedenle anız  kesinlikle yakılmamalı. Bölgemiz çiftçilerinin bu konuya gereken hassasiyeti göstermesini istiyorum” dedi.

 

 

Anız yakılması sonucu oluşan yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunan, Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı.

 

ANIZ YAKMAK BÜYÜK SUÇ

 

Anız yakmanın suç olduğunu belirten Toprak,“ İlimiz genelinde bazı ilçelerde, anız yakıldığı duyumlarını alıyoruz. Bu da bizleri çok üzüyor. Bu konuda Çerkezköy Ziraat Odası olarak odamız üyelerini her yıl olduğu gibi bu yılda uyarmakta fayda gördüm. Anız yakmak toprağın verimini büyük ölçüde düşürüyor ve aynı zamanda topraktaki ne kadar faydalı bakteri ve böcek varsa hepsini yok etmektedir. Bu nedenle çiftçilerimiz kesinlikle anız yakmasınlar. Anız yakmak aynı zamanda yasalarımıza göre büyük bir suçtur ve cezası da çok büyüktür. Anız yakanlar hasat sonrası tarlayı temizlediklerini sanıyorlar. Ancak çevreye ve toprağa ne kadar büyük zarar verdiklerinin farkında değiller” dedi.

 

TOPRAK ANADIR ANAMIZI YOK ETMEYELİM

 

Hasan Toprak, “Kimse farkında değil ama şu bir gerçek anız yakarak aslında geleceğimiz yok ediliyor. Anız yakılan tarlada faydalı ne kadar canlı varsa hepsi yok olması dolayısıyla, verim her yıl daha fazla azalıyor ve zamanla toprak verimsiz hale geliyor. Birkaç yıl içinde de tarla çoraklaşıyor ve hiç ürün vermiyor. Toprak anadır. Anamızı yok etmeyelim. Tarlalarımız bizim ekmek kapımız. Aşımız, işyerimiz, evimiz, her şeyimiz. Bugün bile anız yakımları nedeniyle tarlalardan az ürün elde ediyoruz. Bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle çiftçilerimiz anız yakmasınlar. Yakanlar olursa da yetkili makamlara bu kişiler anında ihbar edilsin” diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10