Özkaldı: Ergene'de birçok çalışmada sona gelindi

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı Ergene Havzası Eylam Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Tekirdağ'a geldi.

Ergene 3.09.2018 17:45:00 0
Özkaldı: Ergene

 

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı Ergene Havzası Eylam Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Tekirdağ’a geldi. Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya  katılan Bakan Yardımcısı Özkaldı, Trakya'nın en önemli çevre sorunlarının başında gelen Ergene Nehri'nin kirliliğini önleyecek olan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirterek, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı içerisinde yer alan atık suların Marmara Denizi'ne deşarjını sağlayacak sistemin 'Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı' kapsamına alındığını kaydetti.

 

 

 

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı Ergene Havzası Eylam Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Tekirdağ’a geldi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı Ergene Havzası Eylam Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Tekirdağ’a geldi. Özkaldı’ya Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım ve Su Yönetimi Genel Müdürü Dr. Yakup Karaaslan da eşlik etti.

 

TOPLANTIYA KATILDI

 

Tekirdağ’a gelen Özkaldı’yı Tekirdağ’a Valiliği önünde Vali Mehmet Ceylan, Milletvekili Mustafa Yel ve Bakanlık yetkilileri  karşıladı.  Karşılamanın ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ve beraberindekiler   Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya  katıldı.

 

15 MADDELİK EYLEM PLANININ BİRÇOK MADDESİ BİTİRİLDİ

 

Toplantıya; Tarım ve Orman  Bakanlığı yetkilileri, O.S.B. Müdürleri ve müteahhit firmalar katıldı.

 Toplantıda açılış konuşmasını yapan Tekirdağ  Valisi  Mehmet Ceylan “ Bugün İlimize gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Akif Özkaldı ve beraberindeki heyet ile birlikte Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde devam eden çalışmalarda gelinen son durumu değerlendireceğiz. 15 maddelik eylem planının birçok maddesi bitirildi. Devam eden işlerde de hangi aşamadayız değerlendireceğiz. “dedi.

 

'’CUMHURBAŞKANLIĞI 100 GÜNLÜK İCRAAT PROGRAMI' KAPSAMINA ALINDI’’

 

Trakya'nın en önemli çevre sorunlarının başında gelen Ergene Nehri'nin kirliliğini önleyecek olan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Yardımcısı Özkaldı da Ergene Havzası Koruma Eylem Planı içerisinde yer alan atık suların Marmara Denizi'ne deşarjını sağlayacak sistemin 'Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı' kapsamına alındığını söyledi.

 

 BU PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK MAKSADIYLA BURAYA GELDİK

 

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın uzun bir süreç olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Özkaldı; ‘’

Aslında 2011'de başladı gibi gözüküyor ama geçmişine baktığımız zaman 2003 yılından beri değişik isimler adı altında Ergene Havzası'nın koruma eylem planı yürütülmektedir. Burada büyük proje doğu hattı var, batı hattı var. Bir de Marmara Denizi'ne derin deşarj hattımız olmak üzere. Hükümetimizin 100 günlük eylem planı içerisine doğu hattını ve derin deşarj hattını dahil etmiştik. Dolayısıyla az bir süre kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da yakinen takip etmiş olduğu bu projeyi hayata geçirmek maksadıyla buraya geldik.” dedi.

 

 

 

‘’ERGENE'DE BİRÇOK ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ’’

Bakan Yardımcısı Özkaldı, Ergene'de birçok çalışmalarda sona gelindiği söyleyerek; “15 Eylem Planı'nın bir çoğu tamamlandı. Dere yataklarının temizlenmesi olsun, belediye evsel atık su tesisleri DSİ tarafından tamamlandı. Organize Sanayi Bölgelerinin korunması, erozyon ile mücadele çalışmaları, Ergene'de planlı döneme geçilmesi, Ergene'ne Nehri'nin gerçek zamanlı izlenmesi, taşkın erken uyarı sistemleri devreye alındı. Diğer devam eden işlerimiz planlandığı gibi devam ediyor. Bu projenin en önemli ayağı Organize Sanayi Bölgeleri için müşterek ileri atık su arıtma tesislerinin inşa edilmesi ve Marmara Derin Deniz Deşarj Sistemi. Marmara Denizi'nin kıyısından yaklaşık 4,5 kilometre uzaklıkta yaklaşık 47.5 metre derinliğinde deşarj sağlanacak. Burada sadece 4 su kütlesi hariç, bütün su kütlelerinde sulama suyu kalitesinin arttırılmasını hedefliyoruz. Tabi ki, kirlilikten korunduktan sonra da bu sudan faydalanmak istiyoruz. Trakya yöresinde tarımın sulamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İnşallah doğu kısmını 100 günlük eylem planı içerisinde devreye alacağız. Doğu kısmında  Velimeşe Tüneli'nde yüzde 75 seviyesine gelmişiz. Aslında tünel bitti. Kaplama işlerinde bu seviye yüzde 75. Kara boru hattında yüzde 91 seviyesindeyiz. Çorlu-Çerkezköy kara boru hattında yüzde 95 seviyesine geldik. Velimeşe Tüneli sonrası yine bir kara boru hattı var, oda yüzde 95 seviyesine geldi. Diğer çalışmalarımız da devam ediyor.”dedi. 

 

YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Toplantının ardından Bakan Yardımcısı Özkaldı ve beraberindekiler Ergene Derin Deniz Desarj Deniz Şantiyesinde yetkililerden bilgi aldı.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10