Tanıtım toplantısı  yapıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından finanse edilen 'Trakya Bölgesinde İklim DeğiÅ

Tekirdağ 7.09.2018 17:57:00 0
 Tanıtım toplantısı  yapıldı

 


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından finanse edilen 'Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı' projesinin tanıtımı için`Karaevli Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı'nda toplantı düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu ile çok sayıda vatandaş katıldı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VERİLERİ ELDE EDİLEREK ANALİZ EDİLECEK
Toplantıda Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan Aslan, projenin amacı arazi kullanımı ve iklim değişikliği ile ilgili bilgi verdi. Aslan; ‘’Projenin amacı arazi kullanımı ve iklim değişikliği projeksiyonlarını dikkate alarak, bölgesel ve ulusal kalkınma planları ile uyumlu, sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlamak için hızlı nüfus artışı, ticaret ve sanayideki gelişme yanında, iklim değişikliğine karşı arazi ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, tarımsal üretimin devamlılığı ve taşkın risk ve zararlarının minimuma indirilmesi veya yok edilmesi için paydaşların kapasitelerinin artırılmasıdır. Bu kapsamda farklı senaryolar altında 2100 yılına kadar onar yıllık dönemler halinde, Trakya Bölgesi'nde meydana gelecek iklim değişikliği verileri elde edilerek analiz edilecek; iklim değişikliklerinin, arazi kullanım değişikliği ile birlikte su kaynaklarına, bölgede yaygın olarak tarımı yapılan ürünlerin verimine ve kuraklık, sel gibi aşırı iklim olaylarına etkisi modellenecektir" şeklinde konuştu.  
TÜRKİYE'DE  YER YER BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANMAYA BAŞLANDI
Hacı Aslan'ın ardından konuşan Prof. Dr. Fatih Konukcu, "Projenin Bilimsel Çıktıları ve Trakya İçin Önemi" başlıklı sunum yaptı. Fatih Konukcu sunumunda su krizinin en az savaş kadar insan yaşamını olumsuz etkilediği, dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran kesiminde su krizi yaşandığı; 1.1 milyar insanın yeterli su bulamadığı, 2.5 milyar insanın ise sağlıklı suya ulaşamadığı, 400 milyon okul çağı çocuğun yüzde 40'ı sağlıklı olmayan su kaynağından dolayı hasta olduğu, su yetersizliğinden dolayı yılda 3-4 milyondan fazla ölüm gerçekleştiği, Türkiye'de de yer yer büyük sıkıntılar yaşanmaya başlandığı bilgilerini verdi. `Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı' Projesi tanıtım toplantısı, yapılan konuşmaların ve sunumun ardından vatandaşların proje ilgili sorularının cevaplandırılması ile son buldu.

Haber: Sevay KARDEŞ
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10