Başkan Akay 'Gündem Özel'in konuğu oldu

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  Radyo Haber ve T Haber TV'nin ortak yayınladığı Gündem Özel programında Gazeteci Şaban Kardeş'in ve Çerkezköylülerin sorularını yanıtladÄ

Çerkezköy 26.09.2018 21:19:00 0
Başkan Akay

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Radyo Haber ve T Haber TV’nin ortak yayınladığı Gündem Özel programında4.5 yıldır sürdürdüğü Belediye Başkanlığı sürecini değerlendirdi.

 

 

“SİYASİ ARENA ISINDI”

 

 

4.5 yıldır Çerkezköy Belediye Başkanlığı görevini yaptığın ve son dönemlerde yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte siyasi havanının da ısındığını kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Isınan atmosferin ve ısınmaya başlayan havanın farkında mısınız derseniz çok fazla değilim. Tüm partilerde aday adaylıkları süreçleri başladı. Bazı aday adayı arkadaşlarımız açıklamalar yapmaya başladı. İşin tatlı ve güzel tarafı başladı. Ben Belediye Başkanlığı'nı da yürüten birisi olarak bugün artık daha ısınmaya başlayan havanın siyaset kısmında çok fazla farkında değilim. Ekim ayı bu adaylıklar açısından ve benim açımdan bulunduğum parti açısından ve diğer partiler açısından da hareketli bir ay olacak. Partilerin resmi süreçlerinin de başlayacağı, bunlarla alakalı tarihlerin konacağı bir süreç" dedi.

 

 

“SON BAŞVURUYU BEN YAPMIŞTIM”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisinde adaylık sürecinin 1 Ekim’de başlayacağını kaydeden Akay “ 1-12 Ekim arası mevcut yönetim ilçe başkanlarının adaylık süreci başlıyor. 19 Ekime kadar da aday adaylıların müracaatlarını almanın son tarihi olarak bildiğim bir bilgi var. Bu YSK takvimi değil. YSK takviminin süresi yaklaşık bir 90 gün kala civarında başlıyor. Bu partinin kendi adaylıklarını belirleme sürecidir. AK Parti, MHP ve diğer partilerin de kendilerine göre alacakları bazı kararlar olacak. Ağustos 2013 tarihinde CHP'nin yine adaylık süreçlerinin son tarihi 27 Ağustos 2013'tü. Ben 27 Ağustos 2013 yılında yani bundan tam 4,5 yıl evvel CHP'nin 8. aday adayı olarak son başvuruyu yapan isimdim.  Bana göre 2 aydır bir gecikme var. Çünkü o zaman Temmuz ayından başlayan bir  aday adaylık sürecini partimiz başlatmıştı. Diğer mevcut partilerde erken bir sezon açmışlardı diyebiliriz" diye konuştu.

 

 

“DOĞRU ORANTILI BİR AÇIKLAMA YAPMIŞ”

 

 

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisinden aday adaylığını açıklayan Metin Dönmez’in aday adaylığını değerlendiren Akay “ Cumhuriyet Halk Partisi çok kökleri olan bir parti. Bir aday adaylık sürecinde kendi gönlünden kendi fikriyle aday adayı olmayı talep eden gönlünden geçiren isteyen herkesin müracaat etmesinin çok doğal olduğu bir süreci yaşıyoruz. Metin Dönmez ile 2013 döneminde aynı adaylık sürecini beraber yaşadık. Partinin bir ön seçim kararı oldu. Ön seçimden parti örgütü benim aday olmalı kabul etti. Yine  adaylık sürecini beraber yaşadığım Metin Dönmez, bu süreçte benimle yan yana yürüdü. Şimdi yine o günkü bakış açısıyla bugünkü bakış açısı arasında değişen bir şey yok. Bana göre çok normal. Particilik bilinciyle birebir doğru orantılı bir açıklama yapmış. Kendisini tebrik ediyorum. Aday adaylık sürecinde başarılar diliyorum. Başka aday adayları da çıkacaktır. Bunların tamamı CHP örgütü doğru kararı verecektir diye ümit ediyorum" dedi.

 

 

ÇOK DA GÜZEL OLDU

 

 

Akay, "Kurumlar arası diyalog ve iletişimin yükselmesi demek Çerkezköy'e dair bölgemize dair Tekirdağ'a dair kurumlar arası diyaloğun bir şehre ve orada yaşayan insanlara katkısı vardır. Viyadük meselesinden devam eden Kızılpınar yolunda başlayan bir süreç var. Maalesef karayollarında  zaman zaman bu noktada ayrı bakış açılarına sahip olabiliyoruz. Bizim baktığımız bakış açısı çok düz. Vatandaşın direkt talebini ilgilendiren meseleler. Mesela aydınlatma yollarında uzun zaman devam eden bir izin süreci yaşadık. İzin alındı, mevzuat aşıldı ve bugün Kızılpınar Çerkezköy yolu karayollarının aydınlatması gereken yolu Çerkezköy Belediyesi aydınlatır hale geldi. Fena mı oldu? Çokta güzel oldu. Bunu da vatandaştan aldığımız olumlu tepkilere dayanarak söylüyoruz. Çerkezköy Belediyesi 6 ay evvel o yolu aydınlatsaydı ne olacaktı. O yolda yürüyen, gidip gelen kardeşlerimiz vatandaşlarımız o yolu daha rahat bir şekilde kullanmış olacaktı. Kurumlar arası diyalogda demek ki olacak bir meseleyi uzatmanın manası var mı bunun vatandaşa bir faydası var mı? Yok. Vatandaş 6 ay daha önce bu hizmeti alıyor olacaktı. Kurumlar arası diyalogda bizim hızlı ve verimli hareket ediyor olmamız gerekiyor" dedi.

 

 

HEP ÖTELENDİ

 

 

Yılan hikayesine dönen Bağlık Viyadük'ü ile ilgili de konuşan Akay “Bu mesele yaklaşık 2,5 yıldır bizim gündemimizde. O kambur köprüyü oradan kaldıracağız diye talep ile başladı. Yaklaşık 7-8 ay bu konu gündeme gitti geldi. Çok uzun zaman eften püften meselelerle konu uzadı. Biliyoruz ki burada yaşayan insanların bu viyadüğe ihtiyacı var. Herkesin destek olması lazım. Yani göndermiş olduğumuz projeyi çözüme odaklı hareket etmeyip işi yokuşa sürmeye başlarsanız bir sene gündemde kalıyor. Karayollarına, Büyükşehir Belediyesi müracaat etti. 1 yıl bunları yaşandı. Kurumlar arası çekişmenin gerekçesi nedir? Bu çekişmenin Çerkezköy'de yaşayan vatandaşlara faydası var mıdır? Yok mudur? Bizim buradan bakmamız lazım ve çözüm odaklı kurumları hareket ettiriyor olmamız gerekiyor. Proje onaylandıktan sonra Büyükşehir Belediyesine geldi. Büyükşehir Belediyesi yeniden onaylanan projeyi son onay için yeniden Karayollarına gönderdi. O yazı hale gelmedi. Bunu 1 sene evvel halletmiş olsaydık aynı istekle Karayolları da harekete geçmiş olsaydı, o viyadük bugün bitmiş olsaydı vatandaşlarımız kışın zor şartlarda bizim yeni yapılacak viyadüğü kullanıyor olsaydı Bağlık'ın diğer yakasındaki insanlara hep birlikte hizmet ve katı sağlamış olsaydık fena mı olurdu. İnanın ki Çerkezköy bugün çok daha iyi yerlere gelecekti. Fakat bunun peşini kovalamaya, mücadele etmeye kesinlikle devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

 

 

“ İSTİYORUZ VE TALEP EDİYORUZ”

 

 

Çerkezköy' yapılması beklenen Hızlı Tren Projesi ile ilgili de konuşan Akay,"Hızlı tren projesi ile ilgili iki ayrı durum var. Birinci etap İstanbul-Çerkezköy, ikinci etap ise Çerkezköy-Edirne’dir. Birinci etap İstanbul-Çerkezköy olan hat birinci hat. Bitiş noktası Çerkezköy’dür. İkinci hattın başlangıç noktası yine Çerkezköy’dür. Bu hat üzerine şehir merkezine eski hatlar üzerinde tek nokta yine Çerkezköy’dür. Çorlu'nun, Muratlı'nın, Kapaklı'nın dışından geçen hat bir tek Çerkezköy'ün merkezinde birleşiyor. Gerçekten bu  kıymetli bir yatırımdır. Mutlaka istiyoruz ve talep ediyoruz. Ancak birinci etapta İstanbul Çerkezköy olan kısım devlet yatırımıdır.  Çerkezköy Edirne kısmı da yine devletimizin Avrupa Birliği fonlarından sağlayacağı destekle yapacağı bir yatırımdır. İkinci etap yatırımında Çerkezköy'ü ilgilendiren bir hayati mesele daha var. BSH' kavşağı diye nitelendirdiğimiz Çerkezköy Güveniş, Hayribatur ve Namık Kemal Caddeleri'nin birleşimindeki o kavşaktan yaklaşık 4,5 metre duvarla geçilmesi düşünülen bir hızlı tren projesi var. Bu projenin Karayollarını ilgilendiren kısmı da var. Biz bunların hesaplarını şimdiden yapıyoruz. Ancak demiryolları o noktada maalesef 4,5 metre duvarla geçmek gibi bir fikre kapıldı. Biz tereddütlerimizi Çerkezköy'ün yarın yapılacak Namık Kemal Bulvarı'ndan Turgut Özal Bulvarı'na konacak ve Çorlu bağlantısıyla bir kavşak haline getirecek olan o viyadüğü yapması gerekenlerin bu demiryolu hattını yapması gereken demiryolu olduğunu Büyükşehir'in bu noktada proje üretmesi gerektiğini toplantılarda dile getiriyoruz. Burada bugün düşünmemiz gereken Çerkezköy'ün bahtı olmasın dediğimiz kambur köprülerin bir yenisini BSH kavşağının üzerinden geçirmeyi kabul etmiyoruz. Bugünden bunların önlemlerini alacak fikirlerimizi ve düşüncelerimizi hem Devlet Demiryolları ile hem Büyükşehir ile Karayollarıyla bugünden paylaşıyoruz" dedi.

 

 

“KIZILPINAR’I TAMAMLAYACAĞIZ”

 

 

İlçede devam eden alt yapı çalışmalarıyla ilgili konuşan Akay “ Devam eden çalışmalarımızın en başında gelen alt yapısını TESKİ'nin tamamladığı, üst yapısını hem Çerkezköy Belediyesi hem Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin tamamladığı ve alt yapıya girmiş olduğumuz bir büyük mahallemiz  Kızılpınar Mahallemiz de neredeyse yüzde 60-70 seviyelere ulaştık. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 12'ye yakın caddesini tamamladı. 1-2 caddesinde yaklaşık 700-800 metrelik bir yolu kaldı. Çerkezköy Belediyesi neredeyse 150 sokağı aşmış durumda. Kızılpınar'da inşallah 1 ay sonra neredeyse tamamıyla asfalt ve beton yollara kavuşmuş bir şekilde inşallah orayı tamamlamış olacağız" dedi.

 

 

“VATANDAŞ BUNUN FARKINDA”

 

 

Sosyal medya üzerinden vatandaşlardan gelen soruları yanıtlayan Vahap Akay, "2016 14 Temmuz da biz Kızılpınar'da alt yapı yatırımının temelini attık. Bunun içi 6-7 aylık bir proje hazırlığınızın olası gerekiyor. 2015 yılının ikinci yarısında başlayan ve 2016'nın yarısında temel atma seviyesine getirilen 27 milyonluk yatırım olan ve o tarihten sonra Temmuz 2017 ve Temmuz 2018 iki seneyi aşmış bir dönemde geldiğimiz durumu anlatıyorum. Yani yaklaşık 100 kilometreye yakın Kızılpınar içerisinde bir  kazı gerçekleşmiş. Yağmur suyu ve kanalizasyonun bir arada olduğu yapı birbirinden ayrılırmış. Bu kanalizasyonun tamamı derelere deşarj oluyordu. Kızılpınar da yağmur suyu ayrıldı. Yeni bir kanalizasyon hattı inşaatı yapıldı. Bu kanalizasyonların tamamı kolektör hattı ile arıtıldıktan sonra dereye gönderilmeye başlayan bir süreç yaşandı. Kızılpınar da yaşayan vatandaşlarımızın çok yüksek ve ciddi bir çoğunluğu yapılan çalışmalarımızın da farkında. Yapılan alt yapı çalışmasından sonra geldiğimiz nokta da vatandaşları büyük bir çoğunluğu yapılan çalışmanın da farkında. Yollar çamurluyken geçtiğimiz yıl burada bu programı yaparken bunları bitireceğimizi vaat ettiğimiz zamanları konuşuyorduk. Bugün geldiğimiz noktada Kızılpınar'da ki yüzde 70 seviyelerine ulaşarak bitmiş olduğunu görüyoruz. Vatandaş projenin başlangıç tarihinden itibaren olan yaşadığı o 3 seneyi biliyor. Hepsini yaşıyor ve görüyor. Bundan zere kadar kuşku ve şüphe yok. Geçen yıl biz bu programı yine yaptığımızda  vatandaşlar Kızılpınar'ın yolları, ne olacak diyordu. Şimdi vatandaşımız diyor ki parklar ne olacak? Ama biz sıralamayı doğru yapmak zorundayız. Kanalizasyon borusu buradan geçerken parsel bağlantısı yaparken oradaki parkın düzenini o yollar yapılmadan doğru olmazdı. Vatandaşımızın bunun farkındadır diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

“ATM’LERİ BANKALAR KOYUYOR”

 

 

Akay, "Eylül ayı meclis gündemimizde Atatürk Caddesi'ndeki kaldırımların kapatılmasıyla ilgili Kent Estetik Komisyonu'nu çalıştırdık. Tüm meclis üyelerimizin bu konuya katkı sağlamasını talep ettik. Meclis üyesi arkadaşlarımız geldiler fikirlerin beyan ettiler. Biz bununla ilgili bir ön çalışma yaptık . Ön çalışma bittikten sonra Çerkezköy meclisinin kararı oy çokluğu ile geçirildi. Çekme paylarında çıkma olarak kullanılan özellikle bu caddelerde geri döneceğiz. Vatandaşın kendi sahası ortak olan alanları çeşitli malzemelerle doldurması yaya yürüyüşüne engel teşkil edecek meseleleri bazı kriterler koyarak meclisten geçirdik ve bir tabela düzenlemesi yaptık" dedi. Akay bir izleyicinin “ Çerkezköy İstasyon Mahallesine neden ATM konulmuyor” sorusu üzerine “ İstasyon'a ATM'lerin koyulmasında bizim açımızdan sorun yok. Bunları koyacak olan özel bankalar. Bankalar bizden yer talebinde bulunurlar" dedi.

 

 

“FUAR ÇERKEZKÖY’E KATMA DEĞER SAĞLAR”

 

 

Çerkezköy’de endüstriyel fuarın yapılacağını kaydeden Akay “ Gazetede okuduğumda Çerkezköy TSO’nun fuarı eski kapalı spor salonunda yapacağını gördüm. Oranın şartlarının ne durumda olduğunu anlatmama gerek yok. Kötü durumda bir spor salonu. Daha sonra ÇTSO Başkan Yardımcısı ile konuşmamızda oradaki imkanların zor olduğunu söyleyerek Pazar yerinde yapmalarını söyledim. Bir Perşembe pazar yapmayız fuar yaparız diye fikrimi paylaşınca, böyle bir fikir ortaya çıktı. Bundan mutluluk duyuyoruz. Bu kadar sanayinin ve ticaret hacminin yoğun olduğu yerde ne kadar ihtişamlı bir fuar yaparsak Çerkezköy’ü gelişimine katkı sağlamış olacağız. Belediye ait tüm alanlar Çerkezköy’ün alanıdır. Bu fikri kabul ettikleri için teşekkür ediyorum. Fuarımız Çerkezköy’e de katma değer sağlar” dedi.

 

 

“ÇİFT SIRA PARKLAR SIKINTI YARATIYOR”

 

 

Çerkezköy’deki trafik sorunuyla alakalı da konuşan Akay “ Yapılan tek yön uygulamasında, örnek sokak uygulamalarında, açılan geniş kaldırımlarda, bisiklet yollarında bugüne kadar eksik kaldığımızı düşünüyorum. Yoğun eleştiri aldığım konuların başında bu geliyor. Ancak yoğun eleştiri almamın temelinde yapılan uygulamadan ziyade, alışkanlıkları değiştirip dönüştürdüğüm bir büyük hamle olarak görüyorum. Bir alışkanlığı dönüştürmek kolay mesele değil. Biz göreve geldiğimde nüfus 105 bindi ve şimdi ise nüfus 170 bin oldu. Alışkanlıkları dönüştürüyoruz, ancak yapılan bu hamle ve hareket Çerkezköy’ün geleceğine dair hayati bir adım. Son uygulamadan sonra Altıyol Kavşağı yeni düzenine kavuştuktan sonra, 19 Haziran 2016 tarihinden sonra Altıyol Kavşağı’nın kilitlendiğini görmedik. Cadde genişledi, geçmişte bu caddede 200 araç parklanması oluyordu şimdi çift sıra parklanmadan 300 oldu. Trafik zabıtanın yoldaki araca yanlış yere park ettin, çapraz park ettin diye trafik cezası uygulama yetkisi yok, aracı oradan alıp kaldırma yetkisi de yok. Biz her türlü görüşe açığız. Ben yarın sabah protokol yapmaya hazırım. Emniyet, belediye, şoförler odası beraber bir protokol yapalım, bu dağınıklığın önüne geçelim. Emniyet inşallah bundan sonraki süreçte daha fazla bu işe eğilecektir. 2019 sonrası hedeflerimizde de Atatürk ve Öztrak Caddesi başta olmak üzere bu düzenlemeleri yükselterek, artırmak var. Çerkezköy’de meydan altı otoparkı projemiz var.Alışkanlıklarımızı kolay kolay dönüştüremediğimiz için bu tip sıkıntılar yaşıyoruz. Atatürk ve Öztrak caddelerinde de bisiklet yolu olacak. Bisikleti bir araç olarak kullanabilen bir ilçe haline geleceğiz.

 

 

“ÇERKEZKÖY’Ü GÖRMEZDEN GELİYORLAR”

 

 

Cumhuriyet mahallesindeki kavşakla ilgili konuşan Akay “ Yaklaşık üç yıl önce bu konuyu gündeme getirdik. 2001 yılında orası girişi olan çıkışı olmayan bir yol olarak yapılmıştı. Cumhuriyet mahallesinden Kapaklı’ya ters yönden gitmeye çalışıyoruz.  Kendimizce proje oluşturup Büyükşehir Belediyesine önerdik. 2015 yılında ise Karayolları heyelan riski var diyerek yapılamayacağını söyledi. Bizde çözüm yolu arayışına girdik. Büyükşehir Belediyesi gidiş dönüş ile alakalı yeni bir proje hazırladı. Ancak Karayolları Çerkezköy’ü görmezden geliyor. İhtiyacı ve talebi görmüyorsanız sizde bir eksiklik vardır diye düşünüyorum. İşi sırtımızdan atalım da Belediye yapsın bakış açışısı ile hareket ediyorlar” dedi.

 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

 

Çerkezköy’ün eğitimde kalite atlamaya başladığını kaydeden Akay “ Çerkezköy’de son iki yılda enerji ortaya çıktı. Emeği kimin sarf ettiğini vatandaş gözlemliyor. Çerkezköy’de hayırseverlerin desteği ile okullar ortaya çıkıyor. Bunun en büyük eseri ise Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’dır. Dönemin milletvekili Ayşe Doğan’da bu işin yapılması için de Ankara’da kapı çaldı. Memur Sokak’a kazandırılan iki okulla birlikte velilerimiz çok rahat nefes aldı. Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve sanayiciler de Kaymakamımızın enerjisini görerek Çerkezköy’e 13 milyonluk yatırım ile okul yapıyorlar. Hayırseverler üzerine düşeni yapınca, yerel yönetimler de bu yolları açmak için mücadele veriyorsa, çocukların geleceği içinde güzel şeyler ortaya çıkıyor. Bunlar hepsi el birliği ile oluyor” dedi.

 

 

“VOLKAN KONAK GELİYOR”

 

 

Çerkezköy Belediyesi olarak milli ve dini bayramlarda vatandaşlarla iç içe olduklarını kaydeden Akay “ Görev süremiz içinde milli ve dini bayramları unutmuyoruz. Milli bayramlarımızın unutulmaması adına gençlere yönelik sorumluluğumuz var. Kendi tarihini, milli duygularını çok önemli bir şekilde geleceği aktarma sorumluluğumuz var. Dört yıldır milli bayramları önemli günleri vatandaşlarımız ile yaşıyoruz. Bu buluşmayı gördükçe geleceğe dair umutlarım yeşeriyor. İnşallah bu heyecanı da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında da yaşayacağız” diyerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Volkan Konak’ın Çerkezköy’de konser vereceğini kaydetti.

 

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10