Meme kanserine dikkat çektiler

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Kapaklı Belediyesi iş birliğinde 1 – 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bilinçlendirme

Kapaklı 25.10.2018 13:57:00 0
Meme kanserine dikkat çektiler

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir ve Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Hamit Başaran konuşmacı olarak katıldığı toplantıda meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekildi.

 

KANSER TARAMALARI KETEM’LERDE ÜCRETSİZ OLARAK GERÇEKLEŞİYOR

 

İlk olarak konuşan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir, Kanser hastalığının önemine dikkat çekerek, dünyada kalp hastalıklardan sonra en çok ölüme sebebiyet veren hastalık kanser olduğunu dile getirdi. Böyle sık görülen bir hastalığa önem verilmesi gerektiğini ifade eden Becerir; ‘’Ayrıca kadınlarda en çok görülen kanser tipi de meme kanseridir. Bu yüzden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli kanser tanıma programları mevcut. Program dahilinde ülkemizde kanser taramaları KETEM’lerde ücretsiz olarak gerçekleşiyor’’ dedi. Kanserin aslında bir hücre hastalığı olduğu için bugünkü yaşama koşulları ile doğrudan ilgili bir durumda olduğunu belirten Becerir; ‘’Ayrıca kanseri daha sık görmemizin nedenlerinden biri de sağlık teknolojisindeki imkanlarımızın artmasıdır. Kanser oranındaki yükselişin nedenlerinden biri de artık daha çabuk ve kesin tespit edilebiliyor olmasıdır’’ sözlerine yer verdi.

 

KENDİ KENDİNE MUAYENE ETME METOTLARINDAN BAHSETTİ

 

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir, meme kanserinin erken tespit durumunda iyileşme oranı yüksek olan bir kanser türü olduğuna vurgu yaparak; ‘’Erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biri de meme kanseridir. Bu dönemdeki tespit durumunda meme kanserinin iyileşme şansı %98’dir. Kadınların erken tespit için düzenli olarak kendi memelerini muayene etmesi, sağlık personellerine muayene yaptırması ve mamografi çektirmesi gerekiyor.’’ dedi. Becerir kendi kendine muayene etme metotlarından bahsederken, kadınların hangi belirtilerde kanser şüphesi taşıması gerektiğini ve sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini anlattı.

 

KANSER SÜRECİ MAMOGRAFİ SONUÇLARININ ARDINDAN BELLİ OLUYOR

 

Doktor Hülya Becerir’in ardından Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Hamit Başaran Meme Kanseri Farkındalık Ayı hakkında derlediği bir hikaye ile sunumuna başlayarak meme kanserinin tedavi sürecini anlattı. Teknolojinin artması ile birlikte tedavi seçeneklerinin de arttığını dile getiren Doktor Başaran, ‘’Kanser süreci mamografi sonuçlarının ardından belli oluyor. Teşhis konulduktan sonra hastamızın önüne tedavi seçenekleri sunuyoruz. Hastalığın yayılışına ve hastanın psikolojisine göre bu seçenekler neticesinde tedaviye başlıyoruz’’ şeklinde konuştu.

 

 PLAKET VE TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

 

Uzmanların sunumunun ardından Kapaklı Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkilileri tarafından teşekkür edilerek plaket ve teşekkür belgesi verildi.

Haber: Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10