Dış ticaret anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen dış ticaret eğitimine konuşmacı olarak katılan Dış Ticaret Uzman ve Eğitimcisi Ali Kartaş ticaret ile dış ticaret arasında bir fak olmadığ

Çerkezköy 7.11.2018 13:10:00 0
Dış ticaret anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen seminer ve eğitimler kapsamında dün saat 10:00’da dış ticaret eğitimi verildi.

 

ÇEŞİTLİ KONULAR HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

 

Dış Ticaret Uzman ve Eğitimcisi Ali Kartaş’ın konuşmacı olarak katıldığı eğitimde dış ticarette malın fiyatının belirlenmesi, teslim şekilleri, incoterms, alacağın garanti altına alınması, peşin ödeme, vesaik mukabili ödeme, ucp 600 akreditif ihracat işlemleri, kullanılan evraklar, maliyetleri, ithalat işlemleri, ithalat süreçleri, ithalat maliyetleri, yetkilendirilmiş yükümlü statüsü, onaylanmış kişi statü belgesi, dahilde işleme izin belgesi ve yatırım teşvik belgesi, uygulamada yaşanmış sorunlar ve çözüm önerileri anlatıldı.

 

TİCARET NEDİR?

 

Konuşmasına ticaretin tanımı ile başlayan Dış Ticaret Uzman ve Eğitimcisi Ali Kartaş, ‘’Ticaret, bir ürün veya hizmetin satıcısından alıcısına geçme ve bedelinin ödenmesidir. Aslında hepimiz günlük hayatta onlarca kez ticaret yapıyoruz. Nasıl ticaret yapıyoruz? Ticaret yaptığımızda en basitinden bir fatura alıyoruz. Türkiye’de şöyle bir şey var, Türkiye bir devlet, devlet nasıl oluyor? Devlet şu demek hep beraber bir yapı oluşturalım, o yapı bize yol su elektrik olarak dönsün. O yapı parayı nasıl bulacak? Devlet o parayı firmalardan ve vatandaşlardan toplayacak. Ticaret yapandan pay alacak. Pay alabilmesi için insanların bir şey alıp sattığını ispatlaması lazım. Bir mal sattığınızda  tahsil ettiniz mi etmediniz mi bunu kayıt altına alacaksınız. Ben de devlet olarak buradan payımı alacağım. Kar yaptığınız da kayıt altına alacaksınız devlet bunu inceleyecek buradan vergisini alacak. Firmalar, aralarında ihtilafa düşmemek için bunu yapmak zorunda. Yurtiçindeki ticarette bile birkaç evrak kullanıyoruz. Neden insanlar fatura kesiyor? Çünkü Maliye bakanlığı KDV, vergi almak için fatura kestiriyor’’ dedi.

 

DIŞ TİCARET NEDİR?

 

Dış ticaretin ne olduğu konusunda da bilgi veren Aktaş; ‘’ Dış ticaret bir ülkede bulunan alıcının bir diğer ülkedeki satıcıdan mal alması veya bir ülkede bulunan satıcının bir diğer ülkedeki alıcıya mal satması faaliyetidir. Dış ticaret aslında ticaretten farklı değil. Ticaret ne ise dış ticaret de odur. İşin özü ticarettir. Dış ticaret ile ticaret arasında uygulamada bir fark yok. Yurt içinde yapılan işlemlerin hepsi yurtdışında da yapılıyor. Yurtiçinde yapılan ticaret nasıl ispatlanması gerekiyorsa yurt dışında da ispatlanması gerekiyor.  İç ticaret mevzuatını  maliye bakanlığı düzenliyorsa dış ticaret mevzuatını da maliye bakanlığı düzenliyor. Dış ticarette iç ticaretten ek olarak milletlerarası dış ticaret odasının koyduğu mevzuatlar var. Ülkeler arasında oluşan anlaşmazlıkların önüne geçilmesi için Milletler Arası Ticaret Odası kuruluyor. Bu Milletlerarası Ticaret Odası anlaşmazlıkları çözümlenmesi için yeknesak kurallar ortaya koyuyor. Kendi aranızda ticaret yaparken kendi kurallarınızı kullanabilirsiniz ama kendi kurallarınızda bir anlaşmazlık çıktığında sorunu kendiniz çözmelisiniz. Ya da ben milletler odası olarak bazı kurallar koyuyorum, bu kurallara uyduğunuzda anlaşmazlık çıkarsa mevzuatı alıp okuyun kimin haklı olduğunu bulun ya da bana gelin hemen çözeyim sorununuzu diyor’’ dedi. 

 

 DIŞ TİCARETE NASIL BAŞLANIR?

 

Dış ticarete nasıl başlanıldığı konusunda bilgi veren Aktaş; ‘’Ticaret bir mal almakla ve satmakla başlar. Ticarete başlamanın ilk adımı müşteri bulmak daha sonra sözleşme hazırlamaktır. Ticaret yapmak için illaki şirket kurmanıza gerek yok’’ dedi. Alıcı bulma yöntemlerinden de bahseden Aktaş; ‘’alım heyetlerine başvurulmalı. Alım heyetleri malınızı almaya hazır firmalardır. Türkiye Cumhuriyeti bütün ülkelere ticari ateşelik açıyor. Yaklaşık 200 ülkede ticari ateşeliğimiz var. Bu ticari ateşelerin görevi, Türkiye ile o ülke arasında ticareti başlatıp geliştirmek. Türkiye’den o ülkeye mal satmak isteyen firmaya yardımcı olmak. Hangi ürünün üretimini yapıyorsanız o ürünün nerede daha faza piyasası varsa oralarda yer almalısınız. Kardeş sektör ihracatçılar ile işbirliği yaptığını zaman da sektörünüzü geliştirebilirsiniz. Yurt dışındaki akrabalarınızla işbirliği yapabilirsiniz. En önemlisi google üzerinden reklam vererek de ürününüzü satabilirsiniz. O ülke kurumlarıyla ve yurt dışı kuruluşlarımızla temas kurarak ürününüzü satabilirsiniz.’’ dedi. Eğitim Aktaş’ın katılımcıların sorularını cevaplamasıyla son buldu.

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10